Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
İçecek Teknolojisi ve Analizleri | GKA129 | 1 | 3 + 0 | 5,0 |
Birim Bölüm | GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ |
Derece Seviye | Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
EBS Koordinatörü | Öğr. Gör. Çiğdem MUŞTU CEYLAN |
Ders Veren | Öğr. Gör. Dr. Fatih TOZOĞLU |
Amaç |
Mevzuat ve Türk Gıda Kodeksine uygun olarak içecek üretimini kontrol etme yeterliklerinin kazandırılması, üretim süreçleri ve özellikleri konularında öğrenciye bilgi kazandırılması |
Ders İçeriği |
İçme suyu üretimi, Meyve suyu üretimi, Bira üretimi, şarap üretimi, distile alkolü içkiler üretimi, gazlı içecek üretimi, diğer alkolsüz içecekler (enerji içecekleri, sporcu içecekleri, şalgam vb.) üretimi. Geleneksel içecekler ve bu içeceklerin fiziksel ve kimyasal analizleri |
Ders Kaynakları |
AKTAN Nihat, KALKAN Hatice. Şarap Teknolojisi. Kavaklıdere Kültür Yayınları 2000
FİDAN, Işıl; ŞAHİN, İsmet. Alkol ve Alkollü İçkiler Teknolojisi A.Ü. Ziraat Fak. Yayınları. Aktaş, A., Özdemir B. İçki Teknolojisi. Detay Yayıncılık, 2. bs., 2012. Bilişli, A. Gıda Teknolojisi. Sidas Yayıncılık, 1. bs., 2012 Cemeroğlu, B. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi Cilt 1. Nobel Akademik Yayıncılık, 2011 |
Açıldığı Öğretim Yılı | 2022 - 2023 2023-2024 2024 - 2025 |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Ara Sınav 1 | 40 |
Toplam | 40 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Final | %60 |
Toplam | %60 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %40 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %60 |
Toplam | %100 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Dinleme ve anlamlandırma | Ders | 3 | 14 | 42 |
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim | Sınıf Dışı Çalışma | 10 | 4 | 40 |
Ara Sınav 1 | Ara Sınav 1 | 15 | 1 | 15 |
Final | Final | 20 | 1 | 20 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 117 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 4,59 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | İçeceklere genel bir bakış, suyun fiziksel, kimyasal ve duyusal özellikleri | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
2 | İçme suyu üretimi | Ders |
3 | Maden sularının kaynakları, genel özellikleri ve üretimi | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
4 | Su ve maden suyunda fiziksel ve kimyasal analizler | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
5 | Meyve Suyu Üretimi | Ders |
6 | Meyve suyunda fiziksel ve kimyasal analizler, kuru madde tayini | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
7 | Gazlı İçecek Üretimi | Ders |
8 | Gazlı içeceklerde fiziksel ve kimyasal analizler, karbondioksit tayini | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
9 | Bira üretimi | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
10 | Kefir üretimi, duyusal, fiziksel ve kimyasal özellikler | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
11 | Kırmızı ve beyaz şarap üretimi | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
12 | Distile alkollü içeceklerin tanıtımı ve üretimleri | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
13 | Geleneksel içecekler, şalgam üretimi | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
14 | Enerji içecekleri ve sporcu içecekleri | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
İçme suyunun taşıması gereken özellikler ve içme suyu üretimi hakkında bilgi sahibi olunur. | Yazılı Sınav Laboratuvar Çalışması | Ders Laboratuar | Dinleme ve anlamlandırma Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması |
Alkollü ve alkolsüz içecek teknolojisi hakkında bilgi sahibi olunur. | Yazılı Sınav Laboratuvar Çalışması | Ders Laboratuar | Dinleme ve anlamlandırma Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması |
İçeceklerin fiziksel ve kimyasal özellikleri öğrenilir. | Yazılı Sınav Ödev / Proje | Ders Tartışmalı Ders | Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
İçeceklerde yaygın olarak kullanılan fiziksel ve kimyasal analizler öğrenilir. | Yazılı Sınav Laboratuvar Çalışması | Ders Laboratuar | Dinleme ve anlamlandırma Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
İçme suyunun taşıması gereken özellikler ve içme suyu üretimi hakkında bilgi sahibi olunur. | - | - | - | - | - | - | - | 5 | 4 | - | 4 | - | - | - | - |
Alkollü ve alkolsüz içecek teknolojisi hakkında bilgi sahibi olunur. | - | - | - | - | - | - | - | 5 | - | - | 3 | 3 | - | - | - |
İçeceklerin fiziksel ve kimyasal özellikleri öğrenilir. | - | - | - | - | - | - | - | 3 | 5 | 4 | 3 | - | - | - | - |
İçeceklerde yaygın olarak kullanılan fiziksel ve kimyasal analizler öğrenilir. | - | - | - | - | - | - | - | 5 | 3 | 4 | 3 | - | - | - | - |