Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Su Ürünleri ve Analizleri | GKA231 | 4 | 3 + 0 | 5,0 |
Birim Bölüm | GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ |
Derece Seviye | Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
EBS Koordinatörü | Öğr. Gör. Eren YURTDAŞ |
Ders Veren | |
Amaç |
Su ürünlerinin kimyasal kompozisyonu, kalite özellikleri, beslenme açısından önemi, su ürünleri işleme teknolojisi konularında öğrenciye bilgi kazandırılması |
Ders İçeriği |
Su ürünlerinin kimyasal kompozisyonu, kalite özellikleri, beslenme açısından önemi, balıketinin histolojik ve kimyasal yapısı, balıketinde meydana gelen biyokimyasal ve mikrobiyolojik değişimler ve teknolojik kaliteye olan etkileri, taze balıkların soğutulması, dondurulması, tuzlanması, tütsülenmesi ve konservelenmesi gibi temel teknolojik işlemler, su ürünlerinde bulunan toksinler ve ambalajlama teknikleri |
Ders Kaynakları |
Gülyavuz H, Ünlüsayın M. Su Ürünleri İşleme Teknolojisi. SDÜ Eğridir Su Ürünleri Fak. Isparta, 366p. 1999
Gökoğlu N. Su Ürünleri İşleme Teknolojisi Su Vakfı Yayınları. İstanbul. 2002. Göğüş K, Kolsarıcı N. Su Ürünleri Teknolojisi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fak. Yayın No:1243. 261s, 1992. |
Açıldığı Öğretim Yılı | 2022 - 2023 |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | 0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | %0 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %0 |
Toplam | %0 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Dinleme ve anlamlandırma | Ders | 3 | 14 | 42 |
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme | Tartışmalı Ders | 1 | 7 | 7 |
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim | Sınıf Dışı Çalışma | 2 | 14 | 28 |
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, durumları işleme, soru geliştirme, yorumlama, sunum | Sözlü | 2 | 3 | 6 |
Ara Sınav 1 | Ara Sınav 1 | 8 | 1 | 8 |
Final | Final | 10 | 1 | 10 |
Ödev 1 | Ödev 1 | 8 | 2 | 16 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 117 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 4,59 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Su ürünleri işleme teknolojisine giriş | Ders |
2 | Su ürünleri etinin bileşimi: su, proteinler, protein olmayan bileşikler | Ders |
3 | Su ürünleri etinin bileşimi: lipidler, vitaminler | Ders |
4 | Su ürünleri etinin bileşimi: mineral maddeler | Ders |
5 | Su ürünlerinde kalite değişimleri | Ders |
6 | Su ürünlerinde ön işlemler teknolojisi | Ders |
7 | Su ürünlerinde soğutma teknolojisi | Ders |
8 | Su ürünlerinde dondurarak muhafaza teknolojisi | Ders |
9 | Su ürünlerinde dumanlama teknolojisi | Ders |
10 | Su ürünlerinde kürleme teknolojisi | Ders |
11 | Su ürünlerinde tuzlama teknolojisi | Ders |
12 | Kurutulmuş su ürünleri teknolojisi | Ders |
13 | Marinat teknolojisi | Ders |
14 | Konserve teknolojisi | Ders |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Su ürünleri işleme teknolojisindeki yenilikler hakkında bilgi sahibi olma | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
Su ürünleri işleme teknikleri hakkında bilgi sahibi olma | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
Su ürünleri tüketiminin artırılması, işleme teknolojisinin önemi hakkında bilgi sahibi olma | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Su ürünleri işleme teknolojisindeki yenilikler hakkında bilgi sahibi olma | 5 | 4 | - | - | - | - | 3 | 3 | 3 | 1 | 1 | 1 | 2 | 1 | 2 |
Su ürünleri işleme teknikleri hakkında bilgi sahibi olma | 2 | - | - | - | - | - | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
Su ürünleri tüketiminin artırılması, işleme teknolojisinin önemi hakkında bilgi sahibi olma | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | - | - | - | - | - | - | - | - | - |