EN
  • Anasayfa
  • GKA126 Gıda Sosyolojisi (2023-2024 / 1. Yarıyıl)
  • EN
GKA126 - Gıda Sosyolojisi
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat AKTS Pdf
Gıda Sosyolojisi GKA126 1 3 + 0 5,0 Pdf
Birim Bölüm
GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ
Derece Seviye Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe
Dersin Verilişi Yüz yüze eğitim
EBS Koordinatörü Öğr. Gör. Çiğdem MUŞTU CEYLAN
Ders Veren
Amaç

İnsanların beslenmek amacıyla doğa ve diğer insanlarla girdikleri ilişkilerin aydınlatılması, tarladan sofraya üretim, değişim ve tüketim ilişkilerini, üretim araçlarına ve gıdaya erişimdeki eşitsizlikleri ve yeme-içme kültürünü tanımlayan kuralları çalışmaktır.

Ders İçeriği

Gıda sosyolojisinin kavramsal değerlendirilmesi ve karakteristik değerlendirilmesi, küreselleşme teorisi ve olgunlaşma, Gıda sistemi ve gıda rejiminde formüle edilmiş kavramlar ve sorunlar. Gıda, tarım ve beslenme konusunda dünyada ve Türkiye’de geçmişten günümüze değişmeler

Ders Kaynakları Baykan S., Sosyolojinin Ana Başlıkları, Kızıl Elma Yayınları, İstanbul
Aysu A., Küreselleşme ve Tarım Politikaları, Su Yayınları, İstanbul, 2008
Global Food Politics. Mcmichael P. Eds. Magdoff F Et. Al. New York. 2000.
Aysu, A. Gıda Krizi Tarım, Ekoloji ve Egemenlik. Metis. İstanbul
Yarıyıl İçi Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Bu bilgi girilmemiştir.
Toplam 0
Yarıyıl Sonu Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Bu bilgi girilmemiştir.
Toplam %0
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı %0
Yarıyıl Sonu Çalışmalar %0
Toplam %0
Kategori Ders İlişki Yüzdeleri (%)
Aktarılabilir Beceri Dersleri
0
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
0
Destek Dersleri
0
Ek Dersler
0
Kategori
0
Mesleki Seçmeli Dersler
0
Temel Meslek Dersleri
0
Uygulama Dersleri
0
Uzmanlık / Alan Dersleri
0
Ders İş Yükü Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu Süresi (Saat) Sayısı Toplam İş Yükü (Saat)
Toplam İş Yükü (Saat) 0
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) 0
AKTS
Hafta Konu Öğretim Metodu
1 Sosyolojinin anlamı ve önemi Ders
2 Sosyolojinin yöntemleri, toplumsal araştırmada yöntem Ders
3 Tarım Üretiminin Toplumsal Yaşama Etkileri Ders
4 Gıda Çalışmalarının Tarihsel Gelişimi Ders
5 Gıda ve Beslenmeye İlişkin Kuramsal Yaklaşımlar Ders
6 Küreselleşme ve Gıda Ders
7 Gıda Güvencesi ve Gıda Egemenliği Ders
8 Organik Gıda Tüketimi, Sağlıklı Beslenme ve Beden İlişkisi Ders
9 Diyet Endüstrisi ve Beslenme ve Kültür Ders
10 Uygarlaşma Süreci ve Yemek Kültürü Ders
11 Yemek Sosyolojisi Ders
12 Dışarıda Yemek ve Fast Food Tüketimi Ders
13 Toplumsal Sınıf ve Beslenme Ders
14 Gıda ve Toplumsal Değişme Ders
Ders Öğrenme Çıktısı Ölçme Değerlendirme Öğretim Metodu Öğrenme Faaliyeti
Gıda çalışmalarının ortaya çıkış koşullarını açıklar. Yazılı Sınav Ders Dinleme ve anlamlandırma
Küreselleşme ve gıda ilişkisini kavrar. Yazılı Sınav Ders Dinleme ve anlamlandırma
Sürdürülebilir gıda, gıda güvencesi, gıda egemenliği kavramlarını açıklar. Yazılı Sınav Ders Dinleme ve anlamlandırma
Toplumsal sınıf(lar) ve beslenme ilişkisini analiz eder. Yazılı Sınav Ders Dinleme ve anlamlandırma
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI
Gıda çalışmalarının ortaya çıkış koşullarını açıklar. - - - - - - - - - - - - - - -
Küreselleşme ve gıda ilişkisini kavrar. - - - - - - - - - - - - - - -
Sürdürülebilir gıda, gıda güvencesi, gıda egemenliği kavramlarını açıklar. - - - - - - - - - - - - - - -
Toplumsal sınıf(lar) ve beslenme ilişkisini analiz eder. - - - - - - - - - - - - - - -