EN
  • Anasayfa
  • GKA229 Biyoterörizm ve Gıda Savunması (2023-2024 / 3. Yarıyıl)
  • EN
GKA229 - Biyoterörizm ve Gıda Savunması
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat AKTS Pdf
Biyoterörizm ve Gıda Savunması GKA229 3 3 + 0 5,0 Pdf
Birim Bölüm
GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ
Derece Seviye Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe
Dersin Verilişi Yüz yüze
EBS Koordinatörü Öğr. Gör. Çiğdem MUŞTU CEYLAN
Ders Veren
Amaç

Gıda ürünlerinin, normal şartlarda üretim zinciri içinde yer almayan biyolojik, kimyasal, fiziksel ve radyolojik etkenlerle kasıtlı olarak kontamine edilmesini önlemeyi amaçlar. Uluslararası standartlara uygun olarak Halk Sağlığını tehdit eden biyolojik faktörler ve gıda güvenliğini etkileyen durumların kontrol altına alınmasını amaçlar.

Ders İçeriği

Biyolojik silahlar, uluslararası ticarette genetik olarak değiştirilmiş organizmalar (GDO) ve ürünlerin yeri ve biyogüvenlik açısından önemleri. Bir gıda operasyonunda zayıflıkları tespit etmek öncelikleri tayin etmek süreci. Kasıtlı kontaminasyonun en fazla ekonomik ve halk sağlığına yol açabileceği spesifik noktaların tespiti. Risk azaltma stratejisi, zaaf değerlendirmesi, azaltacak bilimsel prosedürler, uygulamalar. Biyoterorizm ve diğer küresel yâda kitlesel boyuta insan sağlığını tehdit eden durumların tespit edilmesi ve önlenmesi.

Ders Kaynakları Agents of Bioterrorism Planning for Bioterrorism, Behavioral & Mental Health Responses to Weapons of Mass Destruction & Mass Disruption. Culpepper RC. Ed: Robert J. Ursano. Maryland, USA. 2000.
Artık, N. Biyoterorizm ve Gıda Savunması, Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü, Ankara.
Gülyaz, V. Hayvan Sağlığı, Gıda Savunması ve Biyoterorizm. Tarım ve Orman Bakanlığı
Özdemir, A., Dikmen, D. Gıda Savunmasında Yeni Yaklaşımlar: Risk Yönetim Metodolojileri. 2018; 75(1): 93-100
Yarıyıl İçi Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Bu bilgi girilmemiştir.
Toplam 0
Yarıyıl Sonu Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Bu bilgi girilmemiştir.
Toplam %0
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı %0
Yarıyıl Sonu Çalışmalar %0
Toplam %0
Kategori Ders İlişki Yüzdeleri (%)
Aktarılabilir Beceri Dersleri
0
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
0
Destek Dersleri
0
Ek Dersler
0
Kategori
0
Mesleki Seçmeli Dersler
0
Temel Meslek Dersleri
0
Uygulama Dersleri
0
Uzmanlık / Alan Dersleri
0
Ders İş Yükü Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu Süresi (Saat) Sayısı Toplam İş Yükü (Saat)
Toplam İş Yükü (Saat) 0
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) 0
AKTS
Hafta Konu Öğretim Metodu
1 Besin güvencesi ve biyoterörizm Ders
2 Kimyasal ajanlar Ders
3 Biyolojik ajanlar Ders
4 Radyonükleer ajanlar Ders
5 Kasıtlı kontaminasyon, gıda ikmali Ders
6 Gıda kaynaklı hastalıklar, mortalite, morbidite Ders
7 Genetik olarak değiştirilmiş organizmalar (GDO) ve ürünlerin yeri ve biyogüvenlik açısından önemleri Ders
8 Besin dağıtım zincirinin bozulması, tüketicinin güven kaybı, ekonomik kayıplar Ders
9 Gıda savunması, zaaf değerlendirmesi Ders
10 Gıda savunma planları Ders
11 Gıda güvenliği ve HACCP Ders
12 Operasyonel risk yönetimi ve risk analizi Ders
13 Mevcut durum, hedefler ve genel değerlendirme Ders
13 Mevcut durum, hedefler ve genel değerlendirme Ders
Ders Öğrenme Çıktısı Ölçme Değerlendirme Öğretim Metodu Öğrenme Faaliyeti
Tarih boyunca süregelen biyoterörizm hakkında bilgi sahibi olmak Yazılı Sınav Ders Sınıf Dışı Çalışma Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim
Gıda kontaminasyonu ve biyoterorizm ajanları hakkında bilgi sahibi olmak Yazılı Sınav Ders Sınıf Dışı Çalışma Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim
Güvenli gıda için alınacak önlemleri bilmek ve uygulamak Yazılı Sınav Ders Sınıf Dışı Çalışma Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim
Risk analizi ve gıda savunma planları yapabilmek Yazılı Sınav Ders Sınıf Dışı Çalışma Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI
Tarih boyunca süregelen biyoterörizm hakkında bilgi sahibi olmak - - - - - - - - - - - - - - -
Gıda kontaminasyonu ve biyoterorizm ajanları hakkında bilgi sahibi olmak - - - - - - - - - - - - - - -
Güvenli gıda için alınacak önlemleri bilmek ve uygulamak - - - - - - - - - - - - - - -
Risk analizi ve gıda savunma planları yapabilmek - - - - - - - - - - - - - - -