EN
  • Anasayfa
  • GID278 Gıda Endüstri Atıkları ve Değerlendirilmesi (2023-2024 / 4. Yarıyıl)
  • EN
GID278 - Gıda Endüstri Atıkları ve Değerlendirilmesi
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat AKTS Pdf
Gıda Endüstri Atıkları ve Değerlendirilmesi GID278 4 3 + 0 5,0 Pdf
Birim Bölüm
GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ
Derece Seviye Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe
Dersin Verilişi Yüz yüze
EBS Koordinatörü Öğr. Gör. Çiğdem MUŞTU CEYLAN
Ders Veren Dr. Öğr. Üyesi Ecem Müge ANDOĞLU ÇOŞKUN
Amaç

Gıda endüstri atıklarının insan sağlığı, çevre ve ekonomi üzerine etkisini, gıda işleme sanayiinin yan ürünleri ve atık malzemelerinin kullanımı, çeşitli gıda ürünlerinin işlenmesi ile ortaya çıkan atıkların arıtma yöntemleri ile ilgili bilgiler vermektir.

Ders İçeriği

Atık ve yan ürün temel kavramları, gıda endüstrisi yan ürünleri ve atıklarının kaynakları ve özelikleri, gıda endüstrisi yan ürünleri ve atıklarının sınıflandırılması, atıkların yapısal özellikleri ve kimyasal bileşimleri, gıda sanayii atık sularının karakterizasyonu, atık su arıtım yöntemleri. Şeker, yağ, meyve ve sebze, et, tahıl, süt ve fermente ürün endüstrisi atık ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi. Yan ürünler ve atıkların biyoteknolojik yöntemlerle zenginleştirilmesi

Ders Kaynakları Utilization of By-Products and Treatment of Waste in the Food Industry edited by Vasso Oreopoulou, C.H.I.P.S, 2007, 316 pages
Fellows, P., 2000, Food Processing Technology; principles and practice, Woodhead Publ., UK.
Tijskens, L.M.M. et al, 2001, Food Process Modelling, Woodhead Publ., UK.
Açıldığı Öğretim Yılı 2023-2024
Yarıyıl İçi Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Ara Sınav 1 30
Ödev 1 20
Toplam 50
Yarıyıl Sonu Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Final %50
Toplam %50
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı %50
Yarıyıl Sonu Çalışmalar %50
Toplam %100
Kategori Ders İlişki Yüzdeleri (%)
Aktarılabilir Beceri Dersleri
0
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
0
Destek Dersleri
0
Ek Dersler
0
Kategori
0
Mesleki Seçmeli Dersler
0
Temel Meslek Dersleri
0
Uygulama Dersleri
0
Uzmanlık / Alan Dersleri
0
Ders İş Yükü Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu Süresi (Saat) Sayısı Toplam İş Yükü (Saat)
Toplam İş Yükü (Saat) 0
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) 0
AKTS
Hafta Konu Öğretim Metodu
1 Atık ve yan ürün temel kavramları Ders
2 Gıda endüstrisi yan ürünleri ve atıklarının kaynakları ve özellikleri Ders
3 Gıda endüstrisi yan ürünleri ve atıklarının sınıflandırılması Ders
4 Atıkların yapısal özellikleri ve kimyasal bileşimleri Ders
5 Gıda sanayii atık sularının karakterizasyonu Ders
6 Atık su arıtım yöntemleri Ders
7 Şeker endüstrisi atık ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi Ders
8 Yağ endüstrisi atık ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi Ders
9 Meyve-sebze endüstrisi atık ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi Ders
10 Et endüstrisi atık ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi Ders
11 Tahıl endüstrisi atık ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi Ders
12 Süt endüstrisi atık ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi Ders
13 Fermente ürün endüstrisi atık ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi Ders
14 Yan ürünler ve atıkların biyoteknolojik yöntemlerle zenginleştirilmesi Ders
Ders Öğrenme Çıktısı Ölçme Değerlendirme Öğretim Metodu Öğrenme Faaliyeti
Gıda endüstri atıklarının insan sağlığı, çevre ve ekonomi üzerine etkisini kavrar. Yazılı Sınav Ders Sınıf Dışı Çalışma Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim
Gıda işleme sanayiinin yan ürünleri ve atık malzemelerinin kullanımı hakkında bilgi sahibi olur. Yazılı Sınav Ders Sınıf Dışı Çalışma Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim
Atık işleme yöntemlerini öğrenir. Yazılı Sınav Ders Sınıf Dışı Çalışma Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim
Takım çalışmalarında iş paylaşımı ve zaman yönetimini öğrenirler. Yazılı Sınav Ders Sınıf Dışı Çalışma Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI
Gıda endüstri atıklarının insan sağlığı, çevre ve ekonomi üzerine etkisini kavrar. - - - - - - - - - - - - - - -
Gıda işleme sanayiinin yan ürünleri ve atık malzemelerinin kullanımı hakkında bilgi sahibi olur. - - - - - - - - - - - - - - -
Atık işleme yöntemlerini öğrenir. - - - - - - - - - - - - - - -
Takım çalışmalarında iş paylaşımı ve zaman yönetimini öğrenirler. - - - - - - - - - - - - - - -