EN
  • Anasayfa
  • GKA128 Gıda Biyoteknolojisi (2023-2024 / 1. Yarıyıl)
  • EN
GKA128 - Gıda Biyoteknolojisi
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat AKTS Pdf
Gıda Biyoteknolojisi GKA128 1 3 + 0 5,0 Pdf
Birim Bölüm
GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ
Derece Seviye Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe
Dersin Verilişi Yüz yüze
EBS Koordinatörü Öğr. Gör. Eren YURTDAŞ
Ders Veren
Amaç

Biyoteknoloji, moleküler biyoloji ve moleküler genetik ile ilgili temel kavramları vermek, biyoteknolojinin gıda endüstrisinde uygulama alanları ve genetiği değiştirilmiş gıdaların güvenliği hakkında bilgiler vermektir.

Ders İçeriği

Biyoteknoloji ile ilgili temel kavramlar, tanımı ve gelişim tarihi, uygulama alanları, nükleik asitlerin kimyasal yapıları, fonksiyonları ve biyosentezi, genetik mühendisliğinin esasları, rekombinant DNA teknikleri, mutasyon, rekombinant DNA teknolojisi kullanılarak üretilen gıdalar, genetiği değiştirilmiş gıdaların güvenliği ve etiketlenmesi, gıda sanayiinde biyoteknolojik uygulamalar.

Ders Kaynakları Manual Of Industrial Microbiology And Biotechnology, Demain AL, Solomon NA. American Society For Microbiology, Washington D.C. 1986.
Principles Of Fermentation Technology, Stanbury PF, Whitaker A, Hall SJ, Elsevier Science Ltd, Oxford, 1995.
Microbial Biotechnology, Glazer AN, Nikaido H, W.H. Freeman And Company, New York, 1995.
Aran, N. Gıda Biyoteknolojisi. Nobel Akademi Yayıncılık, 2019
Açıldığı Öğretim Yılı 2021 - 2022 2022 - 2023
Yarıyıl İçi Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Bu bilgi girilmemiştir.
Toplam 0
Yarıyıl Sonu Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Bu bilgi girilmemiştir.
Toplam %0
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı %0
Yarıyıl Sonu Çalışmalar %0
Toplam %0
Kategori Ders İlişki Yüzdeleri (%)
Aktarılabilir Beceri Dersleri
0
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
0
Destek Dersleri
0
Ek Dersler
0
Kategori
0
Mesleki Seçmeli Dersler
0
Temel Meslek Dersleri
0
Uygulama Dersleri
0
Uzmanlık / Alan Dersleri
0
Ders İş Yükü Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu Süresi (Saat) Sayısı Toplam İş Yükü (Saat)
Dinleme ve anlamlandırma Ders 3 14 42
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim Sınıf Dışı Çalışma 2 14 28
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, Dinleme ve anlamlandırma, yönetsel beceriler Seminer 5 1 5
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, eleştirel düşünme, soru geliştirme, yönetsel beceriler, takım çalışması Grup Çalışması 15 1 15
Ara Sınav 1 Ara Sınav 1 8 1 8
Final Final 10 1 10
Ödev 1 Ödev 1 10 1 10
Toplam İş Yükü (Saat) 118
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) 4,63
AKTS
Hafta Konu Öğretim Metodu
1 Biyoteknolojinin tanımı, tarihi, temel kavramlar Ders
2 Biyoteknolojinin uygulama alanları Ders
2 Biyoteknolojinin uygulama alanları Ders
4 Gıdalarda biyoteknolojik uygulamalar Ders
5 Nükleik asitler ve DNA sentezi Ders
6 RNA ve protein sentezi Ders
7 Genetik rekombinasyon Ders
8 Gen aktarım yöntemleri Ders
8 Gen aktarım yöntemleri Ders
10 Rekombinant DNA teknolojisi Ders
11 Rekombinant DNA moleküllerinin ve organizmaların oluşturulması Ders
12 DNA'nın in-vitro koşullarda çoğaltılması Ders
13 Genetiği değiştirilmiş organizmalar ve gıdalar hakkında genel bilgi ve üretim teknikleri Ders
14 Genetiği değiştirilmiş gıdaların güvenliği ve yasal düzenlemeler Ders
Ders Öğrenme Çıktısı Ölçme Değerlendirme Öğretim Metodu Öğrenme Faaliyeti
Biyoteknolojinin tanımı, tarihi ve gıda endüstrisinde kullanım alanları hakkında bilgi edinilmesi. Yazılı Sınav Ders Dinleme ve anlamlandırma
DNA, RNA ve protein sentezi hakkında bilgi edinilmesi Yazılı Sınav Ders Dinleme ve anlamlandırma
Rekombinant DNA teknolojisinin öğrenilmesi Yazılı Sınav Ders Dinleme ve anlamlandırma
Genetiği değiştirilmiş organizmalar ve gıdaların üretimi ve etiketlenmesinin öğrenilmesi Yazılı Sınav Ders Dinleme ve anlamlandırma
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI
Biyoteknolojinin tanımı, tarihi ve gıda endüstrisinde kullanım alanları hakkında bilgi edinilmesi. 5 5 5 5 - - - - - - - - - - -
DNA, RNA ve protein sentezi hakkında bilgi edinilmesi - - - - 5 5 5 5 5 5 5 5 5 - -
Rekombinant DNA teknolojisinin öğrenilmesi - - - - - - - 3 3 3 5 5 - - -
Genetiği değiştirilmiş organizmalar ve gıdaların üretimi ve etiketlenmesinin öğrenilmesi - - - 5 - - - - - - - - - 5 5