Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Gıda Endüstri Atıkları ve Değerlendirilmesi | GID278 | 4 | 3 + 0 | 5,0 |
Birim Bölüm | GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ |
Derece Seviye | Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
EBS Koordinatörü | Öğr. Gör. Çiğdem MUŞTU CEYLAN |
Ders Veren | |
Amaç |
Gıda endüstri atıklarının insan sağlığı, çevre ve ekonomi üzerine etkisini, gıda işleme sanayiinin yan ürünleri ve atık malzemelerinin kullanımı, çeşitli gıda ürünlerinin işlenmesi ile ortaya çıkan atıkların arıtma yöntemleri ile ilgili bilgiler vermektir. |
Ders İçeriği |
Atık ve yan ürün temel kavramları, gıda endüstrisi yan ürünleri ve atıklarının kaynakları ve özelikleri, gıda endüstrisi yan ürünleri ve atıklarının sınıflandırılması, atıkların yapısal özellikleri ve kimyasal bileşimleri, gıda sanayii atık sularının karakterizasyonu, atık su arıtım yöntemleri. Şeker, yağ, meyve ve sebze, et, tahıl, süt ve fermente ürün endüstrisi atık ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi. Yan ürünler ve atıkların biyoteknolojik yöntemlerle zenginleştirilmesi |
Ders Kaynakları |
Utilization of By-Products and Treatment of Waste in the Food Industry edited by Vasso Oreopoulou, C.H.I.P.S, 2007, 316 pages
Fellows, P., 2000, Food Processing Technology; principles and practice, Woodhead Publ., UK. Tijskens, L.M.M. et al, 2001, Food Process Modelling, Woodhead Publ., UK. |
Açıldığı Öğretim Yılı | 2023-2024 |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | 0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | %0 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %0 |
Toplam | %0 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Toplam İş Yükü (Saat) | 0 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 0 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Atık ve yan ürün temel kavramları | Ders |
2 | Gıda endüstrisi yan ürünleri ve atıklarının kaynakları ve özellikleri | Ders |
3 | Gıda endüstrisi yan ürünleri ve atıklarının sınıflandırılması | Ders |
4 | Atıkların yapısal özellikleri ve kimyasal bileşimleri | Ders |
5 | Gıda sanayii atık sularının karakterizasyonu | Ders |
6 | Atık su arıtım yöntemleri | Ders |
7 | Şeker endüstrisi atık ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi | Ders |
8 | Yağ endüstrisi atık ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi | Ders |
9 | Meyve-sebze endüstrisi atık ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi | Ders |
10 | Et endüstrisi atık ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi | Ders |
11 | Tahıl endüstrisi atık ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi | Ders |
12 | Süt endüstrisi atık ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi | Ders |
13 | Fermente ürün endüstrisi atık ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi | Ders |
14 | Yan ürünler ve atıkların biyoteknolojik yöntemlerle zenginleştirilmesi | Ders |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Gıda endüstri atıklarının insan sağlığı, çevre ve ekonomi üzerine etkisini kavrar. | Yazılı Sınav | Ders Sınıf Dışı Çalışma | Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim |
Gıda işleme sanayiinin yan ürünleri ve atık malzemelerinin kullanımı hakkında bilgi sahibi olur. | Yazılı Sınav | Ders Sınıf Dışı Çalışma | Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim |
Atık işleme yöntemlerini öğrenir. | Yazılı Sınav | Ders Sınıf Dışı Çalışma | Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim |
Takım çalışmalarında iş paylaşımı ve zaman yönetimini öğrenirler. | Yazılı Sınav | Ders Sınıf Dışı Çalışma | Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Gıda endüstri atıklarının insan sağlığı, çevre ve ekonomi üzerine etkisini kavrar. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Gıda işleme sanayiinin yan ürünleri ve atık malzemelerinin kullanımı hakkında bilgi sahibi olur. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Atık işleme yöntemlerini öğrenir. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Takım çalışmalarında iş paylaşımı ve zaman yönetimini öğrenirler. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |