EN
  • Anasayfa
  • GKA147 Gıdalarda Duyusal Analizler (2024 - 2025 / 1. Yarıyıl)
  • EN
GKA147 - Gıdalarda Duyusal Analizler
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat AKTS Pdf
Gıdalarda Duyusal Analizler GKA147 1 3 + 0 5,0 Pdf
Birim Bölüm
GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ
Derece Seviye Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe
Dersin Verilişi Canlı Ders
EBS Koordinatörü Öğr. Gör. Çiğdem MUŞTU CEYLAN
Ders Veren
Amaç

Gıda üretiminde duyusal değerlendirme teknikleri hakkında bilgi verilmesi amaçlanmaktadır.

Ders İçeriği

Duyusal analizde temel kavramlar. Gıdaların tat, koku, doku ve renk gibi duyusal test yöntemleri. Panel, ürün ve panelist kontrolleri. Gıda maddelerinin duyusal analizinde kullanılan yöntem ve tasarımlar. Duyusal verilerin değerlendirilmesi.

Ders Kaynakları Tomris ALTUĞ, Yeşim ELMACI, 2005. Gıdalarda Duyusal Değerlendirme, Ege Üniversitesi yayınları, İzmir
Süreyya S. Evrensel, (2011). Laboratuvar Teknikleri. Dora Basım-Yayın. Bursa
Cemeroğlu, B. (2007), Gıda Analizleri, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, No: 34, Ankara
Gökalp H.Y., Kaya, M., Tülek, Y., Zorba, Ö. (1993) Et Ürünlerinde Kalite Kontrolü ve Laboratuvar Uygulama Klavuzu. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları
Tomris ALTUĞ, Yeşim ELMACI, 2005. Gıdalarda Duyusal Değerlendirme, Ege Üniversitesi yayınları, İzmir
Süreyya S. Evrensel, (2011). Laboratuvar Teknikleri. Dora Basım-Yayın. Bursa
Cemeroğlu, B. (2007), Gıda Analizleri, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, No: 34, Ankara
Gökalp H.Y., Kaya, M., Tülek, Y., Zorba, Ö. (1993) Et Ürünlerinde Kalite Kontrolü ve Laboratuvar Uygulama Klavuzu. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları
Yarıyıl İçi Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Bu bilgi girilmemiştir.
Toplam 0
Yarıyıl Sonu Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Bu bilgi girilmemiştir.
Toplam %0
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı %0
Yarıyıl Sonu Çalışmalar %0
Toplam %0
Kategori Ders İlişki Yüzdeleri (%)
Aktarılabilir Beceri Dersleri
0
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
0
Destek Dersleri
0
Ek Dersler
0
Kategori
0
Mesleki Seçmeli Dersler
0
Temel Meslek Dersleri
0
Uygulama Dersleri
0
Uzmanlık / Alan Dersleri
0
Ders İş Yükü Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu Süresi (Saat) Sayısı Toplam İş Yükü (Saat)
Toplam İş Yükü (Saat) 0
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) 0
AKTS
Hafta Konu Öğretim Metodu
1 Ders içeriğinin tanıtılması; Duyusal analizin tanımı, kapsamı ve gıda sanayinde kullanım amaçları Tartışmalı Ders Ders Beyin Fırtınası
1 Gıdaların kalite karakteristikleri Ders Tartışmalı Ders
2 Duyusal kalite nitelikleri: Tat-aroma, tekstür, renk, koku Ders Tartışmalı Ders
2 Duyusal analizin tanımı ve tarihsel gelişimi Ders Tartışmalı Ders
3 Duyusal değerlendirme laboratuarı, Duyusal analiz için test ortamının hazırlanması, Örneklerin hazırlanması ve sunulması Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası
3 Duyusal analiz laboratuvarı, ürün ve panelist kontrolü Ders Tartışmalı Ders
4 Panelist kontrolleri, Panelistlerin seçimi ve eğitimi Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası
4 Duyusal analizde panelist seçimi, panelist eğitimi ve performans değerlendirme Ders Tartışmalı Ders
5 Duyusal analize etki eden faktörler, Hata kaynakları ile ilgili bilgiler Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası
5 Duyusal analiz yöntemleri: Farklılık testleri Ders Tartışmalı Ders
6 Duyusal analizde tepkilerin ölçüm metotları: Gruplandırma testleri, Derecelendirme testleri, Sıralama testleri, Ölçülendirme testleri Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası
6 Duyusal analiz yöntemleri: Beğeni testleri Ders Tartışmalı Ders
7 Sıralama testleri, Ölçülendirme testleri Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası
7 Duyusal analiz yöntemleri: Lezzet profil analizi Ders Tartışmalı Ders
8 Duyusal analiz teknikleri: Farklılık testleri, Üçgen test, İkili-üçlü test ve Ara sınav Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası
8 Ders tekrarı/ Ara sınav Ders Tartışmalı Ders
9 Duyusal analiz teknikleri: Beşte iki testi, Benzerlik/Farklılık testi, “A” “A değil” testi, Kontrolden farklılık testi Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası
9 Duyusal analiz yöntemleri: Doku profil analizi Ders Tartışmalı Ders
10 Duyusal analiz teknikleri: İkili karşılaştırma modelleri, Yönlü farklılık testi, İkili sıralama testi Ders Tartışmalı Ders
10 Duyusal testlerin tüketici tercih çalışmalarında kullanımı Ders Tartışmalı Ders
11 Tanımlayıcı duyusal analiz teknikleri: Lezzet profili analizi Ders Tartışmalı Ders
11 Tüketici saha testleri ve anket dizaynı Ders Tartışmalı Ders
12 Tanımlayıcı duyusal analiz teknikleri: Doku profili analizi Ders Beyin Fırtınası
12 Kalite kontrol ve duyusal raf ömrü (stabilite) testleri Ders Tartışmalı Ders
13 Tanımlama ve puanlama metotları, Duyusal değerlendirmede kullanılan skalalar Ders Tartışmalı Ders
13 Öğrenci sunumları Ders Tartışmalı Ders
14 Duyusal testlerin tüketici tercih çalışmalarında kullanılması Ders Beyin Fırtınası
13 Öğrenci sunumları Ders Tartışmalı Ders
15 Proje sunumları ve dönem sonu sınavı Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası
15 Dönem Sonu Sınavı Ders Tartışmalı Ders
Ders Öğrenme Çıktısı Ölçme Değerlendirme Öğretim Metodu Öğrenme Faaliyeti
Duyusal analiz sonuçlarını istatistiksel olarak değerlendirebilir ve rapor edebilir. Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Ders Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması Dinleme ve anlamlandırma
Bir duyusal test planlamasında kullanılacak skalaları belirler. Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Ders Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması Dinleme ve anlamlandırma
Duyusal değerlendirme laboratuvarını tanımak, duyusal analiz için uygun test ortamını hazırlama becerisi edinir. Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Ders Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması Dinleme ve anlamlandırma
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI
Duyusal analiz sonuçlarını istatistiksel olarak değerlendirebilir ve rapor edebilir. 4 4 3 5 5 5 5 5 5 4 4 4 4 4 -
Bir duyusal test planlamasında kullanılacak skalaları belirler. 4 4 3 5 5 4 4 5 4 4 4 5 5 5 -
Duyusal değerlendirme laboratuvarını tanımak, duyusal analiz için uygun test ortamını hazırlama becerisi edinir. 5 4 2 5 4 4 5 5 4 5 4 4 4 4 -