Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Tahıl Teknolojisi ve Kalite Kontrolü | GKA110 | 2 | 2 + 1 | 4,0 |
Birim Bölüm | GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ |
Derece Seviye | Ön Lisans - Zorunlu - Türkçe |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
EBS Koordinatörü | Öğr. Gör. Çiğdem MUŞTU CEYLAN |
Ders Veren | |
Amaç |
Tahıl tanesini tanımak ve tahıl ürünleri teknolojisine hakim olmak. Tahıl ürünleri üretimini kontrol etme yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır. |
Ders İçeriği |
Tahıl bileşenleri, tahıl kalitesi, tahıl ürünleri. Tahıllardan numune almak, buğday analizlerini yapmak/değerlendirmek. Hamurda analizleri, ekmeklerde, makarna ve bisküvide duyusal ve kimyasal analizler |
Ders Kaynakları |
Prof.Dr.Sıdıka Bulduk, Gıda Teknolojisi, 4. Baskı 2007 Detay Yayıncılık
Elgün, A. Türker, S. Bilgiçli, N. Tahıl ve Ürünlerinde Analitik Kalite Kontrolü. Konya, 2014 Prof. Dr. Selman Türker, Doç. Dr. Nermin Bilgiçli. Selçuk Üniversiesi Ziraat Fakültesi Ders Notları, Konya, 2005. Hecer, C., Ulusoy, B. Gıda Analizleri, Dora Yayıncılık, 2015 |
Açıldığı Öğretim Yılı | 2021 - 2022 2022 - 2023 2023-2024 |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | 0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | %0 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %0 |
Toplam | %0 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Dinleme ve anlamlandırma | Ders | 4 | 14 | 56 |
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim | Sınıf Dışı Çalışma | 2 | 1 | 2 |
Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması | Laboratuar | 8 | 4 | 32 |
Ara Sınav 1 | Ara Sınav 1 | 5 | 1 | 5 |
Final | Final | 10 | 1 | 10 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 105 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 4,12 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Tahılların sınıflandırılması, Tahıl tanesinin yapısı ve kimyasal bileşimi | Ders |
2 | Buğday kalitesini etkileyen faktörler | Ders |
3 | Temizleme ve tavlama | Ders |
4 | Öğütme, un ve buğday paçalı | Ders |
5 | Numune Hazırlama, Buğdayda Yabancı Madde Miktarı Tayini | Ders Laboratuar |
6 | Buğdayda Un Verimi Tayini, Buğdayda Nem Tayini | Ders Laboratuar |
7 | Buğdayda Protein Tayini | Ders Laboratuar |
8 | Buğdayda Kül Analizi | Ders Laboratuar |
9 | Hamur kalitesi ve analizler (Farinograf ve Ekstensograf analizleri) | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
10 | Hamur kalitesi ve analizler (Miksograf ve Alveograf analizleri) | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
11 | Ekmek üretimi ve fiziksel, kimyasal ve duyusal analizler | Ders Laboratuar |
12 | Makarna üretimi ve fiziksel, kimyasal ve duyusal analizler | Ders Laboratuar Sınıf Dışı Çalışma |
13 | Bisküvi üretimi ve fiziksel, kimyasal ve duyusal analizler | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
14 | Bulgur üretimi ve fiziksel, kimyasal ve duyusal analizler | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Tahıl tanesi ve bileşimi öğrenme | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
Mevzuat ve analiz metotlarına uygun olarak tahıllardan numune alma | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
Buğday ve buğday unu analizlerini yapma/değerlendirme | Yazılı Sınav Laboratuvar Çalışması | Ders Grup Çalışması Laboratuar | Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, eleştirel düşünme, soru geliştirme, yönetsel beceriler, takım çalışması Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması |
Hamur, ekmek, makarna ve bisküvi analizlerini yapma/değerlendirme yeterliklerinin kazandırılması | Yazılı Sınav Laboratuvar Çalışması | Ders Grup Çalışması Laboratuar | Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, eleştirel düşünme, soru geliştirme, yönetsel beceriler, takım çalışması Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Tahıl tanesi ve bileşimi öğrenme | - | - | - | - | - | - | - | 5 | - | - | - | 5 | - | - | - |
Mevzuat ve analiz metotlarına uygun olarak tahıllardan numune alma | - | - | - | - | 5 | - | - | 4 | 5 | 5 | 5 | - | - | - | - |
Buğday ve buğday unu analizlerini yapma/değerlendirme | - | - | - | - | - | - | - | 5 | 5 | 5 | 3 | - | - | - | - |
Hamur, ekmek, makarna ve bisküvi analizlerini yapma/değerlendirme yeterliklerinin kazandırılması | - | - | - | - | - | - | - | 5 | 5 | 5 | - | 5 | - | - | - |