EN
  • Anasayfa
  • GKA228 Endüstriyel Mikrobiyoloji (2024 - 2025 / 3. Yarıyıl)
  • EN
GKA228 - Endüstriyel Mikrobiyoloji
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat AKTS Pdf
Endüstriyel Mikrobiyoloji GKA228 3 3 + 0 5,0 Pdf
Birim Bölüm
GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ
Derece Seviye Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe
Dersin Verilişi Yüz yüze
EBS Koordinatörü Doç. Dr. Alper Kürşat DEMİRKAYA Öğr. Gör. Çiğdem MUŞTU CEYLAN
Ders Veren
Amaç

Endüstriyel fermantasyon uygulamaları ve uygulamalarda etkili olan mikroorganizmalar hakkında öğrencilere bilgi vermektir.

Ders İçeriği

Endüstriyel öneme sahip mikroorganizmalar ve genel özellikleri, mikroorganizma secimi, izolasyon ve tanımlanmaları, muhafaza yöntemleri, fermantasyon teknikleri, biyoreaktörlerin temel prensipleri ve çeşitleri, endüstriyel mikrobiyolojik ürünlerin geri kazanılması ve saflaştırılması, biyoteknolojik işlemlerle elde edilen endüstriyel ürünler, mikrobiyal biyokütle üretimi, enzim üretimi, organik asit üretimi, antibiyotik üretimi, vitamin üretimi, amino asit üretimi, aroma maddeleri üretimi, maya ekstraktı üretimi

Ders Kaynakları Aran, N., 2014. Gıda Biyoteknoljisi Editör, Aran,N. Nobel Akademik Yayıncılık, ss.493
Erkmen, O., 2010. Gıda Mikrobiyolojisi, Efil yayınevi, 552
Tunail, N., 2009. Mikrobiyoloji. Pelin Ofset, Ankara, 434 s.
Hayaloglu ve Erginkaya, 2001.Gıda endüstrisinde kullanılan laktik asit bakterileri, Gıda Teknolojisi Derneği Yayın No:23.
Açıldığı Öğretim Yılı 2022 - 2023
Yarıyıl İçi Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Bu bilgi girilmemiştir.
Toplam 0
Yarıyıl Sonu Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Bu bilgi girilmemiştir.
Toplam %0
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı %0
Yarıyıl Sonu Çalışmalar %0
Toplam %0
Kategori Ders İlişki Yüzdeleri (%)
Aktarılabilir Beceri Dersleri
0
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
0
Destek Dersleri
0
Ek Dersler
0
Kategori
0
Mesleki Seçmeli Dersler
0
Temel Meslek Dersleri
0
Uygulama Dersleri
0
Uzmanlık / Alan Dersleri
0
Ders İş Yükü Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu Süresi (Saat) Sayısı Toplam İş Yükü (Saat)
Toplam İş Yükü (Saat) 0
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) 0
AKTS
Hafta Konu Öğretim Metodu
1 Endüstriyel mikrobiyolojinin tanımı, gıda endüstrisinde uygulama alanları Ders
2 Endüstride önemli mayalar Ders
3 Saccharomycetaceae (Ekmek, bira, ispirto, şarap mayası) Endomycetaceae, Chrytococaceae (Candida mayaları) familyasına ait mayaların tanımlanması Ders
4 Endüstriyel öneme sahip küfler Ders
5 Zygomycetes, Ascomycetes ve Deuteromycetes sınıfı küflerin tanımlanması ve öneminin vurgulanması Ders
6 Endüstriyel öneme sahip bakteriler Ders
7 Pseudomonadales (Acetobacter, Glukonobacter, Pseudomonas, Xanthomonas) ve Eubacteriales’in tanımlanması ve metabolit ve fonksiyonları hakkında bilgi Ders
8 Fermantasyon teknikleri Ders
9 Biyoreaktörlerin temel prensipleri ve çeşitleri Ders
10 Biyoteknolojik işlemlerle elde edilen endüstriyel ürünler Ders
11 Endüstriyel enzimler ve gıda endüstrisinde uygulamaları Ders
12 Organik asit, amino asit ve antibiyotik üretimi Ders
13 Biyoteknolojik Yolla Aroma Maddelerinin Üretimi, Maya ekstraktı üretimi Ders
13 Biyoteknolojik Yolla Aroma Maddelerinin Üretimi, Maya ekstraktı üretimi Ders
Ders Öğrenme Çıktısı Ölçme Değerlendirme Öğretim Metodu Öğrenme Faaliyeti
Endüstriyel açıdan önemli mikroorganizmaları bilir Yazılı Sınav Ders Sınıf Dışı Çalışma Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim
Fermantasyon teknikleri, Biyoreaktörlerin temel prensipleri ve çeşitlerini bilir Yazılı Sınav Ders Sınıf Dışı Çalışma Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim
Biyoteknolojik işlemlerle elde edilen endüstriyel ürünleri ve Endüstriyel ürünlerin geri kazanılması ve saflaştırılmasını bilir Yazılı Sınav Ders Sınıf Dışı Çalışma Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI
Endüstriyel açıdan önemli mikroorganizmaları bilir - - - - - - - - - - - - - - -
Fermantasyon teknikleri, Biyoreaktörlerin temel prensipleri ve çeşitlerini bilir - - - - - - - - - - - - - - -
Biyoteknolojik işlemlerle elde edilen endüstriyel ürünleri ve Endüstriyel ürünlerin geri kazanılması ve saflaştırılmasını bilir - - - - - - - - - - - - - - -