Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Gıda Mevzuatı | GKA207 | 3 | 2 + 0 | 3,0 |
Birim Bölüm | GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ |
Derece Seviye | Ön Lisans - Zorunlu - Türkçe |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
EBS Koordinatörü | Öğr. Gör. Mesut KAPLAN Öğr. Gör. Çiğdem MUŞTU CEYLAN |
Ders Veren | Öğr. Gör. Mesut KAPLAN |
Amaç |
Gıda mevzuatı, öncelikli olarak tüketiciyi korumak ve sektörde haksız rekabeti önlemek amacıyla uygulamaya konan kanun, yönetmelik ve tebliğlerden oluşan bir bütündür. Bazı durumlarda ülkemizde ‘Tüzükler’ de Kanunların uygulamasına dair usul ve esasları belirlemek amacıyla düzenlenebilmektedir. Gıda mevzuatı devlet tarafından gıda sektörü ile tüketicilerin faaliyetlerini düzenlemek ve gerektiğinde bu ilke ve kriterlere karşı aykırı davranışları önlemek amacıyla uygulamaya konmaktadır. Bu ders ile öğrenci mevcut sektörel uygulamalar ile yasal gereklilikler arasında bağlantı kurar. |
Ders İçeriği |
Yasa-tüzük-yönerge-tebliğ-kodeks tanımlarının öğrenilmesi, gıda kalite kontrolü ve mevzuatına giriş, tarihçesi, tanımlar. Kalite kavramı ve gıdalarda kalite öğeleri, Türkiye’de ve gelişmiş ülkelerde gıda kodeks ve mevzuatları hazırlama ilkeleri, Gıda mevzuatı açısından gıdalarda bulunan kontaminantlar, Gıda kontrol örgütleri, Gıda güvenliğindeki rolleri, Farklı gıdalara göre hazırlanmış, yönetmenlik, tüzük, yasalar ve oluşturulmuş kodekslerin irdelenmesi. |
Ders Kaynakları |
Türk Gıda Mevzuatı, Anon., Globus Dünya Basımevi, İstanbul, 2003.
Türk Gıda Mevzuatı, Sağlam F.Ö, Çev-Sağ Yayınları, Ankara, 1999. Güncel yönetmelik, tebliğ ve yasalar |
Açıldığı Öğretim Yılı | 2022 - 2023 2023-2024 2024 - 2025 |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Ara Sınav 1 | 50 |
Toplam | 50 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Final | %50 |
Toplam | %50 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %50 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %50 |
Toplam | %100 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Toplam İş Yükü (Saat) | 0 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 0 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Gıda Kalite kontrolü ve Mevzuatına Giriş, Gıda mevzuatında tanımlar, yetki ve sorumluluklar ve tarihçesi | Ders |
2 | Avrupa birliği sürecinde Türk gıda mevzuatı, Kalite kavramı ve gıdaların kalite öğeleri | Ders |
3 | Türkiye'de gıda kodeksi ve gıda kontrolü, yönetmelik ve tebliğler ve hazırlama ilkeleri, yetkili kuruluşlar | Ders |
4 | Kontrol laboratuvarları, personeli ve ceza uygulamaları | Ders |
5 | Gıda Standartları ve kontrol kriterleri,TSE genel bakış, Codex Alimentarius Comission standartları, ürün komiteleri, ürün standartları, uygulama kodları, rehberleri ve uygulanmaları, | Ders |
6 | Gıda Mevzuatı açısından gıdalarda bulunan kontaminantlar, mikrobik bulaşanlar | Ders |
7 | Gıda Mevzuatı açısından gıdalarda bulunan kontaminantlar, Kimyasal bulaşanlar, Ağır metaller | Ders |
8 | Gıda Mevzuatı açısından gıdalarda bulunan kontaminantlar, pestisitler veteriner ilaçları, Ambalaj maddelerinden geçiş, fiziksel bulaşanlar, radyoaktif bulaşanlar | Ders |
10 | Gıda Kontrol Örgütleri, Gıda güvenliğindeki rolleri | Ders |
11 | Avrupa birliği ve ABD gıda kontrol örgütleri | Ders |
13 | Bazı gıdalara ait yönetmelik, tüzük, yasa ve kodekslere ait irdeleme | Ders |
13 | Bazı gıdalara ait yönetmelik, tüzük, yasa ve kodekslere ait irdeleme | Ders |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Gıda hukuku ve gıda mevzuatında yer alan yönetmelik, tüzük ve direktiflerin kavranması | Yazılı Sınav | Ders Sınıf Dışı Çalışma | Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim |
Modern gıda kanunu, yönetmelik ve standartların hazırlanmasında gerekli olan şartların kavranması | Yazılı Sınav | Ders Sınıf Dışı Çalışma | Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim |
Türkiye’deki gıda yasası, yönetmelikler, tebliğler ve standartların kavranması | Yazılı Sınav | Ders Sınıf Dışı Çalışma | Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Gıda hukuku ve gıda mevzuatında yer alan yönetmelik, tüzük ve direktiflerin kavranması | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Modern gıda kanunu, yönetmelik ve standartların hazırlanmasında gerekli olan şartların kavranması | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Türkiye’deki gıda yasası, yönetmelikler, tebliğler ve standartların kavranması | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |