Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Gıda Sosyolojisi | GKA126 | 1 | 3 + 0 | 5,0 |
Birim Bölüm | GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ |
Derece Seviye | Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe |
Dersin Verilişi | Yüz yüze eğitim |
EBS Koordinatörü | Öğr. Gör. Çiğdem MUŞTU CEYLAN |
Ders Veren | |
Amaç |
İnsanların beslenmek amacıyla doğa ve diğer insanlarla girdikleri ilişkilerin aydınlatılması, tarladan sofraya üretim, değişim ve tüketim ilişkilerini, üretim araçlarına ve gıdaya erişimdeki eşitsizlikleri ve yeme-içme kültürünü tanımlayan kuralları çalışmaktır. |
Ders İçeriği |
Gıda sosyolojisinin kavramsal değerlendirilmesi ve karakteristik değerlendirilmesi, küreselleşme teorisi ve olgunlaşma, Gıda sistemi ve gıda rejiminde formüle edilmiş kavramlar ve sorunlar. Gıda, tarım ve beslenme konusunda dünyada ve Türkiye’de geçmişten günümüze değişmeler |
Ders Kaynakları |
Baykan S., Sosyolojinin Ana Başlıkları, Kızıl Elma Yayınları, İstanbul
Aysu A., Küreselleşme ve Tarım Politikaları, Su Yayınları, İstanbul, 2008 Global Food Politics. Mcmichael P. Eds. Magdoff F Et. Al. New York. 2000. Aysu, A. Gıda Krizi Tarım, Ekoloji ve Egemenlik. Metis. İstanbul |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | 0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | %0 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %0 |
Toplam | %0 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Toplam İş Yükü (Saat) | 0 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 0 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Sosyolojinin anlamı ve önemi | Ders |
2 | Sosyolojinin yöntemleri, toplumsal araştırmada yöntem | Ders |
3 | Tarım Üretiminin Toplumsal Yaşama Etkileri | Ders |
4 | Gıda Çalışmalarının Tarihsel Gelişimi | Ders |
5 | Gıda ve Beslenmeye İlişkin Kuramsal Yaklaşımlar | Ders |
6 | Küreselleşme ve Gıda | Ders |
7 | Gıda Güvencesi ve Gıda Egemenliği | Ders |
8 | Organik Gıda Tüketimi, Sağlıklı Beslenme ve Beden İlişkisi | Ders |
9 | Diyet Endüstrisi ve Beslenme ve Kültür | Ders |
10 | Uygarlaşma Süreci ve Yemek Kültürü | Ders |
11 | Yemek Sosyolojisi | Ders |
12 | Dışarıda Yemek ve Fast Food Tüketimi | Ders |
13 | Toplumsal Sınıf ve Beslenme | Ders |
14 | Gıda ve Toplumsal Değişme | Ders |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Gıda çalışmalarının ortaya çıkış koşullarını açıklar. | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
Küreselleşme ve gıda ilişkisini kavrar. | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
Sürdürülebilir gıda, gıda güvencesi, gıda egemenliği kavramlarını açıklar. | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
Toplumsal sınıf(lar) ve beslenme ilişkisini analiz eder. | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Gıda çalışmalarının ortaya çıkış koşullarını açıklar. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Küreselleşme ve gıda ilişkisini kavrar. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Sürdürülebilir gıda, gıda güvencesi, gıda egemenliği kavramlarını açıklar. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Toplumsal sınıf(lar) ve beslenme ilişkisini analiz eder. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |