EN
  • Anasayfa
  • GKA105 Laboratuvar Teknikleri (2023-2024 / 1. Yarıyıl)
  • EN
GKA105 - Laboratuvar Teknikleri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat AKTS Pdf
Laboratuvar Teknikleri GKA105 1 2 + 2 4,0 Pdf
Birim Bölüm
GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ
Derece Seviye Ön Lisans - Zorunlu - Türkçe
Dersin Verilişi Yüz yüze
EBS Koordinatörü Öğr. Gör. Dr. Fatih TOZOĞLU
Ders Veren Öğr. Gör. Ebru GÜNEY FUNDA
Amaç

Bu ders ile öğrencilere analiz ile ilgili temel terimler ve birimler öğretilerek mevzuat ve analiz metotlarına uygun olarak laboratuvarda güvenli çalışma ortamı sağlama, analiz öncesi ve sonrası işlemleri ve ayırma işlemlerini yapma ve çözelti hazırlama yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Ders İçeriği

Mikrobiyoloji ve kimya laboratuvarında uyulması gereken temel kurallar, laboratuvar ekipmanları ve cihazların tanımı ve kullanımı, laboratuvar güvenliği, deneylerdeki ön hazırlıklar, temel tanımlar, süzme, çöktürme, santrifüjleme, molar ve normal çözeltiler, yüzde çözeltiler hazırlanması. Gravimetrik ve titrimetrik analizler.

Ders Kaynakları Genel Kimya Laboratuvar Deneyleri, Ç.Ü. Fen Edebiyat Fakültesi Yayını, Adana, 1998
SALTAN EVRENSEL, S., Laboratuvar Teknikleri. DORA Basım, BURSA, 2011.
CEMEROĞLU, B., Gıda Analizleri Kitabı.
AKGÜN, A., DAMAR HÜNER, İ., YILMAZ, E., ÇINAR, K. Gıda Analiz Uygulamaları, Sidas Medya, 2017.
Açıldığı Öğretim Yılı 2021 - 2022 2022 - 2023 2023-2024
Yarıyıl İçi Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Ara Sınav 1 30
Uygulama 1 15
Uygulama 2 15
Toplam 60
Yarıyıl Sonu Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Final %40
Toplam %40
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı %60
Yarıyıl Sonu Çalışmalar %40
Toplam %100
Kategori Ders İlişki Yüzdeleri (%)
Aktarılabilir Beceri Dersleri
0
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
0
Destek Dersleri
0
Ek Dersler
0
Kategori
0
Mesleki Seçmeli Dersler
0
Temel Meslek Dersleri
0
Uygulama Dersleri
0
Uzmanlık / Alan Dersleri
0
Ders İş Yükü Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu Süresi (Saat) Sayısı Toplam İş Yükü (Saat)
Toplam İş Yükü (Saat) 0
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) 0
AKTS
Hafta Konu Öğretim Metodu
1 Laboratuvar kuralları ve güvenliği Ders Laboratuar
2 Laboratuvar cihaz ve cam malzemelerin tanıtımı, laboratuvarda deney yaparken dikkat edilecek temel noktalar Ders Laboratuar
3 Analiz öncesi hazırlıklar ve analiz sonrası yapılacak işlemler Ders Grup Çalışması Laboratuar
4 Karışımları Ayırma yöntemleri, Süzme, Çöktürme, Santrifüjleme Ders Grup Çalışması Laboratuar
5 Kütlece ve hacimce yüzde çözeltileri hazırlama Ders Grup Çalışması Laboratuar
6 Molarite ve normalite kavramları ve çözelti hazırlama Ders Grup Çalışması Laboratuar
7 Çözelti hazırlama, ayarlama ve doğruluk kontrolü Ders Grup Çalışması Laboratuar
8 İndikatör çözeltiler Ders Grup Çalışması Laboratuar
9 Gravimetrik analiz işlemleri Ders Grup Çalışması
10 Titrimetrik analizler Ders Grup Çalışması
11 ph, su aktivitesi, sıcaklık ölçümleri Ders Grup Çalışması Laboratuar
12 Kurutma, yakma işlemleri Ders Grup Çalışması Laboratuar
13 Ekstraksiyon işlemleri Ders Grup Çalışması Laboratuar
14 Rutubet tayini, kuru madde tayini, kül ve yağ tayini Ders Grup Çalışması Laboratuar
Ders Öğrenme Çıktısı Ölçme Değerlendirme Öğretim Metodu Öğrenme Faaliyeti
Laboratuvarda güvenli çalışma ortamı sağlamak Yazılı Sınav Laboratuvar Çalışması Ders Laboratuar Dinleme ve anlamlandırma Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması
Çözelti hazırlama tekniklerini öğrenmek. Yazılı Sınav Laboratuvar Çalışması Ders Laboratuar Dinleme ve anlamlandırma Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması
Temel analiz tekniklerini öğrenmek ve uygulamak Yazılı Sınav Laboratuvar Çalışması Ders Laboratuar Dinleme ve anlamlandırma Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI
Laboratuvarda güvenli çalışma ortamı sağlamak - - - - - - - - - - - - - - -
Çözelti hazırlama tekniklerini öğrenmek. - - - - - - - - - - - - - - -
Temel analiz tekniklerini öğrenmek ve uygulamak - - - - - - - - - - - - - - -