Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Biyoterörizm ve Gıda Savunması | GKA229 | 3 | 3 + 0 | 5,0 |
Birim Bölüm | GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ |
Derece Seviye | Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
EBS Koordinatörü | Öğr. Gör. Çiğdem MUŞTU CEYLAN |
Ders Veren | |
Amaç |
Gıda ürünlerinin, normal şartlarda üretim zinciri içinde yer almayan biyolojik, kimyasal, fiziksel ve radyolojik etkenlerle kasıtlı olarak kontamine edilmesini önlemeyi amaçlar. Uluslararası standartlara uygun olarak Halk Sağlığını tehdit eden biyolojik faktörler ve gıda güvenliğini etkileyen durumların kontrol altına alınmasını amaçlar. |
Ders İçeriği |
Biyolojik silahlar, uluslararası ticarette genetik olarak değiştirilmiş organizmalar (GDO) ve ürünlerin yeri ve biyogüvenlik açısından önemleri. Bir gıda operasyonunda zayıflıkları tespit etmek öncelikleri tayin etmek süreci. Kasıtlı kontaminasyonun en fazla ekonomik ve halk sağlığına yol açabileceği spesifik noktaların tespiti. Risk azaltma stratejisi, zaaf değerlendirmesi, azaltacak bilimsel prosedürler, uygulamalar. Biyoterorizm ve diğer küresel yâda kitlesel boyuta insan sağlığını tehdit eden durumların tespit edilmesi ve önlenmesi. |
Ders Kaynakları |
Agents of Bioterrorism Planning for Bioterrorism, Behavioral & Mental Health Responses to Weapons of Mass Destruction & Mass Disruption. Culpepper RC. Ed: Robert J. Ursano. Maryland, USA. 2000.
Artık, N. Biyoterorizm ve Gıda Savunması, Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü, Ankara. Gülyaz, V. Hayvan Sağlığı, Gıda Savunması ve Biyoterorizm. Tarım ve Orman Bakanlığı Özdemir, A., Dikmen, D. Gıda Savunmasında Yeni Yaklaşımlar: Risk Yönetim Metodolojileri. 2018; 75(1): 93-100 |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | 0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | %0 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %0 |
Toplam | %0 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Toplam İş Yükü (Saat) | 0 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 0 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Besin güvencesi ve biyoterörizm | Ders |
2 | Kimyasal ajanlar | Ders |
3 | Biyolojik ajanlar | Ders |
4 | Radyonükleer ajanlar | Ders |
5 | Kasıtlı kontaminasyon, gıda ikmali | Ders |
6 | Gıda kaynaklı hastalıklar, mortalite, morbidite | Ders |
7 | Genetik olarak değiştirilmiş organizmalar (GDO) ve ürünlerin yeri ve biyogüvenlik açısından önemleri | Ders |
8 | Besin dağıtım zincirinin bozulması, tüketicinin güven kaybı, ekonomik kayıplar | Ders |
9 | Gıda savunması, zaaf değerlendirmesi | Ders |
10 | Gıda savunma planları | Ders |
11 | Gıda güvenliği ve HACCP | Ders |
12 | Operasyonel risk yönetimi ve risk analizi | Ders |
13 | Mevcut durum, hedefler ve genel değerlendirme | Ders |
13 | Mevcut durum, hedefler ve genel değerlendirme | Ders |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Tarih boyunca süregelen biyoterörizm hakkında bilgi sahibi olmak | Yazılı Sınav | Ders Sınıf Dışı Çalışma | Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim |
Gıda kontaminasyonu ve biyoterorizm ajanları hakkında bilgi sahibi olmak | Yazılı Sınav | Ders Sınıf Dışı Çalışma | Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim |
Güvenli gıda için alınacak önlemleri bilmek ve uygulamak | Yazılı Sınav | Ders Sınıf Dışı Çalışma | Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim |
Risk analizi ve gıda savunma planları yapabilmek | Yazılı Sınav | Ders Sınıf Dışı Çalışma | Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Tarih boyunca süregelen biyoterörizm hakkında bilgi sahibi olmak | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Gıda kontaminasyonu ve biyoterorizm ajanları hakkında bilgi sahibi olmak | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Güvenli gıda için alınacak önlemleri bilmek ve uygulamak | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Risk analizi ve gıda savunma planları yapabilmek | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |