| Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
| Çorba ve Sos Yapımı | AŞÇ246 | 3 | 2 + 2 | 4,0 |
| Birim Bölüm | AŞÇILIK |
| Derece Seviye | Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe |
| Dersin Verilişi | Yüz yüze |
| EBS Koordinatörü | Öğr. Gör. Burak ÇITAK |
| Ders Veren | |
| Amaç |
Bu dersin amacı öğrencilere çeşitli çorba ve sosların yapımını ile bu sosların nasıl ve hangi yemekler ile birlikte kullanılacağı öğretilmektir. |
| Ders İçeriği |
Temel soslar, temel sos çeşitleri, çorbalar ve çeşitleri teorik bilgi ve uygulamalarını kapsamaktadır. |
| Ders Kaynakları |
Yeğen, E. M. (2007). Soslar, Salatalar, Çorbalar Cilt:1. İnkılap Kitabevi
Demir A., Özcan Ö., Şahin, M. (2013). Sos Hazırlama ve Pişirme Teknikleri. Mutfak Kitap. |
| Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
| Bu bilgi girilmemiştir. | |
| Toplam | 0 |
| Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
| Bu bilgi girilmemiştir. | |
| Toplam | %0 |
| Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %0 |
| Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %0 |
| Toplam | %0 |
| Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
|
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
|
Destek Dersleri
|
0
|
|
Ek Dersler
|
0
|
|
Kategori
|
0
|
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
|
Yetkinlik Tamamlayıcı Ders
|
0
|
| Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Toplam İş Yükü (Saat) | 0 | |||
| AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 0 | |||
| AKTS | 4,0 | |||
| Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
|---|---|---|
| 1 | Çorba yapımında kullanılan aromatik sıvılar. Stock'lar | Ders Laboratuar |
| 2 | Çorba çeşitleri | Ders Laboratuar |
| 3 | Uluslararası çorbalar ve özellikleri | Ders Laboratuar |
| 4 | Ulusal çorbalar | Ders Laboratuar |
| 5 | Ulusal çorbalar ve özellikleri | Ders Laboratuar |
| 6 | Çorba bağlama teknikleri | Ders Laboratuar |
| 7 | Sosların sınıflandırılması | Ders Laboratuar |
| 8 | Ara sınav. Soslar | Ders Laboratuar |
| 9 | Sosların hazırlanması | Ders Laboratuar |
| 10 | Sosları bağlama teknikleri | Ders Laboratuar |
| 11 | Türev soslar | Ders Laboratuar |
| 12 | Sosların muhafazası | Ders Laboratuar |
| 13 | Özel çorbalar | Ders Laboratuar |
| 14 | Soğuk çorbalar | Ders Laboratuar |
| Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
| Aromatik sıvıların yapımını öğrenir | |||
| Temel çorbaları öğrenir. | |||
| Ulusal ve uluslararası çorbaları öğrenir. | |||
| Temel sosları öğrenirler | |||
| Çorbaların ve sosların muhafaza tekniklerini öğrenirler |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Aromatik sıvıların yapımını öğrenir | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | ;
| Temel çorbaları öğrenir. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | ;
| Ulusal ve uluslararası çorbaları öğrenir. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | ;
| Temel sosları öğrenirler | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | ;
| Çorbaların ve sosların muhafaza tekniklerini öğrenirler | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | ;
| Ortalama Değer | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |