Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Hijyen ve Sanitasyon | GKA205 | 3 | 2 + 0 | 4,0 |
Birim Bölüm | GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ |
Derece Seviye | Ön Lisans - Zorunlu - Türkçe |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
EBS Koordinatörü | Öğr. Gör. Çiğdem MUŞTU CEYLAN |
Ders Veren | Öğr. Gör. Çiğdem MUŞTU CEYLAN |
Amaç |
Gıda endüstrisinde hijyenin tanımı ve önemi, hastalıkların gıda yolu ile bulaşması, gıda kaynaklı enfeksiyonlar ve intoksikasyonlar, gıda tesislerinde hijyenik tasarım, temizlik ve sanitasyon bileşiklerinin anlatılması. İnsan sağlığını tehdit eden mikroorganizmaları bulundukları ortamdan uzaklaştırılması, sağlıklı ortamın korunması konularında öğrencilere bilgi kazandırılması. |
Ders İçeriği |
Gıda Hijyeninin tanımı ve önemi, gıdalarda bulunan önemli mikroorganizma grupları, mikrobiyal bulaşma kaynakları, gıda güvenliği sistemleri, gıda tesislerinde hijyenik tasarım, temizlik maddeleri ve dezenfektanlar, su ve personel hijyeninin önemi. |
Ders Kaynakları |
Erol İ. Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi, Ankara, 2007
Marriott NG, Gravani RB. Principles of Food Sanitation, 2006 Ünlütürk A, Turantaş F. Gıda Mikrobiyolojisi, 2000 Kayaardı, S. Gıda Hijyeni ve Sanitasyonu, Sidas Yayınları, 2012. Tayar, M., Kılıç, V. Gıda Endüstrisinde Hijyen ve Sanitasyon, Dora Yayınları, 2014. |
Açıldığı Öğretim Yılı | 2022 - 2023 2023-2024 2024 - 2025 |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Ara Sınav 1 | 40 |
Toplam | 40 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Final | %60 |
Toplam | %60 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %40 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %60 |
Toplam | %100 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Dinleme ve anlamlandırma | Ders | 2 | 14 | 28 |
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim | Sınıf Dışı Çalışma | 8 | 4 | 32 |
Ara Sınav 1 | Ara Sınav 1 | 15 | 1 | 15 |
Final | Final | 20 | 1 | 20 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 95 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 3,73 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Hijyen ve sanitasyonun tanımı ve önemi | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
2 | Temizlik ve dezenfeksiyonun tanımı ve temel kavramlar | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
3 | Gıda maddelerindeki zararlı etken ve maddeler, mikroorganizmaların çoğalma aşamaları, bulaşma kaynakları | Ders Tartışmalı Ders |
4 | Besinlerde mikroorganizma gelişimini etkileyen faktörler: iç ve dış faktörler | Ders |
5 | Hijyen ve sanitasyonda önemli mikroorganizmalar ve sağlık riskleri | Ders |
6 | Temizlik ve temizlik maddeleri | Ders |
7 | Dezenfektanlar ve dezenfeksiyon yöntemleri | Ders |
8 | Sanitasyon Ekipmanları ve Sistemleri | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
9 | CIP (Yerinde Temizlik), Avantajları ve Dezavantajları | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
10 | Su hijyeni | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
11 | Personel hijyeni | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
12 | Gıda işletme hijyeni | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
12 | Gıda işletme hijyeni | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
14 | Pest Kontrolü | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Gıda sektöründe hijyen ve sanitasyon hakkında bilgi sahibi olma | Yazılı Sınav | Tartışmalı Ders | Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
Gıda kaynaklı sağlık riskleri ve kontaminasyon kaynakları, gıda güvenliği sistemleri hakkında bilgi sahibi olma | Yazılı Sınav | Sınıf Dışı Çalışma Tartışmalı Ders Vaka Çalışması | Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Önceden planlanmış özel beceriler |
Personel, tesis, ekipman, hava ve gıda hijyeninin önemi, temizlik ve dezenfeksiyon yöntemleri hakkında bilgi sahibi olma | Yazılı Sınav | Sınıf Dışı Çalışma Tartışmalı Ders | Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Gıda sektöründe hijyen ve sanitasyon hakkında bilgi sahibi olma | - | - | - | - | - | - | - | 5 | 5 | 4 | - | - | - | - | - |
Gıda kaynaklı sağlık riskleri ve kontaminasyon kaynakları, gıda güvenliği sistemleri hakkında bilgi sahibi olma | - | - | - | - | - | - | - | 4 | 5 | 5 | - | - | - | - | - |
Personel, tesis, ekipman, hava ve gıda hijyeninin önemi, temizlik ve dezenfeksiyon yöntemleri hakkında bilgi sahibi olma | - | - | - | - | - | - | - | 4 | 5 | 5 | - | - | - | - | - |