| Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
| Mutfak Planlaması | AŞÇ242 | 3 | 3 + 0 | 4,0 |
| Birim Bölüm | AŞÇILIK |
| Derece Seviye | Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe |
| Dersin Verilişi | yüz yüze |
| EBS Koordinatörü | Dr. Öğr. Üyesi Yusuf ÇUHADAR |
| Ders Veren | |
| Amaç |
Bu dersin amacı, endüstriyel ve otel-restoran mutfaklarının mekan seçimi ve tasarımı, mutfağın fiziki olarak departmanlaştırılması, planlama ve planlamayı etkileyen faktörler ile fonksiyonel alanlar, ayrıca, mutfak için ekipman seçimi ve yerleşim gibi konuları öğretmektir. |
| Ders İçeriği |
Mutfak ve mutfağın tarihi serüveni, mutfak önemi, kurulumu, konumu, fiziksel özellikleri gibi konuları içerir. |
| Ders Kaynakları |
Öğretim Elemanı Ders Notları Yiyecek içecek Yönetimi
|
| Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
| Bu bilgi girilmemiştir. | |
| Toplam | 0 |
| Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
| Bu bilgi girilmemiştir. | |
| Toplam | %0 |
| Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %0 |
| Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %0 |
| Toplam | %0 |
| Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
|
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
|
Destek Dersleri
|
0
|
|
Ek Dersler
|
0
|
|
Kategori
|
0
|
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
|
Yetkinlik Tamamlayıcı Ders
|
0
|
| Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Toplam İş Yükü (Saat) | 0 | |||
| AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 0 | |||
| AKTS | 4,0 | |||
| Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
|---|---|---|
| 1 | Mutfak ve mutfağın tarihsel gelişimi | Ders |
| 2 | Mutfak yönetimi | Ders |
| 3 | Mutfak hizmetleri yönetiminde satın alma, teslim alma, depolama | Ders |
| 4 | Mutfak hizmetleri yönetiminde üretim | Ders |
| 5 | Mutfağın diğer bölümlerle ilişkisi | Ders |
| 6 | Mutfağın planlanması ve kurulumu | Ders |
| 7 | Mutfak türleri | Ders |
| 8 | Mutfağın konumu | Ders |
| 9 | Mutfağın fiziksel özellikleri | Ders |
| 10 | Mutfağın bölümleri ve çalışma alanları | Ders |
| 11 | Mutfak organizasyonu ve mutfak personeli görevleri | Ders |
| 12 | Mutfakta kullanılan ekipman ve araç gereçler | Ders |
| 13 | Mutfakta hijyen ve sanitasyon | Ders |
| 14 | Mutfakta sağlık ve güvenlik sistemleri | Ders |
| Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
| Otel işletmelerinde mutfağın yeri ve önemini açıklamak. | |||
| Otel işletmeleride mutfak planlama,mutfağın konumu ve fiziksel özellikleri açıklamak. | |||
| Mutfağın ana bölümlerini açıklamak. | |||
| Otel işletme mutfaklarda kullanılan donanımları açıklamak. | |||
| Otel işletme mutfaklarınnın güvenliği konusunda bilgi sahibi olmak. |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Otel işletmelerinde mutfağın yeri ve önemini açıklamak. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | ;
| Otel işletmeleride mutfak planlama,mutfağın konumu ve fiziksel özellikleri açıklamak. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | ;
| Mutfağın ana bölümlerini açıklamak. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | ;
| Otel işletme mutfaklarda kullanılan donanımları açıklamak. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | ;
| Otel işletme mutfaklarınnın güvenliği konusunda bilgi sahibi olmak. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | ;
| Ortalama Değer | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |