Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Gıda Katkı Maddeleri ve Toksikoloji | GKA122 | 1 | 3 + 0 | 5,0 |
Birim Bölüm | GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ |
Derece Seviye | Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
EBS Koordinatörü | Öğr. Gör. Çiğdem MUŞTU CEYLAN |
Ders Veren | Öğr. Gör. Ebru GÜNEY FUNDA |
Amaç |
Gıda katkı maddelerinin özelliklerini ve kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken hususları öğrenmek |
Ders İçeriği |
Gıda katkı maddelerinin tanımı, gıda katkı maddelerinin kullanımında dikkat edilecek hususlar, gıda endüstrisinde kullanılan katkı maddelerinin sınıflandırılması (antioksidanlar, asitliği düzenleyiciler, emülgatörler, gamlar, koruyucular, lezzet maddeleri, lezzet arttırıcılar, renklendiriciler, şelat ajanları, tatlandırıcılar, topaklanmayı önleyiciler, un işleme ajanları, hacim arttırıcılar, itici gazlar, kabartma ajanları, köpürtme ajanları, köpürmeyi önleyici ajanlar, nem vericiler, parlatma ajanları, sıkılaştırıcı ajanlar ve stabilizörler) ve incelenmesi. Toksikoloji, gıdalardaki mutajen, kanserojen, teratojen maddeler ve gıdalarda doğal olarak bulunan toksik maddeler ve yasal durumları. |
Ders Kaynakları |
Gıda Katkı Maddeleri, Sidas Yayınevi, 2009, İzmir
Gıdalardaki Katkı Meddeleri ve Zararları, Nobel Tıp Kitabevi, 2007 Gıda Katkı Maddeleri Analiz Yöntemleri, Ege Üniversitesi Basımevi, 2000, İzmir Gıda Katkı Maddeleri, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ofset Tesisi, 1994, Erzurum Gıda Katkı Maddeleri, Sidas Yayınevi, 2009, İzmir Gıdalardaki Katkı Meddeleri ve Zararları, Nobel Tıp Kitabevi, 2007 Gıda Katkı Maddeleri Analiz Yöntemleri, Ege Üniversitesi Basımevi, 2000, İzmir Gıda Katkı Maddeleri, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ofset Tesisi, 1994, Erzurum Çakmakçı S, Çelik İ (1995): Gıda Katkı Maddeleri. Atatürk Üniv Zir Fak Ofset Tesisi, 2. Baskı, Erzurum. Altuğ, T., "Gıda katkı maddeleri" Meta Basım, İzmir, 2006, ISBN:9759740826 Şimşek, H.,” Gıda Katkı Maddeleri Rehberi”,Stuttgart-Almanya,2010 ISBN: 978-605-88514-0-5 Gıda Katkı Maddeleri, Sidas Yayınevi, 2009, İzmir Gıdalardaki Katkı Meddeleri ve Zararları, Nobel Tıp Kitabevi, 2007 Gıda Katkı Maddeleri Analiz Yöntemleri, Ege Üniversitesi Basımevi, 2000, İzmir Gıda Katkı Maddeleri, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ofset Tesisi, 1994, Erzurum |
Açıldığı Öğretim Yılı | 2021 - 2022 2022 - 2023 2023-2024 2024 - 2025 |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Ara Sınav 1 | 30 |
Ödev (Sunum) | 20 |
Toplam | 50 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Final | %50 |
Toplam | %50 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %50 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %50 |
Toplam | %100 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Dinleme ve anlamlandırma | Ders | 3 | 14 | 42 |
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim | Sınıf Dışı Çalışma | 10 | 4 | 40 |
Ara Sınav 1 | Ara Sınav 1 | 15 | 1 | 15 |
Final | Final | 20 | 1 | 20 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 117 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 4,59 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Gıda katkı maddelerinin tanımı, kullanım amaçları, sınıflandırılması ve kullanımındaki temel ilkeler, bu konudaki yasal düzenlemeler ve toksikolojik değerlendirmeler | |
2 | Antioksidanların yapısı, özellikleri ve kullanım alanları | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
3 | Asitliği düzenleyicilerin yapısı, kullanım alanları ve etki mekanizmaları | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
4 | Emülgatörlerin yapısı, özellikleri, kullanım alanları, etki mekanizmaları | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
5 | Gamların yapısı, özellikleri ve gıda sanayiinde kullanım alanları | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
6 | Koruyucuların genel özellikleri ve etki mekanizmaları | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
7 | Lezzet maddeleri ve lezzet artırıcılar hakkında genel bilgi | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
8 | Renklendiriciler hakkında genel bilgi verilmesi | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
9 | Şelat ajanları hakkında genel bilgi verilmesi | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
10 | Tatlandırıcıların yapısı, genel özellikleri, kullanım alanları ve etki mekanizmaları hakkında bilgi verilmesi | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
11 | Topaklanmayı önleyiciler hakkında genel bilgi verilmesi | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
12 | Un işleme ajanlarının yapısı, özellikleri ve etki mekanizmaları hakkında bilgi verilmesi | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
13 | Hacim arttırıcılar, itici gazlar, kabartma ajanları hakkında genel bilgi verilmesi | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
14 | Köpürtme ajanları, köpürmeyi önleyici ajanlar, nem vericiler, parlatma ajanları, sıkılaştırıcı ajanlar ve stabilizörler | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Gıda katkı maddelerinin tanımlamak ve kullanım amaçlarını sıralamak | |||
Gıda katkı maddelerini sınıflandırmak | |||
Gıda katkı maddelerinin kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken hususları sıralamak | |||
Bir maddenin gıda katkısı olabilmesi için hangi özelliklerinin incelendiğini sıralamak |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Gıda katkı maddelerinin tanımlamak ve kullanım amaçlarını sıralamak | - | - | - | - | - | - | - | 4 | 3 | 3 | 5 | - | - | - | - |
Gıda katkı maddelerini sınıflandırmak | - | - | - | - | - | - | - | 0 | 0 | 4 | 5 | - | - | - | - |
Gıda katkı maddelerinin kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken hususları sıralamak | - | - | - | - | - | - | - | 3 | 3 | 4 | 5 | - | - | - | - |
Bir maddenin gıda katkısı olabilmesi için hangi özelliklerinin incelendiğini sıralamak | - | - | - | - | - | - | - | 5 | 4 | 4 | 5 | - | - | - | - |