Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Gıda Biyoteknolojisi | GKA128 | 1 | 3 + 0 | 5,0 |
Birim Bölüm | GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ |
Derece Seviye | Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
EBS Koordinatörü | Öğr. Gör. Eren YURTDAŞ |
Ders Veren | |
Amaç |
Biyoteknoloji, moleküler biyoloji ve moleküler genetik ile ilgili temel kavramları vermek, biyoteknolojinin gıda endüstrisinde uygulama alanları ve genetiği değiştirilmiş gıdaların güvenliği hakkında bilgiler vermektir. |
Ders İçeriği |
Biyoteknoloji ile ilgili temel kavramlar, tanımı ve gelişim tarihi, uygulama alanları, nükleik asitlerin kimyasal yapıları, fonksiyonları ve biyosentezi, genetik mühendisliğinin esasları, rekombinant DNA teknikleri, mutasyon, rekombinant DNA teknolojisi kullanılarak üretilen gıdalar, genetiği değiştirilmiş gıdaların güvenliği ve etiketlenmesi, gıda sanayiinde biyoteknolojik uygulamalar. |
Ders Kaynakları |
Manual Of Industrial Microbiology And Biotechnology, Demain AL, Solomon NA. American Society For Microbiology, Washington D.C. 1986.
Principles Of Fermentation Technology, Stanbury PF, Whitaker A, Hall SJ, Elsevier Science Ltd, Oxford, 1995. Microbial Biotechnology, Glazer AN, Nikaido H, W.H. Freeman And Company, New York, 1995. Aran, N. Gıda Biyoteknolojisi. Nobel Akademi Yayıncılık, 2019 |
Açıldığı Öğretim Yılı | 2021 - 2022 2022 - 2023 |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | 0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | %0 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %0 |
Toplam | %0 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Dinleme ve anlamlandırma | Ders | 3 | 14 | 42 |
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim | Sınıf Dışı Çalışma | 2 | 14 | 28 |
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, Dinleme ve anlamlandırma, yönetsel beceriler | Seminer | 5 | 1 | 5 |
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, eleştirel düşünme, soru geliştirme, yönetsel beceriler, takım çalışması | Grup Çalışması | 15 | 1 | 15 |
Ara Sınav 1 | Ara Sınav 1 | 8 | 1 | 8 |
Final | Final | 10 | 1 | 10 |
Ödev 1 | Ödev 1 | 10 | 1 | 10 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 118 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 4,63 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Biyoteknolojinin tanımı, tarihi, temel kavramlar | Ders |
2 | Biyoteknolojinin uygulama alanları | Ders |
2 | Biyoteknolojinin uygulama alanları | Ders |
4 | Gıdalarda biyoteknolojik uygulamalar | Ders |
5 | Nükleik asitler ve DNA sentezi | Ders |
6 | RNA ve protein sentezi | Ders |
7 | Genetik rekombinasyon | Ders |
8 | Gen aktarım yöntemleri | Ders |
8 | Gen aktarım yöntemleri | Ders |
10 | Rekombinant DNA teknolojisi | Ders |
11 | Rekombinant DNA moleküllerinin ve organizmaların oluşturulması | Ders |
12 | DNA'nın in-vitro koşullarda çoğaltılması | Ders |
13 | Genetiği değiştirilmiş organizmalar ve gıdalar hakkında genel bilgi ve üretim teknikleri | Ders |
14 | Genetiği değiştirilmiş gıdaların güvenliği ve yasal düzenlemeler | Ders |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Biyoteknolojinin tanımı, tarihi ve gıda endüstrisinde kullanım alanları hakkında bilgi edinilmesi. | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
DNA, RNA ve protein sentezi hakkında bilgi edinilmesi | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
Rekombinant DNA teknolojisinin öğrenilmesi | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
Genetiği değiştirilmiş organizmalar ve gıdaların üretimi ve etiketlenmesinin öğrenilmesi | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Biyoteknolojinin tanımı, tarihi ve gıda endüstrisinde kullanım alanları hakkında bilgi edinilmesi. | 5 | 5 | 5 | 5 | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
DNA, RNA ve protein sentezi hakkında bilgi edinilmesi | - | - | - | - | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | - | - |
Rekombinant DNA teknolojisinin öğrenilmesi | - | - | - | - | - | - | - | 3 | 3 | 3 | 5 | 5 | - | - | - |
Genetiği değiştirilmiş organizmalar ve gıdaların üretimi ve etiketlenmesinin öğrenilmesi | - | - | - | 5 | - | - | - | - | - | - | - | - | - | 5 | 5 |