EN
  • Anasayfa
  • GKA129 İçecek Teknolojisi ve Analizleri (2023-2024 / 1. Yarıyıl)
  • EN
GKA129 - İçecek Teknolojisi ve Analizleri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat AKTS Pdf
İçecek Teknolojisi ve Analizleri GKA129 1 3 + 0 5,0 Pdf
Birim Bölüm
GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ
Derece Seviye Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe
Dersin Verilişi Yüz yüze
EBS Koordinatörü Öğr. Gör. Çiğdem MUŞTU CEYLAN
Ders Veren Öğr. Gör. Dr. Fatih TOZOĞLU
Amaç

Mevzuat ve Türk Gıda Kodeksine uygun olarak içecek üretimini kontrol etme yeterliklerinin kazandırılması, üretim süreçleri ve özellikleri konularında öğrenciye bilgi kazandırılması

Ders İçeriği

İçme suyu üretimi, Meyve suyu üretimi, Bira üretimi, şarap üretimi, distile alkolü içkiler üretimi, gazlı içecek üretimi, diğer alkolsüz içecekler (enerji içecekleri, sporcu içecekleri, şalgam vb.) üretimi. Geleneksel içecekler ve bu içeceklerin fiziksel ve kimyasal analizleri

Ders Kaynakları AKTAN Nihat, KALKAN Hatice. Şarap Teknolojisi. Kavaklıdere Kültür Yayınları 2000
FİDAN, Işıl; ŞAHİN, İsmet. Alkol ve Alkollü İçkiler Teknolojisi A.Ü. Ziraat Fak. Yayınları.
Aktaş, A., Özdemir B. İçki Teknolojisi. Detay Yayıncılık, 2. bs., 2012.
Bilişli, A. Gıda Teknolojisi. Sidas Yayıncılık, 1. bs., 2012
Cemeroğlu, B. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi Cilt 1. Nobel Akademik Yayıncılık, 2011
Açıldığı Öğretim Yılı 2022 - 2023 2023-2024
Yarıyıl İçi Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Ara Sınav 1 40
Toplam 40
Yarıyıl Sonu Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Final %60
Toplam %60
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı %40
Yarıyıl Sonu Çalışmalar %60
Toplam %100
Kategori Ders İlişki Yüzdeleri (%)
Aktarılabilir Beceri Dersleri
0
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
0
Destek Dersleri
0
Ek Dersler
0
Kategori
0
Mesleki Seçmeli Dersler
0
Temel Meslek Dersleri
0
Uygulama Dersleri
0
Uzmanlık / Alan Dersleri
0
Ders İş Yükü Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu Süresi (Saat) Sayısı Toplam İş Yükü (Saat)
Dinleme ve anlamlandırma Ders 3 14 42
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim Sınıf Dışı Çalışma 10 4 40
Ara Sınav 1 Ara Sınav 1 15 1 15
Final Final 20 1 20
Toplam İş Yükü (Saat) 117
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) 4,59
AKTS
Hafta Konu Öğretim Metodu
1 İçeceklere genel bir bakış, suyun fiziksel, kimyasal ve duyusal özellikleri Ders Sınıf Dışı Çalışma
2 İçme suyu üretimi Ders
3 Maden sularının kaynakları, genel özellikleri ve üretimi Ders Sınıf Dışı Çalışma
4 Su ve maden suyunda fiziksel ve kimyasal analizler Ders Sınıf Dışı Çalışma
5 Meyve Suyu Üretimi Ders
6 Meyve suyunda fiziksel ve kimyasal analizler, kuru madde tayini Ders Sınıf Dışı Çalışma
7 Gazlı İçecek Üretimi Ders
8 Gazlı içeceklerde fiziksel ve kimyasal analizler, karbondioksit tayini Ders Sınıf Dışı Çalışma
9 Bira üretimi Ders Sınıf Dışı Çalışma
10 Kefir üretimi, duyusal, fiziksel ve kimyasal özellikler Ders Sınıf Dışı Çalışma
11 Kırmızı ve beyaz şarap üretimi Ders Sınıf Dışı Çalışma
12 Distile alkollü içeceklerin tanıtımı ve üretimleri Ders Sınıf Dışı Çalışma
13 Geleneksel içecekler, şalgam üretimi Ders Sınıf Dışı Çalışma
14 Enerji içecekleri ve sporcu içecekleri Ders Sınıf Dışı Çalışma
Ders Öğrenme Çıktısı Ölçme Değerlendirme Öğretim Metodu Öğrenme Faaliyeti
İçme suyunun taşıması gereken özellikler ve içme suyu üretimi hakkında bilgi sahibi olunur. Yazılı Sınav Laboratuvar Çalışması Ders Laboratuar Dinleme ve anlamlandırma Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması
Alkollü ve alkolsüz içecek teknolojisi hakkında bilgi sahibi olunur. Yazılı Sınav Laboratuvar Çalışması Ders Laboratuar Dinleme ve anlamlandırma Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması
İçeceklerin fiziksel ve kimyasal özellikleri öğrenilir. Yazılı Sınav Ödev / Proje Ders Tartışmalı Ders Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme
İçeceklerde yaygın olarak kullanılan fiziksel ve kimyasal analizler öğrenilir. Yazılı Sınav Laboratuvar Çalışması Ders Laboratuar Dinleme ve anlamlandırma Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI
İçme suyunun taşıması gereken özellikler ve içme suyu üretimi hakkında bilgi sahibi olunur. - - - - - - - 5 4 - 4 - - - -
Alkollü ve alkolsüz içecek teknolojisi hakkında bilgi sahibi olunur. - - - - - - - 5 - - 3 3 - - -
İçeceklerin fiziksel ve kimyasal özellikleri öğrenilir. - - - - - - - 3 5 4 3 - - - -
İçeceklerde yaygın olarak kullanılan fiziksel ve kimyasal analizler öğrenilir. - - - - - - - 5 3 4 3 - - - -