EN
  • Anasayfa
  • GKA122 Gıda Katkı Maddeleri ve Toksikoloji (2023-2024 / 1. Yarıyıl)
  • EN
GKA122 - Gıda Katkı Maddeleri ve Toksikoloji
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat AKTS Pdf
Gıda Katkı Maddeleri ve Toksikoloji GKA122 1 3 + 0 5,0 Pdf
Birim Bölüm
GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ
Derece Seviye Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe
Dersin Verilişi Yüz yüze
EBS Koordinatörü Öğr. Gör. Çiğdem MUŞTU CEYLAN
Ders Veren Öğr. Gör. Ebru GÜNEY FUNDA
Amaç

Gıda katkı maddelerinin özelliklerini ve kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken hususları öğrenmek

Ders İçeriği

Gıda katkı maddelerinin tanımı, gıda katkı maddelerinin kullanımında dikkat edilecek hususlar, gıda endüstrisinde kullanılan katkı maddelerinin sınıflandırılması (antioksidanlar, asitliği düzenleyiciler, emülgatörler, gamlar, koruyucular, lezzet maddeleri, lezzet arttırıcılar, renklendiriciler, şelat ajanları, tatlandırıcılar, topaklanmayı önleyiciler, un işleme ajanları, hacim arttırıcılar, itici gazlar, kabartma ajanları, köpürtme ajanları, köpürmeyi önleyici ajanlar, nem vericiler, parlatma ajanları, sıkılaştırıcı ajanlar ve stabilizörler) ve incelenmesi. Toksikoloji, gıdalardaki mutajen, kanserojen, teratojen maddeler ve gıdalarda doğal olarak bulunan toksik maddeler ve yasal durumları.

Ders Kaynakları Gıda Katkı Maddeleri, Sidas Yayınevi, 2009, İzmir
Gıdalardaki Katkı Meddeleri ve Zararları, Nobel Tıp Kitabevi, 2007
Gıda Katkı Maddeleri Analiz Yöntemleri, Ege Üniversitesi Basımevi, 2000, İzmir
Gıda Katkı Maddeleri, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ofset Tesisi, 1994, Erzurum
Gıda Katkı Maddeleri, Sidas Yayınevi, 2009, İzmir
Gıdalardaki Katkı Meddeleri ve Zararları, Nobel Tıp Kitabevi, 2007
Gıda Katkı Maddeleri Analiz Yöntemleri, Ege Üniversitesi Basımevi, 2000, İzmir
Gıda Katkı Maddeleri, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ofset Tesisi, 1994, Erzurum
Çakmakçı S, Çelik İ (1995): Gıda Katkı Maddeleri. Atatürk Üniv Zir Fak Ofset Tesisi, 2. Baskı, Erzurum.
Altuğ, T., "Gıda katkı maddeleri" Meta Basım, İzmir, 2006, ISBN:9759740826
Şimşek, H.,” Gıda Katkı Maddeleri Rehberi”,Stuttgart-Almanya,2010 ISBN: 978-605-88514-0-5
Gıda Katkı Maddeleri, Sidas Yayınevi, 2009, İzmir
Gıdalardaki Katkı Meddeleri ve Zararları, Nobel Tıp Kitabevi, 2007
Gıda Katkı Maddeleri Analiz Yöntemleri, Ege Üniversitesi Basımevi, 2000, İzmir
Gıda Katkı Maddeleri, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ofset Tesisi, 1994, Erzurum
Açıldığı Öğretim Yılı 2021 - 2022 2022 - 2023 2023-2024
Yarıyıl İçi Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Ara Sınav 1 30
Ödev 1 20
Toplam 50
Yarıyıl Sonu Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Final %50
Toplam %50
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı %50
Yarıyıl Sonu Çalışmalar %50
Toplam %100
Kategori Ders İlişki Yüzdeleri (%)
Aktarılabilir Beceri Dersleri
0
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
0
Destek Dersleri
0
Ek Dersler
0
Kategori
0
Mesleki Seçmeli Dersler
0
Temel Meslek Dersleri
0
Uygulama Dersleri
0
Uzmanlık / Alan Dersleri
0
Ders İş Yükü Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu Süresi (Saat) Sayısı Toplam İş Yükü (Saat)
Dinleme ve anlamlandırma Ders 3 14 42
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim Sınıf Dışı Çalışma 10 4 40
Ara Sınav 1 Ara Sınav 1 15 1 15
Final Final 20 1 20
Toplam İş Yükü (Saat) 117
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) 4,59
AKTS
Hafta Konu Öğretim Metodu
1 Gıda katkı maddelerinin tanımı, kullanım amaçları, sınıflandırılması ve kullanımındaki temel ilkeler, bu konudaki yasal düzenlemeler ve toksikolojik değerlendirmeler
2 Antioksidanların yapısı, özellikleri ve kullanım alanları Ders Sınıf Dışı Çalışma
3 Asitliği düzenleyicilerin yapısı, kullanım alanları ve etki mekanizmaları Ders Sınıf Dışı Çalışma
4 Emülgatörlerin yapısı, özellikleri, kullanım alanları, etki mekanizmaları Ders Sınıf Dışı Çalışma
5 Gamların yapısı, özellikleri ve gıda sanayiinde kullanım alanları Ders Sınıf Dışı Çalışma
6 Koruyucuların genel özellikleri ve etki mekanizmaları Ders Sınıf Dışı Çalışma
7 Lezzet maddeleri ve lezzet artırıcılar hakkında genel bilgi Ders Sınıf Dışı Çalışma
8 Renklendiriciler hakkında genel bilgi verilmesi Ders Sınıf Dışı Çalışma
9 Şelat ajanları hakkında genel bilgi verilmesi Ders Sınıf Dışı Çalışma
10 Tatlandırıcıların yapısı, genel özellikleri, kullanım alanları ve etki mekanizmaları hakkında bilgi verilmesi Ders Sınıf Dışı Çalışma
11 Topaklanmayı önleyiciler hakkında genel bilgi verilmesi Ders Sınıf Dışı Çalışma
12 Un işleme ajanlarının yapısı, özellikleri ve etki mekanizmaları hakkında bilgi verilmesi Ders Sınıf Dışı Çalışma
13 Hacim arttırıcılar, itici gazlar, kabartma ajanları hakkında genel bilgi verilmesi Ders Sınıf Dışı Çalışma
14 Köpürtme ajanları, köpürmeyi önleyici ajanlar, nem vericiler, parlatma ajanları, sıkılaştırıcı ajanlar ve stabilizörler Ders Sınıf Dışı Çalışma
Ders Öğrenme Çıktısı Ölçme Değerlendirme Öğretim Metodu Öğrenme Faaliyeti
Gıda katkı maddelerinin tanımlamak ve kullanım amaçlarını sıralamak
Gıda katkı maddelerini sınıflandırmak
Gıda katkı maddelerinin kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken hususları sıralamak
Bir maddenin gıda katkısı olabilmesi için hangi özelliklerinin incelendiğini sıralamak
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI
Gıda katkı maddelerinin tanımlamak ve kullanım amaçlarını sıralamak - - - - - - - 4 3 3 5 - - - -
Gıda katkı maddelerini sınıflandırmak - - - - - - - 0 0 4 5 - - - -
Gıda katkı maddelerinin kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken hususları sıralamak - - - - - - - 3 3 4 5 - - - -
Bir maddenin gıda katkısı olabilmesi için hangi özelliklerinin incelendiğini sıralamak - - - - - - - 5 4 4 5 - - - -