| Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
| Füzyon Mutfak | AŞÇ247 | 3 | 2 + 2 | 4,0 |
| Birim Bölüm | AŞÇILIK |
| Derece Seviye | Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe |
| Dersin Verilişi | Yüz yüze |
| EBS Koordinatörü | Öğr. Gör. Burak ÇITAK |
| Ders Veren | |
| Amaç |
Öğrencilerin farklı kültürlere ve coğrafyalara ait dünya mutfaklarını tek bir tabakta birleştirerek yenilikçi ve özgün yemek formülleri geliştirmeleri amaçlanır. |
| Ders İçeriği |
Füzyon mutfağının kapsamı, moleküler gastronomi, füzyon mutfağı-moleküler gastronomi ilişkisi, füzyon mutfağı menüleri, yaratıcı yemek formülleri, füzyon mutfağı ile fonksiyonel yemek formülleri |
| Ders Kaynakları |
Can, A., Sünnetçioğlu, S., and Özkaya, F.D. 2012. Füzyon Mutfağı Uygulamalarının Gastronomi Turizminin Gelişimine Katkısı. 13. Ulusal Turizm Kongresi. Antalya
|
| Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
| Bu bilgi girilmemiştir. | |
| Toplam | 0 |
| Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
| Bu bilgi girilmemiştir. | |
| Toplam | %0 |
| Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %0 |
| Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %0 |
| Toplam | %0 |
| Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
|
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
|
Destek Dersleri
|
0
|
|
Ek Dersler
|
0
|
|
Kategori
|
0
|
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
|
Yetkinlik Tamamlayıcı Ders
|
0
|
| Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Toplam İş Yükü (Saat) | 0 | |||
| AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 0 | |||
| AKTS | 4,0 | |||
| Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
|---|---|---|
| 1 | Dersin işleyiş planı, amacı ve içeriğinin açıklanması, füzyon mutfağı kavramı, tarihçesi ve ortaya çıkışı öğrenilir. | Ders Laboratuar |
| 2 | Füzyon mutfağının gastronomi turizmine faydası, Türk ve dünya mutfaklarının karşılaştırmalı olarak incelenmesi, uygulanan teknikler, kullanılan malzemeler. | Ders Laboratuar |
| 3 | Asya, Afrika, Avrupa'da kullanılan teknikleri | Ders Laboratuar |
| 4 | Kuzey Amerika, Ortadoğu mutfakları ve kullanılan teknikler | Ders Laboratuar |
| 5 | Füzyon mutfağının sınıflandırılması, füzyon mutfağı temel ürünleri, Mutfak Uygulaması | Ders Laboratuar |
| 6 | Moleküler gastronomi, moleküler gastronomi ve füzyon mutfağı ilişkisi, Mutfak Uygulaması | Ders Laboratuar |
| 7 | Füzyon mutfağı ve sürdürülebilirlik | Ders Laboratuar |
| 8 | Ara sınav. Füzyon mutfağı ve sürdürülebilirlik | Ders Laboratuar |
| 9 | Küreselleşme, dünyadaki yeni trendler | Ders Laboratuar |
| 10 | Füzyon mutfağı ve çikolata, pastacılık ürünleri, Mutfak Uygulaması | Ders Laboratuar |
| 11 | Füzyon mutfağında yaratıcılık, özgün tarifler geliştirme, Mutfak Uygulaması | Ders Laboratuar |
| 12 | Füzyon mutfağında interdisipliner çalışmanın önemi, Mutfak Uygulaması | Ders Laboratuar |
| 13 | Füzyon mutfağına fonksiyonel yaklaşım, Mutfak Uygulaması | Ders Laboratuar |
| 14 | Füzyon mutfağı Mutfak Uygulaması | Ders Laboratuar |
| Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
| Farklı mutfaklara ait yemekleri tek bir tabakta birleştirir. | |||
| Türk ve Dünya mutfağında nyararlanarak fonksiyonel ve sağlıklı yemekler formülize eder. | |||
| Türk mutfağına ait yemekleri dünya mutfaklarında kullanılan teknikleri kullanara kiyileştirir. | |||
| Farklı mutfaklara ait pişirme teknikleri tek tabakta birleştirir | |||
| Farklı mutfaklara ait gıda ürünlerini tek tabakta birleştirir |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Farklı mutfaklara ait yemekleri tek bir tabakta birleştirir. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | ;
| Türk ve Dünya mutfağında nyararlanarak fonksiyonel ve sağlıklı yemekler formülize eder. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | ;
| Türk mutfağına ait yemekleri dünya mutfaklarında kullanılan teknikleri kullanara kiyileştirir. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | ;
| Farklı mutfaklara ait pişirme teknikleri tek tabakta birleştirir | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | ;
| Farklı mutfaklara ait gıda ürünlerini tek tabakta birleştirir | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | ;
| Ortalama Değer | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |