| Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
| Vejetaryen Mutfak | AŞÇ237 | 3 | 2 + 1 | 4,0 |
| Birim Bölüm | AŞÇILIK |
| Derece Seviye | Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe |
| Dersin Verilişi | Yüz yüze |
| EBS Koordinatörü | Öğr. Gör. Merve BİLİR |
| Ders Veren | |
| Amaç |
Vejetaryen mutfağının irdelenerek, vejetaryen yaşam biçiminin ve vejetaryen yemeklerinin öğretilmesi. |
| Ders İçeriği |
Vejetaryenliğin tanımı, tercih nedenleri, ekonomik ve sağlık boyutları, vejetaryenizmin beslenmedeki yeri, vejetaryenler için yeterli ve dengeli yemek reçetelerinin geliştirilmesi, farklı mutfak kültürlerinin vejetaryen beslenme tarzına uygun olarak düzenlenmesi öğretilir. |
| Ders Kaynakları |
Şişman, F. (2003). Dünya Vejeteryan Mutfağı. Dost Kitabevi Yayınları, Ankara.
Gülan, B. C. (2006). Vejeteryan Mutfağı. Boyun Yayın Grubu, İstanbul. |
| Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
| Bu bilgi girilmemiştir. | |
| Toplam | 0 |
| Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
| Bu bilgi girilmemiştir. | |
| Toplam | %0 |
| Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %0 |
| Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %0 |
| Toplam | %0 |
| Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
|
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
|
Destek Dersleri
|
0
|
|
Ek Dersler
|
0
|
|
Kategori
|
0
|
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
|
Yetkinlik Tamamlayıcı Ders
|
0
|
| Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Toplam İş Yükü (Saat) | 0 | |||
| AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 0 | |||
| AKTS | 4,0 | |||
| Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
|---|---|---|
| 1 | Vejetaryen beslenme özellikleri | Ders Tartışmalı Ders Grup Çalışması Laboratuar |
| 2 | Vejetaryen beslenme çeşitleri ve özellikleri | Ders Tartışmalı Ders Grup Çalışması Laboratuar |
| 2 | Vejetaryen beslenme çeşitleri ve özellikleri | Ders Tartışmalı Ders Grup Çalışması Laboratuar |
| 4 | Vejetaryen beslenmenin insan sağlığı açısından incelenmesi | Ders Tartışmalı Ders Grup Çalışması Laboratuar |
| 5 | Vejetaryen mutfağın özellikleri | Ders Tartışmalı Ders Grup Çalışması Laboratuar |
| 6 | Vejetaryen Mutfak: Başlangıçlar, özellikleri, reçeteleri | Ders Tartışmalı Ders Grup Çalışması Laboratuar |
| 7 | Vejetaryen Mutfak: Çorbalar, özellikleri, reçeteleri | Ders Tartışmalı Ders Grup Çalışması Laboratuar |
| 8 | Ara sınav | Ders Tartışmalı Ders Grup Çalışması Laboratuar |
| 9 | Vejetaryen Mutfak: Salatalar, özellikleri ve reçeteleri | Ders Tartışmalı Ders Grup Çalışması Laboratuar |
| 10 | Vejetaryen Mutfak: Ana yemekler, özellikleri ve reçeteleri | Ders Tartışmalı Ders Grup Çalışması Laboratuar |
| 11 | Vejetaryen Mutfak: Ara sıcaklar, özellikleri ve reçeteleri | Ders Tartışmalı Ders Grup Çalışması Laboratuar |
| 12 | Vejetaryen Mutfak: Mezeler, özellikleri ve reçeteleri | Ders Tartışmalı Ders Grup Çalışması Laboratuar |
| 13 | Vejetaryen Mutfak: Tatlılar, özellikleri ve reçeteleri | Ders Tartışmalı Ders Grup Çalışması Laboratuar |
| 14 | Dünya mutfağı ve vejetaryen yemek örnekleri | Ders Tartışmalı Ders Grup Çalışması Laboratuar |
| Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
| Vejetaryen beslenmenin tanımını yaparak temel özelliklerini açıklar. | Yazılı Sınav Ödev / Proje Sunum / Seminer | Ders Tartışmalı Ders | Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
| Vejetaryen beslenme çeşitlerini ve özelliklerini açıklar. | Yazılı Sınav Ödev / Proje Sunum / Seminer | Ders Tartışmalı Ders | Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
| Vejetaryen beslenmenin ile sağlıklı beslenme ile ilişkisini açıklar. | Yazılı Sınav Ödev / Proje Sunum / Seminer | Ders Tartışmalı Ders | Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
| Vejetaryen mutfak kültürünün tanımını yaparak temel özelliklerini açıklar. | Yazılı Sınav Ödev / Proje Sunum / Seminer | Ders Tartışmalı Ders | Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
| Vejetaryen mutfak yemek reçeteleri özelliklerini açıklar. | Yazılı Sınav Ödev / Proje Sunum / Seminer | Ders Tartışmalı Ders | Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Vejetaryen beslenmenin tanımını yaparak temel özelliklerini açıklar. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | ;
| Vejetaryen beslenme çeşitlerini ve özelliklerini açıklar. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | ;
| Vejetaryen beslenmenin ile sağlıklı beslenme ile ilişkisini açıklar. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | ;
| Vejetaryen mutfak kültürünün tanımını yaparak temel özelliklerini açıklar. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | ;
| Vejetaryen mutfak yemek reçeteleri özelliklerini açıklar. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | ;
| Ortalama Değer | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |