Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Gıdalarda Duyusal Analizler | GKA147 | 1 | 3 + 0 | 5,0 |
Birim Bölüm | GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ |
Derece Seviye | Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe |
Dersin Verilişi | Canlı Ders |
EBS Koordinatörü | Öğr. Gör. Çiğdem MUŞTU CEYLAN |
Ders Veren | |
Amaç |
Gıda üretiminde duyusal değerlendirme teknikleri hakkında bilgi verilmesi amaçlanmaktadır. |
Ders İçeriği |
Duyusal analizde temel kavramlar. Gıdaların tat, koku, doku ve renk gibi duyusal test yöntemleri. Panel, ürün ve panelist kontrolleri. Gıda maddelerinin duyusal analizinde kullanılan yöntem ve tasarımlar. Duyusal verilerin değerlendirilmesi. |
Ders Kaynakları |
Tomris ALTUĞ, Yeşim ELMACI, 2005. Gıdalarda Duyusal Değerlendirme, Ege Üniversitesi yayınları, İzmir
Süreyya S. Evrensel, (2011). Laboratuvar Teknikleri. Dora Basım-Yayın. Bursa Cemeroğlu, B. (2007), Gıda Analizleri, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, No: 34, Ankara Gökalp H.Y., Kaya, M., Tülek, Y., Zorba, Ö. (1993) Et Ürünlerinde Kalite Kontrolü ve Laboratuvar Uygulama Klavuzu. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları Tomris ALTUĞ, Yeşim ELMACI, 2005. Gıdalarda Duyusal Değerlendirme, Ege Üniversitesi yayınları, İzmir Süreyya S. Evrensel, (2011). Laboratuvar Teknikleri. Dora Basım-Yayın. Bursa Cemeroğlu, B. (2007), Gıda Analizleri, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, No: 34, Ankara Gökalp H.Y., Kaya, M., Tülek, Y., Zorba, Ö. (1993) Et Ürünlerinde Kalite Kontrolü ve Laboratuvar Uygulama Klavuzu. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | 0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | %0 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %0 |
Toplam | %0 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Toplam İş Yükü (Saat) | 0 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 0 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Ders içeriğinin tanıtılması; Duyusal analizin tanımı, kapsamı ve gıda sanayinde kullanım amaçları | Tartışmalı Ders Ders Beyin Fırtınası |
1 | Gıdaların kalite karakteristikleri | Ders Tartışmalı Ders |
2 | Duyusal kalite nitelikleri: Tat-aroma, tekstür, renk, koku | Ders Tartışmalı Ders |
2 | Duyusal analizin tanımı ve tarihsel gelişimi | Ders Tartışmalı Ders |
3 | Duyusal değerlendirme laboratuarı, Duyusal analiz için test ortamının hazırlanması, Örneklerin hazırlanması ve sunulması | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası |
3 | Duyusal analiz laboratuvarı, ürün ve panelist kontrolü | Ders Tartışmalı Ders |
4 | Panelist kontrolleri, Panelistlerin seçimi ve eğitimi | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası |
4 | Duyusal analizde panelist seçimi, panelist eğitimi ve performans değerlendirme | Ders Tartışmalı Ders |
5 | Duyusal analize etki eden faktörler, Hata kaynakları ile ilgili bilgiler | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası |
5 | Duyusal analiz yöntemleri: Farklılık testleri | Ders Tartışmalı Ders |
6 | Duyusal analizde tepkilerin ölçüm metotları: Gruplandırma testleri, Derecelendirme testleri, Sıralama testleri, Ölçülendirme testleri | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası |
6 | Duyusal analiz yöntemleri: Beğeni testleri | Ders Tartışmalı Ders |
7 | Sıralama testleri, Ölçülendirme testleri | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası |
7 | Duyusal analiz yöntemleri: Lezzet profil analizi | Ders Tartışmalı Ders |
8 | Duyusal analiz teknikleri: Farklılık testleri, Üçgen test, İkili-üçlü test ve Ara sınav | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası |
8 | Ders tekrarı/ Ara sınav | Ders Tartışmalı Ders |
9 | Duyusal analiz teknikleri: Beşte iki testi, Benzerlik/Farklılık testi, “A” “A değil” testi, Kontrolden farklılık testi | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası |
9 | Duyusal analiz yöntemleri: Doku profil analizi | Ders Tartışmalı Ders |
10 | Duyusal analiz teknikleri: İkili karşılaştırma modelleri, Yönlü farklılık testi, İkili sıralama testi | Ders Tartışmalı Ders |
10 | Duyusal testlerin tüketici tercih çalışmalarında kullanımı | Ders Tartışmalı Ders |
11 | Tanımlayıcı duyusal analiz teknikleri: Lezzet profili analizi | Ders Tartışmalı Ders |
11 | Tüketici saha testleri ve anket dizaynı | Ders Tartışmalı Ders |
12 | Tanımlayıcı duyusal analiz teknikleri: Doku profili analizi | Ders Beyin Fırtınası |
12 | Kalite kontrol ve duyusal raf ömrü (stabilite) testleri | Ders Tartışmalı Ders |
13 | Tanımlama ve puanlama metotları, Duyusal değerlendirmede kullanılan skalalar | Ders Tartışmalı Ders |
13 | Öğrenci sunumları | Ders Tartışmalı Ders |
14 | Duyusal testlerin tüketici tercih çalışmalarında kullanılması | Ders Beyin Fırtınası |
13 | Öğrenci sunumları | Ders Tartışmalı Ders |
15 | Proje sunumları ve dönem sonu sınavı | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası |
15 | Dönem Sonu Sınavı | Ders Tartışmalı Ders |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Duyusal analiz sonuçlarını istatistiksel olarak değerlendirebilir ve rapor edebilir. | Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Ders | Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması Dinleme ve anlamlandırma | |
Bir duyusal test planlamasında kullanılacak skalaları belirler. | Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Ders | Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması Dinleme ve anlamlandırma | |
Duyusal değerlendirme laboratuvarını tanımak, duyusal analiz için uygun test ortamını hazırlama becerisi edinir. | Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Ders | Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması Dinleme ve anlamlandırma |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Duyusal analiz sonuçlarını istatistiksel olarak değerlendirebilir ve rapor edebilir. | 4 | 4 | 3 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | - |
Bir duyusal test planlamasında kullanılacak skalaları belirler. | 4 | 4 | 3 | 5 | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | - |
Duyusal değerlendirme laboratuvarını tanımak, duyusal analiz için uygun test ortamını hazırlama becerisi edinir. | 5 | 4 | 2 | 5 | 4 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | - |