Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Bal ve Şekerli Ürünler Analizleri | GKA130 | 1 | 3 + 0 | 5,0 |
Birim Bölüm | GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ |
Derece Seviye | Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe |
Dersin Verilişi | Yüz yüze eğitim |
EBS Koordinatörü | Öğr. Gör. Çiğdem MUŞTU CEYLAN |
Ders Veren | |
Amaç |
Bu ders ile öğrencilere; mevzuat ve analiz metotlarına uygun olarak bal ile şekerli ürünlerin analizlerini yapma/değerlendirme yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır. |
Ders İçeriği |
Bal ile şekerli ürünlerin fiziksel ve kimyasal özellikleri, analizlerini yapma/değerlendirme. |
Ders Kaynakları |
Sevinç YÜCECAN, Suna BAYKAN, Besin Kimyası,1988
Megep, Gıda Teknolojisi, Bal Analizleri 1, Ankara, 2012 Megep, Gıda Teknolojisi, Bal Analizleri 2, Ankara, 2012 Akçiçek, E., Yücel, B. Arı Ürünleri ve Sağlık, Sidas Yayınları, 2015 |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | 0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | %0 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %0 |
Toplam | %0 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Toplam İş Yükü (Saat) | 0 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 0 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Bal ve diğer şekerli ürünlerin tanıtımı, tebliğe göre balın taşıması gereken özellikler | Ders |
2 | Bal arısı ve balın arılar tarafından üretilmesi | Ders |
3 | Hammaddenin işlenmesi balın olgunlaştırılması | Ders |
4 | Balın bileşimi ve çeşitleri | Ders |
5 | Balda meydana gelen kimyasal değişimler | Ders |
6 | Balın hasadı, süzümü, dinlendirilmesi ve depolanması | Ders |
7 | Balın bileşimi, fiziksel ve kimyasal özellikleri | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
8 | Balın kalite özellikleri | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
9 | Balda iletkenlik tayini | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
10 | Balda rutubet analizi, HMF analizi | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
11 | Balda dekstrin tayini, invert şeker tayini | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
12 | Balda hile ve tağşiş durumları | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
13 | Balda prolin analizi | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
14 | Duyusal analizler | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Bal ve diğer şekerli ürünler hakkında bilgi edinme | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
Balda Fiziksel Analizleri Yapabilme/değerlendirebilme | Yazılı Sınav | Ders Laboratuar | Dinleme ve anlamlandırma Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması |
Balda Kimyasal Analizleri Yapabilme / değerlendirebilme | Yazılı Sınav | Ders Laboratuar | Dinleme ve anlamlandırma Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması |
Şekerli ürünler analizlerini yapabilme /değerlendirebilme | Yazılı Sınav | Ders Laboratuar | Dinleme ve anlamlandırma Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Bal ve diğer şekerli ürünler hakkında bilgi edinme | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Balda Fiziksel Analizleri Yapabilme/değerlendirebilme | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Balda Kimyasal Analizleri Yapabilme / değerlendirebilme | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Şekerli ürünler analizlerini yapabilme /değerlendirebilme | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |