Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Endüstriyel Mikrobiyoloji | GKA228 | 3 | 3 + 0 | 5,0 |
Birim Bölüm | GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ |
Derece Seviye | Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
EBS Koordinatörü | Doç. Dr. Alper Kürşat DEMİRKAYA Öğr. Gör. Çiğdem MUŞTU CEYLAN |
Ders Veren | |
Amaç |
Endüstriyel fermantasyon uygulamaları ve uygulamalarda etkili olan mikroorganizmalar hakkında öğrencilere bilgi vermektir. |
Ders İçeriği |
Endüstriyel öneme sahip mikroorganizmalar ve genel özellikleri, mikroorganizma secimi, izolasyon ve tanımlanmaları, muhafaza yöntemleri, fermantasyon teknikleri, biyoreaktörlerin temel prensipleri ve çeşitleri, endüstriyel mikrobiyolojik ürünlerin geri kazanılması ve saflaştırılması, biyoteknolojik işlemlerle elde edilen endüstriyel ürünler, mikrobiyal biyokütle üretimi, enzim üretimi, organik asit üretimi, antibiyotik üretimi, vitamin üretimi, amino asit üretimi, aroma maddeleri üretimi, maya ekstraktı üretimi |
Ders Kaynakları |
Aran, N., 2014. Gıda Biyoteknoljisi Editör, Aran,N. Nobel Akademik Yayıncılık, ss.493
Erkmen, O., 2010. Gıda Mikrobiyolojisi, Efil yayınevi, 552 Tunail, N., 2009. Mikrobiyoloji. Pelin Ofset, Ankara, 434 s. Hayaloglu ve Erginkaya, 2001.Gıda endüstrisinde kullanılan laktik asit bakterileri, Gıda Teknolojisi Derneği Yayın No:23. |
Açıldığı Öğretim Yılı | 2022 - 2023 |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | 0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | %0 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %0 |
Toplam | %0 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Toplam İş Yükü (Saat) | 0 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 0 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Endüstriyel mikrobiyolojinin tanımı, gıda endüstrisinde uygulama alanları | Ders |
2 | Endüstride önemli mayalar | Ders |
3 | Saccharomycetaceae (Ekmek, bira, ispirto, şarap mayası) Endomycetaceae, Chrytococaceae (Candida mayaları) familyasına ait mayaların tanımlanması | Ders |
4 | Endüstriyel öneme sahip küfler | Ders |
5 | Zygomycetes, Ascomycetes ve Deuteromycetes sınıfı küflerin tanımlanması ve öneminin vurgulanması | Ders |
6 | Endüstriyel öneme sahip bakteriler | Ders |
7 | Pseudomonadales (Acetobacter, Glukonobacter, Pseudomonas, Xanthomonas) ve Eubacteriales’in tanımlanması ve metabolit ve fonksiyonları hakkında bilgi | Ders |
8 | Fermantasyon teknikleri | Ders |
9 | Biyoreaktörlerin temel prensipleri ve çeşitleri | Ders |
10 | Biyoteknolojik işlemlerle elde edilen endüstriyel ürünler | Ders |
11 | Endüstriyel enzimler ve gıda endüstrisinde uygulamaları | Ders |
12 | Organik asit, amino asit ve antibiyotik üretimi | Ders |
13 | Biyoteknolojik Yolla Aroma Maddelerinin Üretimi, Maya ekstraktı üretimi | Ders |
13 | Biyoteknolojik Yolla Aroma Maddelerinin Üretimi, Maya ekstraktı üretimi | Ders |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Endüstriyel açıdan önemli mikroorganizmaları bilir | Yazılı Sınav | Ders Sınıf Dışı Çalışma | Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim |
Fermantasyon teknikleri, Biyoreaktörlerin temel prensipleri ve çeşitlerini bilir | Yazılı Sınav | Ders Sınıf Dışı Çalışma | Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim |
Biyoteknolojik işlemlerle elde edilen endüstriyel ürünleri ve Endüstriyel ürünlerin geri kazanılması ve saflaştırılmasını bilir | Yazılı Sınav | Ders Sınıf Dışı Çalışma | Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Endüstriyel açıdan önemli mikroorganizmaları bilir | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Fermantasyon teknikleri, Biyoreaktörlerin temel prensipleri ve çeşitlerini bilir | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Biyoteknolojik işlemlerle elde edilen endüstriyel ürünleri ve Endüstriyel ürünlerin geri kazanılması ve saflaştırılmasını bilir | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |