Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Fermantasyon Teknolojisi | GKA123 | 1 | 3 + 0 | 5,0 |
Birim Bölüm | GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ |
Derece Seviye | Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
EBS Koordinatörü | Öğr. Gör. Çiğdem MUŞTU CEYLAN |
Ders Veren | |
Amaç |
Öğrencilere fermente gıdaların üretim teknolojisi hakkında teorik birikim kazandırılmasıdır. |
Ders İçeriği |
Alkol, laktik, asetik, sitrik asit fermantasyonları ve önemi, fermantasyon teknolojisinde önemli olan bazı bakteriler, mayalar ve küf mantarları ve gelişme koşulları, şarap teknolojisi, malt ve bira teknolojisi, şalgam suyu üretim teknolojisi, boza üretim teknolojisi, sofralık zeytin üretim teknolojisi, turşu üretim teknolojisi, sirke üretim teknolojisi. |
Ders Kaynakları |
Fermantasyon Mikrobiyolojisi, Pamir MH, Ankara Üni. Ziraat Fak Yay., Ankara, 1985.
Fermantasyon Biyokimyası, Canbaş A, Ç.Ü. Ziraat Fak. Yay., Adana, 1988 Durlu Özkaya, F., Coşansu, S., Ayhan, K. (2015). Her Yönüyle Gıda. 2. bs. Sidas Medya, İzmir. Anlı E. ve Şanlıbaba P. (2019). Fermente Gıdalar. 1. bs. Nobel Akademik Yayıncılık, Ankara. |
Açıldığı Öğretim Yılı | 2021 - 2022 2022 - 2023 2023-2024 |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | 0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | %0 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %0 |
Toplam | %0 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Dinleme ve anlamlandırma | Ders | 3 | 14 | 42 |
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim | Sınıf Dışı Çalışma | 10 | 4 | 40 |
Ara Sınav 1 | Ara Sınav 1 | 15 | 1 | 15 |
Final | Final | 20 | 1 | 20 |
Ödev (Sunum) | Ödev (Sunum) | 10 | 1 | 10 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 127 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 4,98 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Fermantasyon teknolojisine giriş | Ders |
2 | Fermantasyonda rol oynayan mikroorganizmalar | Ders |
3 | Fermantasyon metabolizması | Ders |
4 | Alkol, laktik asit ve asetik asit fermantasyonunda gerçekleşen biyokimyasal reaksiyonlar | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
5 | Fermantasyon ve enzim kinetiği, enzim aktivitesini etkileyen faktörler | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
6 | Fermente gıdaların aroma bileşenleri | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
7 | Alkol fermantasyonu, malt ve bira teknolojisi | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
8 | Alkol fermantasyonu, kırmızı ve beyaz şarap üretim basamakları | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
9 | Asetik asit fermantasyonu ve sirke üretim teknolojisi | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
10 | Sofralık zeytin üretimi | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
11 | Turşu üretim teknikleri, hıyar ve lahana turşusu üretimleri | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
12 | Boza ve kefir üretim teknolojisi | Ders |
13 | Ekmek üretim teknolojisi | Ders |
14 | Fermente gıdalar ve sağlık ilişkisi | Ders |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Fermantasyonun tanımı ve fermantasyonda rol oynayan mikroorganizmalar bilinir. | Yazılı Sınav | Ders Tartışmalı Ders | Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
Üretimi fermantasyona dayalı alkollü içeceklerin üretimleri bilinir. | Yazılı Sınav | Ders Tartışmalı Ders | Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
Sirke üretim teknolojisi öğrenilir. | Yazılı Sınav Sunum / Seminer | Ders Tartışmalı Ders | Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
Turşu üretim teknolojisi öğrenilir. | Yazılı Sınav Sunum / Seminer | Ders Tartışmalı Ders | Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
Sofralık zeytin ve boza üretim teknolojileri öğrenilir. | Yazılı Sınav Sunum / Seminer | Ders Tartışmalı Ders | Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Fermantasyonun tanımı ve fermantasyonda rol oynayan mikroorganizmalar bilinir. | 4 | 1 | 1 | 1 | 2 | 1 | 2 | 2 | 2 | 1 | 1 | 1 | 1 | 5 | - |
Üretimi fermantasyona dayalı alkollü içeceklerin üretimleri bilinir. | 5 | 3 | 1 | 1 | 3 | 1 | 4 | 5 | 4 | 2 | 4 | 4 | 1 | 5 | - |
Sirke üretim teknolojisi öğrenilir. | 5 | 3 | 1 | 1 | 3 | 1 | 4 | 5 | 4 | 2 | 4 | 4 | 1 | 5 | - |
Turşu üretim teknolojisi öğrenilir. | 5 | 3 | 1 | 1 | 3 | 1 | 4 | 5 | 4 | 2 | 4 | 4 | 1 | 5 | - |
Sofralık zeytin ve boza üretim teknolojileri öğrenilir. | 5 | 3 | 1 | 1 | 3 | 1 | 4 | 5 | 4 | 2 | 4 | 4 | 1 | 5 | - |