EN
  • Anasayfa
  • GKA207 Gıda Mevzuatı (2024 - 2025 / 3. Yarıyıl)
  • EN
GKA207 - Gıda Mevzuatı
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat AKTS Pdf
Gıda Mevzuatı GKA207 3 2 + 0 3,0 Pdf
Birim Bölüm
GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ
Derece Seviye Ön Lisans - Zorunlu - Türkçe
Dersin Verilişi Yüz yüze
EBS Koordinatörü Öğr. Gör. Mesut KAPLAN Öğr. Gör. Çiğdem MUŞTU CEYLAN
Ders Veren Öğr. Gör. Mesut KAPLAN
Amaç

Gıda mevzuatı, öncelikli olarak tüketiciyi korumak ve sektörde haksız rekabeti önlemek amacıyla uygulamaya konan kanun, yönetmelik ve tebliğlerden oluşan bir bütündür. Bazı durumlarda ülkemizde ‘Tüzükler’ de Kanunların uygulamasına dair usul ve esasları belirlemek amacıyla düzenlenebilmektedir. Gıda mevzuatı devlet tarafından gıda sektörü ile tüketicilerin faaliyetlerini düzenlemek ve gerektiğinde bu ilke ve kriterlere karşı aykırı davranışları önlemek amacıyla uygulamaya konmaktadır. Bu ders ile öğrenci mevcut sektörel uygulamalar ile yasal gereklilikler arasında bağlantı kurar.

Ders İçeriği

Yasa-tüzük-yönerge-tebliğ-kodeks tanımlarının öğrenilmesi, gıda kalite kontrolü ve mevzuatına giriş, tarihçesi, tanımlar. Kalite kavramı ve gıdalarda kalite öğeleri, Türkiye’de ve gelişmiş ülkelerde gıda kodeks ve mevzuatları hazırlama ilkeleri, Gıda mevzuatı açısından gıdalarda bulunan kontaminantlar, Gıda kontrol örgütleri, Gıda güvenliğindeki rolleri, Farklı gıdalara göre hazırlanmış, yönetmenlik, tüzük, yasalar ve oluşturulmuş kodekslerin irdelenmesi.

Ders Kaynakları Türk Gıda Mevzuatı, Anon., Globus Dünya Basımevi, İstanbul, 2003.
Türk Gıda Mevzuatı, Sağlam F.Ö, Çev-Sağ Yayınları, Ankara, 1999.
Güncel yönetmelik, tebliğ ve yasalar
Açıldığı Öğretim Yılı 2022 - 2023 2023-2024 2024 - 2025
Yarıyıl İçi Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Ara Sınav 1 50
Toplam 50
Yarıyıl Sonu Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Final %50
Toplam %50
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı %50
Yarıyıl Sonu Çalışmalar %50
Toplam %100
Kategori Ders İlişki Yüzdeleri (%)
Aktarılabilir Beceri Dersleri
0
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
0
Destek Dersleri
0
Ek Dersler
0
Kategori
0
Mesleki Seçmeli Dersler
0
Temel Meslek Dersleri
0
Uygulama Dersleri
0
Uzmanlık / Alan Dersleri
0
Ders İş Yükü Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu Süresi (Saat) Sayısı Toplam İş Yükü (Saat)
Toplam İş Yükü (Saat) 0
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) 0
AKTS
Hafta Konu Öğretim Metodu
1 Gıda Kalite kontrolü ve Mevzuatına Giriş, Gıda mevzuatında tanımlar, yetki ve sorumluluklar ve tarihçesi Ders
2 Avrupa birliği sürecinde Türk gıda mevzuatı, Kalite kavramı ve gıdaların kalite öğeleri Ders
3 Türkiye'de gıda kodeksi ve gıda kontrolü, yönetmelik ve tebliğler ve hazırlama ilkeleri, yetkili kuruluşlar Ders
4 Kontrol laboratuvarları, personeli ve ceza uygulamaları Ders
5 Gıda Standartları ve kontrol kriterleri,TSE genel bakış, Codex Alimentarius Comission standartları, ürün komiteleri, ürün standartları, uygulama kodları, rehberleri ve uygulanmaları, Ders
6 Gıda Mevzuatı açısından gıdalarda bulunan kontaminantlar, mikrobik bulaşanlar Ders
7 Gıda Mevzuatı açısından gıdalarda bulunan kontaminantlar, Kimyasal bulaşanlar, Ağır metaller Ders
8 Gıda Mevzuatı açısından gıdalarda bulunan kontaminantlar, pestisitler veteriner ilaçları, Ambalaj maddelerinden geçiş, fiziksel bulaşanlar, radyoaktif bulaşanlar Ders
10 Gıda Kontrol Örgütleri, Gıda güvenliğindeki rolleri Ders
11 Avrupa birliği ve ABD gıda kontrol örgütleri Ders
13 Bazı gıdalara ait yönetmelik, tüzük, yasa ve kodekslere ait irdeleme Ders
13 Bazı gıdalara ait yönetmelik, tüzük, yasa ve kodekslere ait irdeleme Ders
Ders Öğrenme Çıktısı Ölçme Değerlendirme Öğretim Metodu Öğrenme Faaliyeti
Gıda hukuku ve gıda mevzuatında yer alan yönetmelik, tüzük ve direktiflerin kavranması Yazılı Sınav Ders Sınıf Dışı Çalışma Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim
Modern gıda kanunu, yönetmelik ve standartların hazırlanmasında gerekli olan şartların kavranması Yazılı Sınav Ders Sınıf Dışı Çalışma Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim
Türkiye’deki gıda yasası, yönetmelikler, tebliğler ve standartların kavranması Yazılı Sınav Ders Sınıf Dışı Çalışma Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI
Gıda hukuku ve gıda mevzuatında yer alan yönetmelik, tüzük ve direktiflerin kavranması - - - - - - - - - - - - - - -
Modern gıda kanunu, yönetmelik ve standartların hazırlanmasında gerekli olan şartların kavranması - - - - - - - - - - - - - - -
Türkiye’deki gıda yasası, yönetmelikler, tebliğler ve standartların kavranması - - - - - - - - - - - - - - -