| Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
| Yemek Yazarlığı | AŞÇ241 | 3 | 3 + 0 | 4,0 |
| Birim Bölüm | AŞÇILIK |
| Derece Seviye | Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe |
| Dersin Verilişi | Yüz yüze |
| EBS Koordinatörü | Öğr. Gör. Merve BİLİR |
| Ders Veren | |
| Amaç |
Bu dersin amacı, temel gazeteciliğin ilkelerini anlatmak, yemek kültürü ve bununla ilintili olarak yemek kültürü gazeteciliği bilgilerini aktarmak ve dünyadan örnekler incelenerek web ve sosyal medyada yemek kültürü gazeteciliği esaslarını tartışmaktır. |
| Ders İçeriği |
Bu ders, web uygulamaları ile birlikte örnek dokümanları, sunumları ve yemek kültürü gazeteciliğine ilişkin dünya çapındaki uygulamaları kapsar. |
| Ders Kaynakları |
Ders Notu
|
| Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
| Bu bilgi girilmemiştir. | |
| Toplam | 0 |
| Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
| Bu bilgi girilmemiştir. | |
| Toplam | %0 |
| Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %0 |
| Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %0 |
| Toplam | %0 |
| Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
|
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
|
Destek Dersleri
|
0
|
|
Ek Dersler
|
0
|
|
Kategori
|
0
|
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
|
Yetkinlik Tamamlayıcı Ders
|
0
|
| Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Toplam İş Yükü (Saat) | 0 | |||
| AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 0 | |||
| AKTS | 4,0 | |||
| Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
|---|---|---|
| 1 | Standart tarif hazırlama | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Küçük Grup Tartışması |
| 2 | Pratik ölçü ve birim ölçü ile malzeme açıklamalarını uyumlaştırma | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Küçük Grup Tartışması |
| 3 | Yemek hazırlanışı yazımı | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Küçük Grup Tartışması |
| 4 | Gazete için makale yazımı | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Küçük Grup Tartışması |
| 5 | Gazete eki için yemek konulu köşe yazımı | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Küçük Grup Tartışması |
| 6 | Dergi için tarif yazımı | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Küçük Grup Tartışması |
| 7 | Dergi için mutfak kültürü yazımı | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Küçük Grup Tartışması |
| 8 | Yemek temalı kompozisyon | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Küçük Grup Tartışması |
| 9 | İnternet günlüğü şeklinde yemek yazımı | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Küçük Grup Tartışması |
| 10 | E-posta ve e-grup ile yemek yazımı ve paylaşımı | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Küçük Grup Tartışması |
| 11 | Diğer sosyal medya kanalları ile yemek yazımı | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Küçük Grup Tartışması |
| 12 | Kahvaltı temalı yemek kültürü yazımı | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Grup Çalışması |
| 13 | Doğumdan ölüme geçiş dönemi temalı yemek kültürü yazımı | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Grup Çalışması |
| 14 | Bayramlar ve diğer özel günler temalı yemek kültürü yazımı | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Grup Çalışması |
| Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
| Standart tarif hazırlayabilecektir. | Yazılı Sınav Ödev / Proje Sunum / Seminer | Ders Tartışmalı Ders | Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
| Çeşitli medya kanallarına uygun yemek temalı yazılar yazabilecektir. | Yazılı Sınav Ödev / Proje Sunum / Seminer | Ders Tartışmalı Ders | Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
| Yemekle ilgili farklı temalarda yazılar yazabilecektir. | Yazılı Sınav Ödev / Proje Sunum / Seminer | Ders Tartışmalı Ders | Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Standart tarif hazırlayabilecektir. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | ;
| Çeşitli medya kanallarına uygun yemek temalı yazılar yazabilecektir. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | ;
| Yemekle ilgili farklı temalarda yazılar yazabilecektir. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | ;
| Ortalama Değer | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |