EN
  • Anasayfa
  • GKA230 Yağ Teknolojisi ve Kalite Kontrolü (2024 - 2025 / 3. Yarıyıl)
  • EN
GKA230 - Yağ Teknolojisi ve Kalite Kontrolü
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat AKTS Pdf
Yağ Teknolojisi ve Kalite Kontrolü GKA230 3 3 + 0 5,0 Pdf
Birim Bölüm
GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ
Derece Seviye Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe
Dersin Verilişi Yüz yüze
EBS Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Duygu KURU Öğr. Gör. Çiğdem MUŞTU CEYLAN
Ders Veren
Amaç

Yağ ürünleri ve üretim tekniklerinin öğrenilmesi. Mevzuat ve analiz metotlarına uygun olarak bitkisel ve katı yağ analizlerini yapma/değerlendirme yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Ders İçeriği

Yağlarda başlıca bozulma tepkimeleri, yağ ham maddeleri, margarin üretimi, zeytinyağı üretim aşamalarında uygulanan işlemler, yağlarda kalite kontrol analizleri. Bitkisel ve katı yağ analizlerini yapma.

Ders Kaynakları Yemeklik Yağ Teknolojisi
Açıldığı Öğretim Yılı 2022 - 2023 2023-2024
Yarıyıl İçi Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Bu bilgi girilmemiştir.
Toplam 0
Yarıyıl Sonu Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Bu bilgi girilmemiştir.
Toplam %0
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı %0
Yarıyıl Sonu Çalışmalar %0
Toplam %0
Kategori Ders İlişki Yüzdeleri (%)
Aktarılabilir Beceri Dersleri
0
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
0
Destek Dersleri
0
Ek Dersler
0
Kategori
0
Mesleki Seçmeli Dersler
0
Temel Meslek Dersleri
0
Uygulama Dersleri
0
Uzmanlık / Alan Dersleri
0
Ders İş Yükü Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu Süresi (Saat) Sayısı Toplam İş Yükü (Saat)
Dinleme ve anlamlandırma Ders 3 14 42
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması Beyin Fırtınası 3 14 42
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Tartışmalı Ders 3 14 42
Ara Sınav 1 Ara Sınav 1 1 1 1
Final Final 1 1 1
Toplam İş Yükü (Saat) 128
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) 5,02
AKTS
Hafta Konu Öğretim Metodu
1 Giriş Ders
2 Yağların Kaynakları Ders
3 Lipidlerin Sınıflandırılması, Yağlar ve Yapıtaşları Ders
4 Hücrede Yağ Asitlerinin Oluşumu Ders
5 Beslenmemizde Yemeklik Yağların Önemi Ders
6 Yağ Metabolizması Ders
7 Ticari Öneme Sahip Yağlar Ders
8 Yağlı Tohum-Meyve Ticareti ve Borsa Kriterleri Ders
9 Yağlı Tohumların Depolanması Ders
10 Ham Yağ Elde Etme Yöntemleri Ders
11 Ham Yağın Rafinasyonu Ders
12 Çeşitli Yağların Üretim Teknolojisi Ders
13 Yağların Bozulması ve Önleme Çareleri Ders
14 Sıvı Yağların Katı Hale Getirilmesi, Yağ Modifikasyon Yöntemleri Ders
Ders Öğrenme Çıktısı Ölçme Değerlendirme Öğretim Metodu Öğrenme Faaliyeti
Lipidlerdeki reaksiyonlar Yazılı Sınav Ders Sınıf Dışı Çalışma Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim
Rafinasyon, hidrojenasyon, interesterifikasyon ve kristalizasyon gibi işlemler hakkında bilgi sahibi olma Yazılı Sınav Ders Sınıf Dışı Çalışma Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim
Bitkisel Yağ Analizlerini Yapmak/Değerlendirmek Yazılı Sınav Ders Sınıf Dışı Çalışma Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim
Katı Yağ Analizlerini Yapmak/Değerlendirmek Yazılı Sınav Ders Sınıf Dışı Çalışma Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI
Lipidlerdeki reaksiyonlar 5 5 5 5 5 4 5 5 5 5 5 5 5 5 5
Rafinasyon, hidrojenasyon, interesterifikasyon ve kristalizasyon gibi işlemler hakkında bilgi sahibi olma 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
Bitkisel Yağ Analizlerini Yapmak/Değerlendirmek 4 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
Katı Yağ Analizlerini Yapmak/Değerlendirmek 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5