EN
  • Anasayfa
  • BYT5078 Yeni Gıda İşleme Teknolojileri (2023-2024 / . Yarıyıl)
  • EN
BYT5078 - Yeni Gıda İşleme Teknolojileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat AKTS Pdf
Yeni Gıda İşleme Teknolojileri BYT5078 3 + 0 7,5 Pdf
Birim Bölüm
BİYOTEKNOLOJİ - YL
Derece Seviye Lisansüstü - Seçmeli - Türkçe
Dersin Verilişi Yüzyüze eğitim
EBS Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Öznur CUMHUR
Ders Veren Dr. Öğr. Üyesi Öznur CUMHUR
Amaç

Yeni gıda işleme teknolojilerinin uygulama prensiplerini öğretmek ve kullanımına dair örnekleri tartışmak. Yeni gıda işleme teknolojilerinin konusunda mevcut ve potansiyel araştırma konularını incelemek. Yeni gıda işleme teknolojilerinin gıda sistemlerine nasıl uygulanabileceğini tartışmak.

Ders İçeriği

Yeni gıda işleme teknolojilerinden ışınlama teknolojisi, darbeli ışık, darbeli elektrik alanı, manyetik alan, ohmic, yüksek basınç, yüksek yoğunluklu CO2, ohmik ısıtma, mikrodalga, dondurarak kurutma, akıllı ve aktif ambalajlama, doğal antimikrobiyaller gibi tekniklerin kullanımı ve temel uygulama prensipleri.

Ders Kaynakları Active Packaging for Food Applications. 2007. Charles L. Wilson Ph.D.: CRC Press.
Novel Food Processing Technologies. 2005. Gustavo V. Barbosa-Cánovas, María S. Tapia, M. Pilar CanoSeries: Food Science and Technology 141, CRC Press.
Güncel Makaleler
Gıda Mühendisliğinde Isıl Olmayan Teknolojiler. 2012. Baysal, T., İçier, F. Nobel Akademik Yayıncılık.
Emerging Technologies in Food Processing. 2011. Knorr, D., Froehling, A., Jaeger, H., Reineke, K., Schlueter, O., & Schoessler, K. Annual Review of Food Science and Technology.
Açıldığı Öğretim Yılı 2022 - 2023 2023-2024
Yarıyıl İçi Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Ara Sınav 1 30
Ödev 1 15
Ödev 2 15
Toplam 60
Yarıyıl Sonu Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Final %40
Toplam %40
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı %60
Yarıyıl Sonu Çalışmalar %40
Toplam %100
Kategori Ders İlişki Yüzdeleri (%)
Aktarılabilir Beceri Dersleri
0
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
0
Destek Dersleri
0
Ek Dersler
0
Kategori
0
Mesleki Seçmeli Dersler
0
Temel Meslek Dersleri
0
Uygulama Dersleri
0
Uzmanlık / Alan Dersleri
0
Ders İş Yükü Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu Süresi (Saat) Sayısı Toplam İş Yükü (Saat)
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Tartışmalı Ders 3 14 42
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim Sınıf Dışı Çalışma 3 14 42
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması Beyin Fırtınası 3 4 12
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, eleştirel düşünme, soru geliştirme, yönetsel beceriler, takım çalışması Grup Çalışması 30 1 30
Ara Sınav 1 Ara Sınav 1 11 1 11
Ödev 1 Ödev 1 35 1 35
Dönem Sonu Uygulaması Dönem Sonu Uygulaması 20 1 20
Toplam İş Yükü (Saat) 192
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) 7,53
AKTS
Hafta Konu Öğretim Metodu
1 Geleneksel yöntemlere alternatif olan yeni gıda işleme tekniklerinin endüstride kullanımı Tartışmalı Ders
2 Gıdaların ışınlanması Tartışmalı Ders
3 Gıdalarda ultraviyole ışın uygulamaları Tartışmalı Ders
4 Gıdalarda darbeli ışık uygulamaları Tartışmalı Ders
5 Gıdalarda manyetik alan uygulamaları Tartışmalı Ders
6 Gıdaların mikrodalga ile işlenmesi Tartışmalı Ders
7 Ara sınav, Gıdalarda ohmic ısıtma uygulamaları Tartışmalı Ders
8 Gıdalarda darbeli elektrik alan uygulamaları Tartışmalı Ders
9 Gıdalarda ultrases uygulamaları Tartışmalı Ders
10 Gıdalarda yüksek basınç uygulamaları Tartışmalı Ders
11 Gıdalarda dondurarak kurutma uygulamaları Tartışmalı Ders
12 Aseptik ve modifiye atmosferde ambalajlama Tartışmalı Ders
13 Akıllı ve aktif ambalajlama Tartışmalı Ders
14 Doğal antimikrobiyaller Tartışmalı Ders
Ders Öğrenme Çıktısı Ölçme Değerlendirme Öğretim Metodu Öğrenme Faaliyeti
Gıda endüstrisinde yeni tekniklerin neler olduğu konusunda bilgi sahibi olmak ve yeni gıda işleme yöntemlerinin ortaya çıkış gerekçelerini kavramak. Yazılı Sınav Ödev / Proje Sınıf Dışı Çalışma Tartışmalı Ders Grup Çalışması Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, eleştirel düşünme, soru geliştirme, yönetsel beceriler, takım çalışması
Her bir teknolojinin mevcut ve endüstriyel uygulama potansiyelini değerlendirmek, kullanım prensipleri, kullanılan ekipmanlar ve sistemler, bilimsel araştırma konuları hakkında bilgi sahibi olmak Yazılı Sınav Ödev / Proje Sınıf Dışı Çalışma Tartışmalı Ders Grup Çalışması Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, eleştirel düşünme, soru geliştirme, yönetsel beceriler, takım çalışması
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI
PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12
Gıda endüstrisinde yeni tekniklerin neler olduğu konusunda bilgi sahibi olmak ve yeni gıda işleme yöntemlerinin ortaya çıkış gerekçelerini kavramak. 2 3 4 2 0 2 0 0 0 2 5 3
Her bir teknolojinin mevcut ve endüstriyel uygulama potansiyelini değerlendirmek, kullanım prensipleri, kullanılan ekipmanlar ve sistemler, bilimsel araştırma konuları hakkında bilgi sahibi olmak 3 3 4 2 2 2 0 0 0 3 5 3