| Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
| Endüstriyel Mikrobiyoloji | MBG324 | 6 | 3 + 0 | 4,0 |
| Birim Bölüm | MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİK |
| Derece Seviye | Lisans - Seçmeli - Türkçe |
| Dersin Verilişi | Yüz yüze eğitim |
| EBS Koordinatörü | Prof. Dr. Cihan DARCAN (Yıl: 2022 - 2023) |
| Ders Veren | |
| Amaç |
Endüstriyel mikrobiyoloji ve uygulamalı mikrobiyoloji hakkında orta düzey bilgi paylaşımı, spesifik mikrobiyal kaynaklı ürünlerin üretim şekillerinin öğrenilmesi ve toplum içinde ve ticari hayatta kullanımı |
| Ders İçeriği |
Endüstriyel mikroroganizmalar, mikrobiyal metabolizma, Fermentayson besiyerleri, Fermentasyon öncesi işlemler, fermentayson sonrası işlemler, fermentörler, turşu, sirke, aminoasit, antibiyotik, yoğurt ekmek ve alkol gibi spesifik ürünlerin endüstriyel üretimleri. |
| Ders Kaynakları |
Endüstriyel Mikrobiyolojiye Giriş (Palme, 2015)
|
| Açıldığı Öğretim Yılı | 2013 - 2014 2016 - 2017 2017 - 2018 2019 - 2020 2021 - 2022 2022 - 2023 2023-2024 2024 - 2025 |
| Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
| Bu bilgi girilmemiştir. | |
| Toplam | 0 |
| Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
| Bu bilgi girilmemiştir. | |
| Toplam | %0 |
| Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %0 |
| Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %0 |
| Toplam | %0 |
| Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
|
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
|
Destek Dersleri
|
0
|
|
Ek Dersler
|
0
|
|
Kategori
|
0
|
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
|
Yetkinlik Tamamlayıcı Ders
|
0
|
| Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Dinleme ve anlamlandırma | Ders | 2 | 14 | 28 |
| Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme | Tartışmalı Ders | 3 | 14 | 42 |
| Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması | Beyin Fırtınası | 2 | 10 | 20 |
| Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme | Küçük Grup Tartışması | 2 | 5 | 10 |
| Ara Sınav 1 | Ara Sınav 1 | 1 | 1 | 1 |
| Final | Final | 1 | 1 | 1 |
| Toplam İş Yükü (Saat) | 102 | |||
| AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 4 | |||
| AKTS | 4,0 | |||
| Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
|---|---|---|
| 1 | Endüstriyel Mikrobiyolojiye Giriş | Sınıf Dışı Çalışma Tartışmalı Ders |
| 2 | Mikrobiyal Metabolizma, mikroorganizmaların büyüme dinamikleri | Beyin Fırtınası |
| 3 | fermentasyon ve fermentörler | Beyin Fırtınası |
| 4 | endüstriyel ürün elde etme basamakları ve kullanılan m.o özellikleri | Beyin Fırtınası |
| 5 | Fermentasyon Sistemleri ve Fermentasyon Sonrası İşlemler | Beyin Fırtınası |
| 6 | Ürün Geliştirme, Düzenleme ve Güvenlik | Beyin Fırtınası |
| 7 | peynir teknolojisi | Beyin Fırtınası |
| 8 | Dönemiçi Ara Sınav | |
| 9 | Mikrobiyal Enzimler ve Endüstriyel Üretim | |
| 10 | Antibiyotik üretimi | Beyin Fırtınası |
| 11 | sirke üretimi | Beyin Fırtınası |
| 12 | tek hücre proteini üretimi | Beyin Fırtınası |
| 13 | aminoasit üretim | Beyin Fırtınası |
| 14 | Turşu üretimi | Beyin Fırtınası |
| Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
| halk arasında endüstriyel mikrobiyoloji alanında kullanılan ürünlerin biyoloji temellerini bilir. | Yazılı Sınav | Tartışmalı Ders | Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
| Mikrobiyolojinin Endüstriyel boyuttaki tarihini bilir | Yazılı Sınav | Tartışmalı Ders | Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
| Mezuniyet sonrası endüstriyel olarak ürün üretebilir | Yazılı Sınav | Tartışmalı Ders | Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| halk arasında endüstriyel mikrobiyoloji alanında kullanılan ürünlerin biyoloji temellerini bilir. | 4 | 4 | 2 | 4 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ;
| Mikrobiyolojinin Endüstriyel boyuttaki tarihini bilir | 4 | 4 | 2 | 4 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ;
| Mezuniyet sonrası endüstriyel olarak ürün üretebilir | 4 | 4 | 3 | 4 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ;
| Ortalama Değer | 4 | 4 | 2,33 | 4 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |