EN
  • Anasayfa
  • GKA102 Gıda Kalite Kontrolü Esasları (2023-2024 / 2. Yarıyıl)
  • EN
GKA102 - Gıda Kalite Kontrolü Esasları
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat AKTS Pdf
Gıda Kalite Kontrolü Esasları GKA102 2 3 + 0 4,0 Pdf
Birim Bölüm
GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ
Derece Seviye Ön Lisans - Zorunlu - Türkçe
Dersin Verilişi Yüz yüze eğitim
EBS Koordinatörü Öğr. Gör. Mesut KAPLAN
Ders Veren Öğr. Gör. Mesut KAPLAN
Amaç

Kalite, kalite kontrol tanımlarıyla küreselleşen dünyada kalite ve kalite kontrol anlayışında meydana gelen değişiklikler ve bu değişiklikleri bünyesinde toplayan toplam kalite yönetimi ile ilgili prensipleri kazandırmak; standart ve standardizasyon ile standardın üretim ve hizmet sektöründeki önemi, kalite yönetim sistemleri hakkında bilgilendirmek.

Ders İçeriği

Gıda kalite özellikleri, gıda güvenliğinin kalitedeki rolü, sektöründeki önemi ve kalite yönetim sistemleri hakkında bilgilendirmek.

Ders Kaynakları Altuğ Onogur, T., Elmacı, Y., Demirağ K. Gıda Kalite Sağlama. Sidas Medya, 2011
Orhan Küçük, “Kalite Yönetimi ve Kalite Güvence Sistemleri”, Seçkin Kitabevi
Muharrem TUNA - İlkay GÜLER "Kalite Yönetim Sistemleri" , Detay Yayıncılık
Açıldığı Öğretim Yılı 2021 - 2022 2022 - 2023 2023-2024
Yarıyıl İçi Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Ara Sınav 1 40
Ödev 1 10
Toplam 50
Yarıyıl Sonu Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Final %50
Toplam %50
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı %50
Yarıyıl Sonu Çalışmalar %50
Toplam %100
Kategori Ders İlişki Yüzdeleri (%)
Aktarılabilir Beceri Dersleri
0
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
0
Destek Dersleri
0
Ek Dersler
0
Kategori
0
Mesleki Seçmeli Dersler
0
Temel Meslek Dersleri
0
Uygulama Dersleri
0
Uzmanlık / Alan Dersleri
0
Ders İş Yükü Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu Süresi (Saat) Sayısı Toplam İş Yükü (Saat)
Toplam İş Yükü (Saat) 0
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) 0
AKTS
Hafta Konu Öğretim Metodu
1 Kalite ile ilgili kavramlar Ders
2 Standart ve Standardizasyon Ders
3 Gıda kalitesine etki eden unsurlar Ders
4 Standardın üretim ve hizmet sektöründe önemi Ders
5 Toplam kalite yönetimi ve temel kavramları Ders
6 Toplam kalite yönetimine ilişkin temel kavramların toplam kalite yönetimi içerisindeki yeri ve önemi Ders Sınıf Dışı Çalışma
7 Toplam kalite yönetiminin uygulama süreci Ders Sınıf Dışı Çalışma
8 İstatistiksel Kalite Kontrol Ders Sınıf Dışı Çalışma
9 İstatiksel Süreç Kontrolü Ders Sınıf Dışı Çalışma
10 Kalite iyileştirme araç ve teknikleri Ders Sınıf Dışı Çalışma
11 Kalite güvence sistemleri ve ISO 9001 kalite güvence standartları Ders Sınıf Dışı Çalışma
11 Kalite güvence sistemleri ve ISO 9001 kalite güvence standartları Ders Sınıf Dışı Çalışma
13 Toplam kalite yönetimi ve Türkiye uygulamaları Ders Sınıf Dışı Çalışma
14 Çevre standartları Ders Sınıf Dışı Çalışma
Ders Öğrenme Çıktısı Ölçme Değerlendirme Öğretim Metodu Öğrenme Faaliyeti
Gıdalarda kalite unsurlarının bilinmesi Yazılı Sınav Ders Dinleme ve anlamlandırma
Gıdaların kalitesini etkileyen faktörlerin öğrenilmesi ve gıdalarda kalite sağlama Yazılı Sınav Ders Dinleme ve anlamlandırma
Gıda kalite yönetim sistemlerinin öğrenilip gıda endüstrisine uyarlanması Yazılı Sınav Ders Dinleme ve anlamlandırma
İstatistiksel kalite kontrol yöntemlerinin uygulanabilmesi Yazılı Sınav Ders Dinleme ve anlamlandırma
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI
Gıdalarda kalite unsurlarının bilinmesi - - - - - - - - - - - - - - -
Gıdaların kalitesini etkileyen faktörlerin öğrenilmesi ve gıdalarda kalite sağlama - - - - - - - - - - - - - - -
Gıda kalite yönetim sistemlerinin öğrenilip gıda endüstrisine uyarlanması - - - - - - - - - - - - - - -
İstatistiksel kalite kontrol yöntemlerinin uygulanabilmesi - - - - - - - - - - - - - - -