Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Biyofizik | SAK225 | 3 | 2 + 0 | 3,0 |
Birim Bölüm | SAĞLIK KURUMLARI İŞLETMECİLİĞİ |
Derece Seviye | Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
EBS Koordinatörü | |
Ders Veren | |
Amaç |
Bu dersin amacı mikroorganizmalar ve mikrobiyolojinin önemini anlamak, prokaryotik hücre biyolojisini (metabolizma ve genetik), mikroorganizmaların besinsel ve fiziksel ihtiyaçlarını tanımlamak, mikroorganizmalarla çalışmak için gereken temel laboratuvar tekniklerini (ekim yöntemleri, Gram boyama, Aside rezistan boyama, spor boyama) laboratuvar ortamında yapmaktır. |
Ders İçeriği |
İnsanlarda hastalık etkeni olan mikroorganizmaların genel özelliklerini tanımak, sınıflandırılması, morfolojisi, genetiği, fizyolojisi, metabolizması, bulaşma ve korunma yolları hakkında bilgi sahibi olmak ve yaptığı hastalıklar anlatılacaktır. |
Ders Kaynakları |
Mikroorganizmaların Hücresel, Fizyolojik ve Genetik Özellikleri, Tıbbi Mikrobiyoloji Ders Kitapları Serisi, Şengil AZ. İstanbul Medipol Üniversitesi; 2011
Tıbbi Mikrobiyoloji, Anadolu Üniversitesi Yayınları Gıda Mikrobiyolojisi Prof. Dr. Adnan ÜNLÜTÜRK, Prof. Dr. Fulya TURANTAŞ Temiz A. Genel Mikrobiyoloji Uygulama Teknikleri. 3. Baskı. Hatipoğlu Yayınları, Ankara. 2000. Boyd RF. General Microbiology. Times Mirror/Mosby College Publ. 2nd ed., 1988. Ünlütürk A, Turantaş F. Gıda Mikrobiyolojisi, 2000 Gıda Mikrobiyolojisi Prof. Dr. Adnan ÜNLÜTÜRK, Prof. Dr. Fulya TURANTAŞ Temiz A. Genel Mikrobiyoloji Uygulama Teknikleri. 3. Baskı. Hatipoğlu Yayınları, Ankara. 2000. Boyd RF. General Microbiology. Times Mirror/Mosby College Publ. 2nd ed., 1988. Ünlütürk A, Turantaş F. Gıda Mikrobiyolojisi, 2000 Özçelik, S. Genel Mikrobiyoloji. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi, 1998 Güven, S. Demirel Zorba, N.N. Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu. Nobel Yayıncılık. 8. Baskı, 2021. Halkman AK. Gıda Mikrobiyolojisi Uygulamaları. Başak Matb. Ankara, 2005 Gökalp HY., Kaya M., Tülek Y., Zorba Ö. Et ve Ürünlerinde Kalite Kontrolü ve Laboratuar Uygulama Kılavuzu. Atatürk Üniv. Ziraat Fak.Ofset Tesisis, Erzurum, 1995. Erkmen, O., 2000. Basic Methods for the Microbiological Analysis of Foods. ISBN: 975-7375-26-8, Gaziantep, Türkiye. |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | 0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | %0 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %0 |
Toplam | %0 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Toplam İş Yükü (Saat) | 0 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 0 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Mikrobiyolojinin tanımı, kapsamı ve tarihçesi, mikroorganizmaların hayatımızdaki rolü, laboratuvarların genel tanıtımı ve uyulması gereken kurallar | Ders Laboratuar |
2 | Mikroorganizmaların sınıflandırılması ve isimlendirilmesi, mikroorganizmaların hücre yapıları, laboratuvarda kullanılan malzeme ve cihazların tanıtılması, aseptik koşullarda çalışma | Ders Laboratuar |
3 | Bakterilerin genel özellikleri, morfolojik özellikleri ve sitolojileri (hücre yapıları), preparat hazırlama ve mikroskop kullanımı | Ders Grup Çalışması Laboratuar |
4 | Bakterilerin sınıflandırılması, çoğalması ve gelişim eğrisi | Ders |
5 | Arkeler ve siyanobakteriler, bakterilerin morfolojilerini incelemek için kullanılan boyama metotları, basit boyama | Ders Laboratuar |
6 | Ökaryotik mikroorganizmalar, fungusların genel özellikleri, mayaların hücre yapısı ve çoğalması | Ders |
7 | Küflerin hücre yapısı ve çoğalması | Ders Grup Çalışması |
8 | Boyama metotları, gram boyama | Gösterim Grup Çalışması Laboratuar |
9 | Protozoonlar ile alglerin hücre yapıları ve çoğalmaları | Ders |
10 | Virüslerin genel özellikleri, sınıflandırılması ve çoğalması | Ders |
11 | Riketsiya ve klamidyalar, mikroorganizmaların geliştirilmesinde kullanılan besiyeri çeşitleri, besiyeri bileşimine giren maddeler ve besiyeri hazırlanması | Ders Laboratuar |
12 | Mikroorganizma ekim yöntemleri, mikroorganizma sayımı ve biyokimyasal testler | Grup Çalışması Laboratuar |
13 | Mikroorganizmaların gelişimini etkileyen faktörler, mikroorganizmaların beslenme ve gelişimi | Ders Tartışmalı Ders |
14 | Mikrobiyal metabolizma | Ders |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Mikroorganizmaların isimlendirilmesi ve sınıflandırılması hakkında bilgi sahibi olma | Sözlü Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
Doğada bulunan mikroorganizmalar ve hücre yapıları hakkında bilgi sahibi olma | Sözlü Sınav | Ders Laboratuar | Dinleme ve anlamlandırma Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması |
Mikroorganizmaların üreme tipleri ve metabolizmaları hakkında bilgi sahibi olma | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
Temel mikrobiyolojik analizleri yapabilme (aseptik teknikle çalışma, preparat hazırlama, boyama yöntemleri, mikroorganizma geliştirilmesi ve sayımı) | Yazılı Sınav | Ders Grup Çalışması Laboratuar | Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, eleştirel düşünme, soru geliştirme, yönetsel beceriler, takım çalışması Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Mikroorganizmaların isimlendirilmesi ve sınıflandırılması hakkında bilgi sahibi olma | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Doğada bulunan mikroorganizmalar ve hücre yapıları hakkında bilgi sahibi olma | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Mikroorganizmaların üreme tipleri ve metabolizmaları hakkında bilgi sahibi olma | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Temel mikrobiyolojik analizleri yapabilme (aseptik teknikle çalışma, preparat hazırlama, boyama yöntemleri, mikroorganizma geliştirilmesi ve sayımı) | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |