EN
  • Anasayfa
  • GKA237 Zeytin İşleme Teknolojisi ve Analizleri (2023-2024 / 4. Yarıyıl)
  • EN
GKA237 - Zeytin İşleme Teknolojisi ve Analizleri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat AKTS Pdf
Zeytin İşleme Teknolojisi ve Analizleri GKA237 4 2 + 1 4,0 Pdf
Birim Bölüm
GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ
Derece Seviye Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe
Dersin Verilişi Yüz yüze
EBS Koordinatörü Öğr. Gör. Çiğdem MUŞTU CEYLAN
Ders Veren Öğr. Gör. Ebru GÜNEY FUNDA
Amaç

Bu ders ile öğrencilere; mevzuat ve analiz metotlarına uygun olarak Sofralık zeytin yapmayı, zeytinyağı üretimini, zeytin yan ürünlerinin neler olduğu, bunların proses sürecinde nasıl oluştuğu ve oluşan bu yan ürünlerin nasıl değerlendirileceği konularında öğrencileri bilgilendirmek, yan ürünlerin ekonomik anlamda nasıl değerlendirilebileceği gibi konularla, öğrencilerin zeytin konusunu yeni bir bakış açısıyla değerlendirmelerini sağlamak

Ders İçeriği

Bu ders ile zeytin morfolojisini hakkında bilgi verilir, Dünyada ve Türkiye’deki zeytinciliğin durum tespiti ile sofralık zeytin üretimi, zeytinyağı üretimi ve zeytin yan ürünleri üretim prosesi ile bunların kalite kriterleri ve analiz metodlarını inceler

Ders Kaynakları Yemeklik Zeytin Hazırlanışı, Ahsen Erol – Derya Tetik, Zeytincilik Araştırma Enstitüsü , 1983-İzmir
Özel Meyve: Zeytin, Özlem TOKUŞOĞLU 2010 Sidaş Yayınları
Kayahan, M., Tekin, A. 2006. Zeytinyağı Üretim Teknolojisi. TMMOB Yayınları, 72-76, 93-104.
Açıldığı Öğretim Yılı 2023-2024
Yarıyıl İçi Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Ara Sınav 1 30
Uygulama 1 20
Toplam 50
Yarıyıl Sonu Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Final %50
Toplam %50
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı %50
Yarıyıl Sonu Çalışmalar %50
Toplam %100
Kategori Ders İlişki Yüzdeleri (%)
Aktarılabilir Beceri Dersleri
0
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
0
Destek Dersleri
0
Ek Dersler
0
Kategori
0
Mesleki Seçmeli Dersler
0
Temel Meslek Dersleri
0
Uygulama Dersleri
0
Uzmanlık / Alan Dersleri
0
Ders İş Yükü Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu Süresi (Saat) Sayısı Toplam İş Yükü (Saat)
Toplam İş Yükü (Saat) 0
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) 0
AKTS
Hafta Konu Öğretim Metodu
1 Zeytin Morfolojisi, Zeytin Çeşitleri, Türkiye’nin Dünya Zeytin Üretimindeki Yeri Ders
2 Zeytin Hasadı Ders
3 Yeşil Zeytin Teknolojisi Ders
4 Siyah Zeytin Tekonolojisi Ders
5 Zeytinyağı Üretim Prosesi Ders
5 Zeytinyağı Üretim Prosesi Ders
7 Kalite parametreleri belirleme analizleri Ders
7 Kalite parametreleri belirleme analizleri Ders
9 Zeytin ve Zeytinyağı Üretim Prosesinin Hangi Aşamalarında Yan Ürünlerin Oluştuğu Ders
10 Prinanın Yakıt Olarak Kullanımı İçin Yapılması Gereken Ön İşlemler ve Yakıt Olarak Kullanılabilecek Prinanın Yasal Özellikleri Ders
11 Prinanın Biyogaz Üretimi Yolu İle Değerlendirilmesi Ders
12 Sabun Kimyası ve Zeytinyağından Sabun İmalat Yöntemleri Ders
13 Karasuyun Çevresel Önemi ve Arıtma Teknolojileri Ders
14 Zeytin Reçeli Üretimi Ders
Ders Öğrenme Çıktısı Ölçme Değerlendirme Öğretim Metodu Öğrenme Faaliyeti
Sofralık zeytin teknolojisi hakkında bilgi sahip olur. Yazılı Sınav Ders Sınıf Dışı Çalışma Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim
Zeytin yan ürünlerini değerlendirir. Yazılı Sınav Ders Sınıf Dışı Çalışma Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim
Geleneksel yöntemler ve modern yöntemle zeytinyağı elde edebilme, zeytinyağı rafinasyonu hakkında bilgi sahibi olabilir. Yazılı Sınav Ders Sınıf Dışı Çalışma Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim
Temel işlemleri bilebilme, zeytinyağının ekstraksiyonunu yapabilme yetisine sahip olur. Yazılı Sınav Ders Sınıf Dışı Çalışma Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim
Zeytin ve ürünlerinin üretim sürecinde gerek duyulan laboratuvar uygulamalarını yapar. Yazılı Sınav Ders Sınıf Dışı Çalışma Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI
Sofralık zeytin teknolojisi hakkında bilgi sahip olur. - - - - - - - - - - - - - - -
Zeytin yan ürünlerini değerlendirir. - - - - - - - - - - - - - - -
Geleneksel yöntemler ve modern yöntemle zeytinyağı elde edebilme, zeytinyağı rafinasyonu hakkında bilgi sahibi olabilir. - - - - - - - - - - - - - - -
Temel işlemleri bilebilme, zeytinyağının ekstraksiyonunu yapabilme yetisine sahip olur. - - - - - - - - - - - - - - -
Zeytin ve ürünlerinin üretim sürecinde gerek duyulan laboratuvar uygulamalarını yapar. - - - - - - - - - - - - - - -