Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Beslenme İlkeleri ve İmmun Sistem | GKA223 | 3 | 3 + 0 | 5,0 |
Birim Bölüm | GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ |
Derece Seviye | Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
EBS Koordinatörü | Öğr. Gör. Çiğdem MUŞTU CEYLAN |
Ders Veren | Öğr. Gör. Çiğdem MUŞTU CEYLAN |
Amaç |
Bu dersin amacı, öğrencilere beslenmenin önemi, besin bileşenlerin yapıları, etki mekanizmaları, sindirilmeleri ve eksiklikleri durumunda karşılaşılan belirtiler ve ayrıca beslenmeye bağlı hastalıklar hakkında bilgi kazandırmaktır. |
Ders İçeriği |
Toplumda beslenme sorunlarının nedenleri, beslenme ile ilgili bazı tanımlar, insan vücudunun yapısı ve beslenme, besinin bileşimi, bileşenlerin vücuttaki fonksiyonları metabolizması, vitamin, hormon, mineral ve enerji metabolizması, çeşitli yaş grubundaki insanların beslenmesi, beslenme bozuklukları. İmmün sistem, immün sistem bileşenleri ve inflamasyon terimlerinin kavranması, Beslenme ve İmmün sistem ve immün sistem bileşenleri ve inflamasyon. Besin öğelerinin gelişimsel süreçlerde immün sistem homeostazı üzerindeki etkileri, immün sistemin optimal fonksiyonlarının korunması ve hastalıkların önlenmesinde besin öğelerinin rolü, hastalıklar sırasında gelişen immün yanıtın metabolizma ve besin gereksinimleri üzerindeki etkisi. |
Ders Kaynakları |
Ersoy, G. Nobel Yayın Dağıtım, Ankara, 2011, Egzersiz ve Spor Yapanlar İçin Beslenme "
Bendich, A., Deckelbaum, R.J., Columbia Universty, 2001 Preventive Nutrition Clark, N., The New York City Marathon Cookbook, Sports Nutrition Guıdebook "Tayar, M., Korkmaz, H.N., Özkeleş, H.E., Dora Basım Yayın, Bursa 2011,Beslenme İlkeleri Başpınar, N., Kurtoğlu, F. Selçuk Üniversitesi Veteriner Fak Yayınları, Konya, 2003 Vitaminler Baysal, A., Hatiboğlu Yayınları, Ankara, 1993 Genel Beslenme |
Açıldığı Öğretim Yılı | 2022 - 2023 2023-2024 2024 - 2025 |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Ara Sınav 1 | 40 |
Toplam | 40 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Final | %60 |
Toplam | %60 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %40 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %60 |
Toplam | %100 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Dinleme ve anlamlandırma | Ders | 3 | 14 | 42 |
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim | Sınıf Dışı Çalışma | 10 | 4 | 40 |
Ara Sınav 1 | Ara Sınav 1 | 15 | 1 | 15 |
Final | Final | 20 | 1 | 20 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 117 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 4,59 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Beslenmenin önemi | Ders |
2 | Besinlerin bileşimi ve beslenme ile ilgili bazı tanımlar | Ders |
3 | Su, su dengesi ve elektrolitler | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
4 | Karbonhidrat ve enerji metabolizması | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
5 | Yağ metabolizması | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
6 | Protein metabolizması | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
7 | Vitaminler ve etkinlikleri | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
8 | Mineraller ve etkinlikleri | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
9 | Gıda Alerjileri | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
10 | Beslenme Açısından Enerji | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
11 | Besin Öğelerinin Enerji Değeri | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
12 | Başlıca Yiyecek Grupları | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
13 | Beden Kitle İndeksi Hesaplama | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
14 | İnsanların Durumuna Göre Uygun Beslenme ve Beslenme Şekilleri | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Çeşitli yaş grupları ve özel durumlarda insanların beslenme şekilleri konularında bilgi verme | Yazılı Sınav | Ders Tartışmalı Ders | Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
Öğrencilere, beslenme konusunda bilgi verme | Yazılı Sınav | Ders Sınıf Dışı Çalışma | Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim |
Besin öğelerinin sindirilmeleri ve günlük önerilen tüketim miktarları konusunda bilgi sahibi olma | Yazılı Sınav | Ders Sınıf Dışı Çalışma | Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim |
Kronik hastalıklarda beslenme, obezite, diyet ve nütrigenetik hakkında bilgi verme | Yazılı Sınav | Ders Sınıf Dışı Çalışma | Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Çeşitli yaş grupları ve özel durumlarda insanların beslenme şekilleri konularında bilgi verme | - | - | - | - | - | - | - | 3 | 4 | 4 | 5 | 4 | - | - | - |
Öğrencilere, beslenme konusunda bilgi verme | - | - | - | - | - | - | - | 4 | 4 | - | - | 3 | - | - | - |
Besin öğelerinin sindirilmeleri ve günlük önerilen tüketim miktarları konusunda bilgi sahibi olma | - | - | - | - | - | - | - | 4 | 5 | 5 | - | - | - | - | - |
Kronik hastalıklarda beslenme, obezite, diyet ve nütrigenetik hakkında bilgi verme | - | - | - | - | - | - | - | 3 | - | 3 | 3 | - | - | - | - |