Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Zeytin İşleme Teknolojisi ve Analizleri | GKA237 | 4 | 2 + 1 | 4,0 |
Birim Bölüm | GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ |
Derece Seviye | Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
EBS Koordinatörü | Öğr. Gör. Çiğdem MUŞTU CEYLAN |
Ders Veren | |
Amaç |
Bu ders ile öğrencilere; mevzuat ve analiz metotlarına uygun olarak Sofralık zeytin yapmayı, zeytinyağı üretimini, zeytin yan ürünlerinin neler olduğu, bunların proses sürecinde nasıl oluştuğu ve oluşan bu yan ürünlerin nasıl değerlendirileceği konularında öğrencileri bilgilendirmek, yan ürünlerin ekonomik anlamda nasıl değerlendirilebileceği gibi konularla, öğrencilerin zeytin konusunu yeni bir bakış açısıyla değerlendirmelerini sağlamak |
Ders İçeriği |
Bu ders ile zeytin morfolojisini hakkında bilgi verilir, Dünyada ve Türkiye’deki zeytinciliğin durum tespiti ile sofralık zeytin üretimi, zeytinyağı üretimi ve zeytin yan ürünleri üretim prosesi ile bunların kalite kriterleri ve analiz metodlarını inceler |
Ders Kaynakları |
Yemeklik Zeytin Hazırlanışı, Ahsen Erol – Derya Tetik, Zeytincilik Araştırma Enstitüsü , 1983-İzmir
Özel Meyve: Zeytin, Özlem TOKUŞOĞLU 2010 Sidaş Yayınları Kayahan, M., Tekin, A. 2006. Zeytinyağı Üretim Teknolojisi. TMMOB Yayınları, 72-76, 93-104. |
Açıldığı Öğretim Yılı | 2023-2024 |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | 0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | %0 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %0 |
Toplam | %0 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Toplam İş Yükü (Saat) | 0 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 0 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Zeytin Morfolojisi, Zeytin Çeşitleri, Türkiye’nin Dünya Zeytin Üretimindeki Yeri | Ders |
2 | Zeytin Hasadı | Ders |
3 | Yeşil Zeytin Teknolojisi | Ders |
4 | Siyah Zeytin Tekonolojisi | Ders |
5 | Zeytinyağı Üretim Prosesi | Ders |
5 | Zeytinyağı Üretim Prosesi | Ders |
7 | Kalite parametreleri belirleme analizleri | Ders |
7 | Kalite parametreleri belirleme analizleri | Ders |
9 | Zeytin ve Zeytinyağı Üretim Prosesinin Hangi Aşamalarında Yan Ürünlerin Oluştuğu | Ders |
10 | Prinanın Yakıt Olarak Kullanımı İçin Yapılması Gereken Ön İşlemler ve Yakıt Olarak Kullanılabilecek Prinanın Yasal Özellikleri | Ders |
11 | Prinanın Biyogaz Üretimi Yolu İle Değerlendirilmesi | Ders |
12 | Sabun Kimyası ve Zeytinyağından Sabun İmalat Yöntemleri | Ders |
13 | Karasuyun Çevresel Önemi ve Arıtma Teknolojileri | Ders |
14 | Zeytin Reçeli Üretimi | Ders |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Sofralık zeytin teknolojisi hakkında bilgi sahip olur. | Yazılı Sınav | Ders Sınıf Dışı Çalışma | Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim |
Zeytin yan ürünlerini değerlendirir. | Yazılı Sınav | Ders Sınıf Dışı Çalışma | Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim |
Geleneksel yöntemler ve modern yöntemle zeytinyağı elde edebilme, zeytinyağı rafinasyonu hakkında bilgi sahibi olabilir. | Yazılı Sınav | Ders Sınıf Dışı Çalışma | Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim |
Temel işlemleri bilebilme, zeytinyağının ekstraksiyonunu yapabilme yetisine sahip olur. | Yazılı Sınav | Ders Sınıf Dışı Çalışma | Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim |
Zeytin ve ürünlerinin üretim sürecinde gerek duyulan laboratuvar uygulamalarını yapar. | Yazılı Sınav | Ders Sınıf Dışı Çalışma | Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Sofralık zeytin teknolojisi hakkında bilgi sahip olur. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Zeytin yan ürünlerini değerlendirir. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Geleneksel yöntemler ve modern yöntemle zeytinyağı elde edebilme, zeytinyağı rafinasyonu hakkında bilgi sahibi olabilir. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Temel işlemleri bilebilme, zeytinyağının ekstraksiyonunu yapabilme yetisine sahip olur. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Zeytin ve ürünlerinin üretim sürecinde gerek duyulan laboratuvar uygulamalarını yapar. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |