EN
  • Anasayfa
  • GKA123 Fermantasyon Teknolojisi (2024 - 2025 / 1. Yarıyıl)
  • EN
GKA123 - Fermantasyon Teknolojisi
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat AKTS Pdf
Fermantasyon Teknolojisi GKA123 1 3 + 0 5,0 Pdf
Birim Bölüm
GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ
Derece Seviye Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe
Dersin Verilişi Yüz yüze
EBS Koordinatörü Öğr. Gör. Çiğdem MUŞTU CEYLAN
Ders Veren
Amaç

Öğrencilere fermente gıdaların üretim teknolojisi hakkında teorik birikim kazandırılmasıdır.

Ders İçeriği

Alkol, laktik, asetik, sitrik asit fermantasyonları ve önemi, fermantasyon teknolojisinde önemli olan bazı bakteriler, mayalar ve küf mantarları ve gelişme koşulları, şarap teknolojisi, malt ve bira teknolojisi, şalgam suyu üretim teknolojisi, boza üretim teknolojisi, sofralık zeytin üretim teknolojisi, turşu üretim teknolojisi, sirke üretim teknolojisi.

Ders Kaynakları Fermantasyon Mikrobiyolojisi, Pamir MH, Ankara Üni. Ziraat Fak Yay., Ankara, 1985.
Fermantasyon Biyokimyası, Canbaş A, Ç.Ü. Ziraat Fak. Yay., Adana, 1988
Durlu Özkaya, F., Coşansu, S., Ayhan, K. (2015). Her Yönüyle Gıda. 2. bs. Sidas Medya, İzmir.
Anlı E. ve Şanlıbaba P. (2019). Fermente Gıdalar. 1. bs. Nobel Akademik Yayıncılık, Ankara.
Açıldığı Öğretim Yılı 2021 - 2022 2022 - 2023 2023-2024
Yarıyıl İçi Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Bu bilgi girilmemiştir.
Toplam 0
Yarıyıl Sonu Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Bu bilgi girilmemiştir.
Toplam %0
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı %0
Yarıyıl Sonu Çalışmalar %0
Toplam %0
Kategori Ders İlişki Yüzdeleri (%)
Aktarılabilir Beceri Dersleri
0
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
0
Destek Dersleri
0
Ek Dersler
0
Kategori
0
Mesleki Seçmeli Dersler
0
Temel Meslek Dersleri
0
Uygulama Dersleri
0
Uzmanlık / Alan Dersleri
0
Ders İş Yükü Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu Süresi (Saat) Sayısı Toplam İş Yükü (Saat)
Dinleme ve anlamlandırma Ders 3 14 42
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim Sınıf Dışı Çalışma 10 4 40
Ara Sınav 1 Ara Sınav 1 15 1 15
Final Final 20 1 20
Ödev (Sunum) Ödev (Sunum) 10 1 10
Toplam İş Yükü (Saat) 127
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) 4,98
AKTS
Hafta Konu Öğretim Metodu
1 Fermantasyon teknolojisine giriş Ders
2 Fermantasyonda rol oynayan mikroorganizmalar Ders
3 Fermantasyon metabolizması Ders
4 Alkol, laktik asit ve asetik asit fermantasyonunda gerçekleşen biyokimyasal reaksiyonlar Ders Sınıf Dışı Çalışma
5 Fermantasyon ve enzim kinetiği, enzim aktivitesini etkileyen faktörler Ders Sınıf Dışı Çalışma
6 Fermente gıdaların aroma bileşenleri Ders Sınıf Dışı Çalışma
7 Alkol fermantasyonu, malt ve bira teknolojisi Ders Sınıf Dışı Çalışma
8 Alkol fermantasyonu, kırmızı ve beyaz şarap üretim basamakları Ders Sınıf Dışı Çalışma
9 Asetik asit fermantasyonu ve sirke üretim teknolojisi Ders Sınıf Dışı Çalışma
10 Sofralık zeytin üretimi Ders Sınıf Dışı Çalışma
11 Turşu üretim teknikleri, hıyar ve lahana turşusu üretimleri Ders Sınıf Dışı Çalışma
12 Boza ve kefir üretim teknolojisi Ders
13 Ekmek üretim teknolojisi Ders
14 Fermente gıdalar ve sağlık ilişkisi Ders
Ders Öğrenme Çıktısı Ölçme Değerlendirme Öğretim Metodu Öğrenme Faaliyeti
Fermantasyonun tanımı ve fermantasyonda rol oynayan mikroorganizmalar bilinir. Yazılı Sınav Ders Tartışmalı Ders Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme
Üretimi fermantasyona dayalı alkollü içeceklerin üretimleri bilinir. Yazılı Sınav Ders Tartışmalı Ders Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme
Sirke üretim teknolojisi öğrenilir. Yazılı Sınav Sunum / Seminer Ders Tartışmalı Ders Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme
Turşu üretim teknolojisi öğrenilir. Yazılı Sınav Sunum / Seminer Ders Tartışmalı Ders Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme
Sofralık zeytin ve boza üretim teknolojileri öğrenilir. Yazılı Sınav Sunum / Seminer Ders Tartışmalı Ders Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI
Fermantasyonun tanımı ve fermantasyonda rol oynayan mikroorganizmalar bilinir. 4 1 1 1 2 1 2 2 2 1 1 1 1 5 -
Üretimi fermantasyona dayalı alkollü içeceklerin üretimleri bilinir. 5 3 1 1 3 1 4 5 4 2 4 4 1 5 -
Sirke üretim teknolojisi öğrenilir. 5 3 1 1 3 1 4 5 4 2 4 4 1 5 -
Turşu üretim teknolojisi öğrenilir. 5 3 1 1 3 1 4 5 4 2 4 4 1 5 -
Sofralık zeytin ve boza üretim teknolojileri öğrenilir. 5 3 1 1 3 1 4 5 4 2 4 4 1 5 -