Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Özel Gıdalar Teknolojisi | GKA222 | 3 | 3 + 0 | 5,0 |
Birim Bölüm | GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ |
Derece Seviye | Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
EBS Koordinatörü | Öğr. Gör. Çiğdem MUŞTU CEYLAN |
Ders Veren | |
Amaç |
Öğrencileri şeker, şekerleme, kakao, çikolata, çay ve kahve üretim teknolojisi konuları ile gofret, fondan, pekmez, tahin ve tahin helvası gibi çeşitli gıdaların üretimleri konusunda eğitme |
Ders İçeriği |
Şeker teknolojisi, şekerleme teknolojisi, bazı şekerleme tiplerinin özellikleri, bileşenleri ve üretim yöntemleri, kakao ve çikolata teknolojisi, gofret ve fondan üretimi, tahin ve tahin helvası, katı ve sıvı pekmez üretimi, soya bazlı şekerlemeler, karamel teknolojisi, çay işleme teknolojisi, kahve teknolojisi. |
Ders Kaynakları |
Altan A. 1997. Özel Gıdalar Teknolojisi. Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Genel Yayın no:178, Adana. 251 s.
Bilişli, A. “Özel Gıdalar”, Sidaş, Çanakkale, 2013. |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | 0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | %0 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %0 |
Toplam | %0 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Toplam İş Yükü (Saat) | 0 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 0 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Şeker (Sakkaroz) Teknolojisine Giriş | Ders |
2 | Şeker Pancarı, Pancarın Şekere İşlenmesi-1 | Ders |
3 | Şeker Kamışı ve Şekere İşlenmesi | Ders |
4 | Kakao Tozu ve Kakao Yağı | Ders |
5 | Çikolata Tipleri ve Bileşimleri | Ders |
6 | Çikolata Yapımı ve Özellikleri | Ders |
7 | Şekerleme Bileşenleri (Doğal ve yapay tatlandırıcılar, diğer bileşenler) | Ders |
8 | Şekerlemelerin Pişirilmesi | Ders |
9 | Şekerlemelerin Çalkalanması ve Havalandırılması, Şekillendirilmesi | Ders |
10 | Gofret, fondan, tahin ve tahin helvası üretimi | Ders |
11 | Bazı Şekerleme Tiplerinin Özellikleri, Bileşenleri ve Yapım Yöntemleri | Ders |
12 | Çay teknolojisi, çayın kimyasal bileşimi, çayın siyah çaya işlenmesi, siyah çayın kalite ölçütleri | Ders |
13 | Kahve teknolojisi, çekirdek kahvenin elde edilmesi ve işlenmesi, kavurma ve öğütme, kahve pişirme, çözünür kahve üretimi | Ders |
14 | Konuların tekrarı | Ders |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Özel gıdaların tanınması | Yazılı Sınav | Ders Sınıf Dışı Çalışma | Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim |
Özel gıdaların üretim yöntemlerinin öğrenilmesi | Yazılı Sınav | Ders Sınıf Dışı Çalışma | Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim |
Özel gıdaların tipleri ve bileşenleri hakkında bilgi edinilmesi | Yazılı Sınav | Ders Sınıf Dışı Çalışma | Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Özel gıdaların tanınması | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Özel gıdaların üretim yöntemlerinin öğrenilmesi | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Özel gıdaların tipleri ve bileşenleri hakkında bilgi edinilmesi | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |