EN
  • Anasayfa
  • GKA103 Gıda Biyokimyası (2023-2024 / 1. Yarıyıl)
  • EN
GKA103 - Gıda Biyokimyası
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat AKTS Pdf
Gıda Biyokimyası GKA103 1 3 + 0 4,0 Pdf
Birim Bölüm
GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ
Derece Seviye Ön Lisans - Zorunlu - Türkçe
Dersin Verilişi Yüz yüze
EBS Koordinatörü Öğr. Gör. Çiğdem MUŞTU CEYLAN
Ders Veren Öğr. Gör. Çiğdem MUŞTU CEYLAN
Amaç

Gıda bileşenleri hakkında bilgi sahibi olmak ve gıdaların üretimi sırasında meydana gelen kimyasal ve biyokimyasal değişimler ile gıda üretimi arasındaki ilişkileri aydınlatmak. Gıdanın yapısı, gıdayı oluşturan besin öğeleri ve bunların nitel ve nicel bileşimleri ile oluşum hazırlama, üretim ve muhafaza sırasındaki durum ve değişimlerini ortaya koymak. Gıdaların oluşumu ve değişimi sırasında meydana gelen kimyasal ve biyokimyasal tepkimeleri anlatarak gıdaların yapı ve özelliklerini öğrenmelerini sağlamaktır.

Ders İçeriği

Gıdalarda makro ve mikro yapıtaşlarının kimyası, reaksiyonları ve bu bileşenlerde meydana gelebilecek değişikliklerin gıda üzerindeki etkileri. Su, karbonhidratlar, proteinler, lipitler, vitaminler ve enzimlerin yapı ve özellikleri ayrıntılı olarak anlatılmaktadır. Mikro bileşenler olan pigmentler, tat ve koku maddeleri hakkında bilgi verilecektir.

Ders Kaynakları Biochemistry of Foods, Eskin MNA, Academic Press, Inc. California, 2 Nd Ed., 1990. Food Biochemistry, Alais C, Linden G, Ed.: Morton I, Whitehead A, 1st Ed., 1991. Saldamlı İ. 1998. Gıda Kimyası. H.Ü. Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Hacettepe Üniversitesi Yayınları Gözükara, M., Biyokimya, İnönü Üniversitesi, Biyokimya Anabilim Dalı- Ankara-1989
Açıldığı Öğretim Yılı 2021 - 2022 2022 - 2023 2023-2024
Yarıyıl İçi Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Ara Sınav 1 40
Toplam 40
Yarıyıl Sonu Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Final %60
Toplam %60
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı %40
Yarıyıl Sonu Çalışmalar %60
Toplam %100
Kategori Ders İlişki Yüzdeleri (%)
Aktarılabilir Beceri Dersleri
0
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
0
Destek Dersleri
0
Ek Dersler
0
Kategori
0
Mesleki Seçmeli Dersler
0
Temel Meslek Dersleri
0
Uygulama Dersleri
0
Uzmanlık / Alan Dersleri
0
Ders İş Yükü Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu Süresi (Saat) Sayısı Toplam İş Yükü (Saat)
Dinleme ve anlamlandırma Ders 3 14 42
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim Sınıf Dışı Çalışma 6 3 18
Ara Sınav 1 Ara Sınav 1 15 1 15
Final Final 20 1 20
Toplam İş Yükü (Saat) 95
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) 3,73
AKTS
Hafta Konu Öğretim Metodu
1 Suyun fiziksel ve kimyasal özellikleri Ders
2 Su aktivitesi ve sorpsiyon izotermleri Ders
3 Karbonhidratların özellikleri ve reaksiyonları Ders
4 Enzimatik olmayan esmerleşme reaksiyonları Ders
5 Nişastanın jelatinizasyonu, retrogradasyonu ve modifikasyonu Ders
6 Yağ asitleri; isimlendirme, sınıflandırma, doymuş, doymamış, çok doymamış yağ asitlerinin yapı ve özellikleri Ders
7 Lipitlerin kimyasal özellikleri; hidroliz ve esterleşme tepkimeleri Ders
8 Ara sınav Ders
9 Çift bağlarda meydana gelen tepkimeler; hidrojenasyon ve halojen katılması tepkimeleri Ders
10 Proteinlerin yapısı ve özellikleri Ders
11 Enzimlerin yapısı, sınıflandırılmaları ve özellikleri Ders
12 Gıda sanayinde kullanılan enzim grupları Ders
13 Enzimatik esmerleşme reaksiyonları Ders
14 Vitamin, mineral ve doğal renk maddeleri Ders
Ders Öğrenme Çıktısı Ölçme Değerlendirme Öğretim Metodu Öğrenme Faaliyeti
Gıdalarda bulunan bileşenlerin kimyasal yapısını bilir. Karbonhidratlar gıdaların özelliklerini değiştirmek amacıyla kullanabilir. Polisakkaritlerin yapısını ve gıda endüstrisinde kullanım alanlarını bilir. Yazılı Sınav Ders Dinleme ve anlamlandırma
Vitamin, protein, lipit ve enzimlerin verdikleri kimyasal tepkimeler ile ilgili bilgi edinir. Yazılı Sınav Ders Dinleme ve anlamlandırma
Gıdaların üretimi sırasında meydana gelen kimyasal ve biyokimyasal değişimleri bilir. Yazılı Sınav Ders Dinleme ve anlamlandırma
Gıdalarda meydana gelen olumlu ya da olumsuz bu değişimlerin kontrolünü bilir. Yazılı Sınav Ders Dinleme ve anlamlandırma
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI
Gıdalarda bulunan bileşenlerin kimyasal yapısını bilir. Karbonhidratlar gıdaların özelliklerini değiştirmek amacıyla kullanabilir. Polisakkaritlerin yapısını ve gıda endüstrisinde kullanım alanlarını bilir. 3 4 3 4 5 3 4 4 3 3 4 3 5 3 -
Vitamin, protein, lipit ve enzimlerin verdikleri kimyasal tepkimeler ile ilgili bilgi edinir. 5 4 4 5 4 3 3 3 3 4 2 - 4 4 -
Gıdaların üretimi sırasında meydana gelen kimyasal ve biyokimyasal değişimleri bilir. 3 4 4 3 4 5 4 4 4 5 3 4 3 3 -
Gıdalarda meydana gelen olumlu ya da olumsuz bu değişimlerin kontrolünü bilir. 4 5 3 4 3 4 3 5 3 4 3 3 3 4 -