EN
  • Anasayfa
  • GKA125 Gıda Güvenliği ve Yönetim Sistemleri (2024 - 2025 / 1. Yarıyıl)
  • EN
GKA125 - Gıda Güvenliği ve Yönetim Sistemleri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat AKTS Pdf
Gıda Güvenliği ve Yönetim Sistemleri GKA125 1 3 + 0 5,0 Pdf
Birim Bölüm
GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ
Derece Seviye Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe
Dersin Verilişi Yüz yüze
EBS Koordinatörü Öğr. Gör. Mesut KAPLAN
Ders Veren
Amaç

Öğrencilere gıda güvenliği riskleri ve bu risklere karşı kritik kontrol noktalarında alınabilecek önlemler hakkında bilgiler vererek, gıda sektöründe kalite yöneticisi olarak çalışmalarını sağlayacak, kalite, gıda kalite kontrolünün temel kavramları, prensipleri ve yöntemleri, kontrol kartları, toplam kalite yönetimi, kalite yönetim sistemleri, gıda kalitesi ve güvenliği yönetim sistemleri (ISO-9001, ISO-22000) konularında bilgi kazandırmak.

Ders İçeriği

Gıda kalite kontrolünün temel kavramları, prensipleri ve yöntemleri, kontrol kartları, toplam kalite yönetimi, kalite yönetim sistemleri, gıda kalitesi ve güvenliği yönetim sistemleri.

Ders Kaynakları Altuğ, T., Ova, G., Demirağ, K., Kurtcan, Ü. Gıda Kalite Kontrolü, Ege Üniversitesi Müh. Fak. Yayınları, No:29, İzmir, 1994.
Topal, Ş. Gıda Güvenliği ve Kalite Yönetim sistemleri, Tübitak, 1996.
Topal, Ş. Gıda Endüstrisinde Risk Yönetimi Sistemi: HACCP ve Uygulamaları, Taç Ofset, İstanbul, 2001.
Julie, M.J. Food Safety, CRS Press, 2004.
Güner, A. Gıda Güvenliği ve Güncel Uygulamalar, Sidas Yayıncılık, 1. bs., 2021
Açıldığı Öğretim Yılı 2022 - 2023
Yarıyıl İçi Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Bu bilgi girilmemiştir.
Toplam 0
Yarıyıl Sonu Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Bu bilgi girilmemiştir.
Toplam %0
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı %0
Yarıyıl Sonu Çalışmalar %0
Toplam %0
Kategori Ders İlişki Yüzdeleri (%)
Aktarılabilir Beceri Dersleri
0
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
0
Destek Dersleri
0
Ek Dersler
0
Kategori
0
Mesleki Seçmeli Dersler
0
Temel Meslek Dersleri
0
Uygulama Dersleri
0
Uzmanlık / Alan Dersleri
0
Ders İş Yükü Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu Süresi (Saat) Sayısı Toplam İş Yükü (Saat)
Toplam İş Yükü (Saat) 0
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) 0
AKTS
Hafta Konu Öğretim Metodu
1 Gıda güvenliğinin önemi Türkiye´de ve dünyada gıda güvenliği Ders Tartışmalı Ders
2 Gıda güvenliği ile ilgili yasalar, gıda kanunu Ders Tartışmalı Ders
3 Gıdalarda doğal olarak bulunan kimyasal maddeler Ders Tartışmalı Ders
4 Gıdalara uygulanan teknolojik işlemler sırasında ortaya çıkan kimyasal maddeler Ders Tartışmalı Ders
5 Mikrobiyal gıda bulaşanları Ders Tartışmalı Ders
6 Gıdalarda kalite güvenliği, ürün ve üretimin kontrolü Ders Tartışmalı Ders
7 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri temel prensipleri Ders Tartışmalı Ders
8 İyi tarım uygulamaları (GAP) Ders Seminer
9 İyi Üretim Uygulamaları (GMP) Ders Seminer
10 İyi hijyen uygulamaları (GHP) ve SSOP Ders Seminer
11 HACCP sistemi ve gıda endüstrisindeki gelişimi Ders Grup Çalışması
12 ISO 22000 Gıda güvenliği yönetim sistemi standardı Ders Grup Çalışması
13 IFS prosedürleri, BRC prosedürleri Ders Seminer
14 Helal ve koşer gıda sertifikasyonu Ders Seminer
Ders Öğrenme Çıktısı Ölçme Değerlendirme Öğretim Metodu Öğrenme Faaliyeti
Gıda kaynaklı toksik maddelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri ile bunların bulaşma ve oluşum nedenlerini kavrayabilme. Yazılı Sınav Sunum / Seminer Ders Seminer Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, Dinleme ve anlamlandırma, yönetsel beceriler
Gıda kaynaklı zararlılardan korunma yöntemlerini uygulayabilmek Yazılı Sınav Sunum / Seminer Ders Seminer Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, Dinleme ve anlamlandırma, yönetsel beceriler
Gıda kalitesi ve güvenliği yönetim sistemlerini kavrayabilme ve kontrol kartı hazırlayabilme Yazılı Sınav Sunum / Seminer Ders Seminer Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, Dinleme ve anlamlandırma, yönetsel beceriler
Yeni üretilecek üründe HACCP sistemini uygulayabilme. Yazılı Sınav Sunum / Seminer Ders Seminer Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, Dinleme ve anlamlandırma, yönetsel beceriler
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI
Gıda kaynaklı toksik maddelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri ile bunların bulaşma ve oluşum nedenlerini kavrayabilme. - - - - - - - - - - - - - - -
Gıda kaynaklı zararlılardan korunma yöntemlerini uygulayabilmek - - - - - - - - - - - - - - -
Gıda kalitesi ve güvenliği yönetim sistemlerini kavrayabilme ve kontrol kartı hazırlayabilme - - - - - - - - - - - - - - -
Yeni üretilecek üründe HACCP sistemini uygulayabilme. - - - - - - - - - - - - - - -