Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Gıda Güvenliği ve Yönetim Sistemleri | GKA125 | 1 | 3 + 0 | 5,0 |
Birim Bölüm | GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ |
Derece Seviye | Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
EBS Koordinatörü | Öğr. Gör. Mesut KAPLAN |
Ders Veren | |
Amaç |
Öğrencilere gıda güvenliği riskleri ve bu risklere karşı kritik kontrol noktalarında alınabilecek önlemler hakkında bilgiler vererek, gıda sektöründe kalite yöneticisi olarak çalışmalarını sağlayacak, kalite, gıda kalite kontrolünün temel kavramları, prensipleri ve yöntemleri, kontrol kartları, toplam kalite yönetimi, kalite yönetim sistemleri, gıda kalitesi ve güvenliği yönetim sistemleri (ISO-9001, ISO-22000) konularında bilgi kazandırmak. |
Ders İçeriği |
Gıda kalite kontrolünün temel kavramları, prensipleri ve yöntemleri, kontrol kartları, toplam kalite yönetimi, kalite yönetim sistemleri, gıda kalitesi ve güvenliği yönetim sistemleri. |
Ders Kaynakları |
Altuğ, T., Ova, G., Demirağ, K., Kurtcan, Ü. Gıda Kalite Kontrolü, Ege Üniversitesi Müh. Fak. Yayınları, No:29, İzmir, 1994.
Topal, Ş. Gıda Güvenliği ve Kalite Yönetim sistemleri, Tübitak, 1996. Topal, Ş. Gıda Endüstrisinde Risk Yönetimi Sistemi: HACCP ve Uygulamaları, Taç Ofset, İstanbul, 2001. Julie, M.J. Food Safety, CRS Press, 2004. Güner, A. Gıda Güvenliği ve Güncel Uygulamalar, Sidas Yayıncılık, 1. bs., 2021 |
Açıldığı Öğretim Yılı | 2022 - 2023 |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | 0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | %0 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %0 |
Toplam | %0 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Toplam İş Yükü (Saat) | 0 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 0 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Gıda güvenliğinin önemi Türkiye´de ve dünyada gıda güvenliği | Ders Tartışmalı Ders |
2 | Gıda güvenliği ile ilgili yasalar, gıda kanunu | Ders Tartışmalı Ders |
3 | Gıdalarda doğal olarak bulunan kimyasal maddeler | Ders Tartışmalı Ders |
4 | Gıdalara uygulanan teknolojik işlemler sırasında ortaya çıkan kimyasal maddeler | Ders Tartışmalı Ders |
5 | Mikrobiyal gıda bulaşanları | Ders Tartışmalı Ders |
6 | Gıdalarda kalite güvenliği, ürün ve üretimin kontrolü | Ders Tartışmalı Ders |
7 | Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri temel prensipleri | Ders Tartışmalı Ders |
8 | İyi tarım uygulamaları (GAP) | Ders Seminer |
9 | İyi Üretim Uygulamaları (GMP) | Ders Seminer |
10 | İyi hijyen uygulamaları (GHP) ve SSOP | Ders Seminer |
11 | HACCP sistemi ve gıda endüstrisindeki gelişimi | Ders Grup Çalışması |
12 | ISO 22000 Gıda güvenliği yönetim sistemi standardı | Ders Grup Çalışması |
13 | IFS prosedürleri, BRC prosedürleri | Ders Seminer |
14 | Helal ve koşer gıda sertifikasyonu | Ders Seminer |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Gıda kaynaklı toksik maddelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri ile bunların bulaşma ve oluşum nedenlerini kavrayabilme. | Yazılı Sınav Sunum / Seminer | Ders Seminer | Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, Dinleme ve anlamlandırma, yönetsel beceriler |
Gıda kaynaklı zararlılardan korunma yöntemlerini uygulayabilmek | Yazılı Sınav Sunum / Seminer | Ders Seminer | Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, Dinleme ve anlamlandırma, yönetsel beceriler |
Gıda kalitesi ve güvenliği yönetim sistemlerini kavrayabilme ve kontrol kartı hazırlayabilme | Yazılı Sınav Sunum / Seminer | Ders Seminer | Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, Dinleme ve anlamlandırma, yönetsel beceriler |
Yeni üretilecek üründe HACCP sistemini uygulayabilme. | Yazılı Sınav Sunum / Seminer | Ders Seminer | Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, Dinleme ve anlamlandırma, yönetsel beceriler |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Gıda kaynaklı toksik maddelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri ile bunların bulaşma ve oluşum nedenlerini kavrayabilme. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Gıda kaynaklı zararlılardan korunma yöntemlerini uygulayabilmek | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Gıda kalitesi ve güvenliği yönetim sistemlerini kavrayabilme ve kontrol kartı hazırlayabilme | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Yeni üretilecek üründe HACCP sistemini uygulayabilme. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |