EN
  • Anasayfa
  • TRZ309 Gıda Güvenliği ve Hijyen (2025 - 2026 / 5. Yarıyıl)
  • EN
TRZ309 - Gıda Güvenliği ve Hijyen
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat AKTS Pdf
Gıda Güvenliği ve Hijyen TRZ309 5 3 + 0 4,0 Pdf
Birim Bölüm
TURİZM İŞLETMECİLİĞİ
Derece Seviye Lisans - Zorunlu - Türkçe
Dersin Verilişi Örgün, yüz yüze
EBS Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Öznur CUMHUR DEĞİRMENCİ (Yıl: 2025 - 2026) Dr. Öğr. Üyesi Serhat AYDIN (Yıl: 2024 - 2025) Dr. Öğr. Üyesi Öznur CUMHUR DEĞİRMENCİ (Yıl: 2023-2024) Dr. Öğr. Üyesi Öznur CUMHUR DEĞİRMENCİ (Yıl: 2022 - 2023)
Ders Veren Dr. Öğr. Üyesi Öznur CUMHUR DEĞİRMENCİ
Amaç

Öğrencilere turizm işletmeleri bünyesinde hazırlanan ve/veya sunulan gıdaların hazırlanması, bekletilmesi ve servisi sırasında dikkat etmeleri gereken hijyen ve sanitasyon kuralları, olası risk faktörleri ve önlemleri hakkında bilgi vermek.

Ders İçeriği

Hijyen ve sanitasyon kavramları, turizm işletmelerindeki alanlarda hijyen ve sanitasyon, personel hijyeni, gıdaların mikrobiyolojik, fiziksel ve kimyasal bozulması, gıda güvenliği, gıda güvenliği sistemleri.

Ders Kaynakları Gıda ve Personel Hijyeni, Sıdıka Bulduk, Emre Özgür Bulduk, 2014, Detay Yayıncılık, Ankara.
Gıda Endüstrisinde Güvenli Gıda Üretmek, Teslime Mahmutoğlu, 2010, Odtü Yayıncılık, Ankara.
Principles of Food Sanitation, Norman G. Marriott, Robert B. Gravani, 2006, Fifth Edition, Food Science Text Series, Springer Publishing.
Açıldığı Öğretim Yılı 2016 - 2017 2017 - 2018 2018 - 2019 2019 - 2020 2020 - 2021 2021 - 2022 2022 - 2023 2023-2024 2024 - 2025 2025 - 2026
Yarıyıl İçi Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Ara Sınav 1 30
Ödev 1 20
Toplam 50
Yarıyıl Sonu Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Final %50
Toplam %50
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı %50
Yarıyıl Sonu Çalışmalar %50
Toplam %100
Kategori Ders İlişki Yüzdeleri (%)
Aktarılabilir Beceri Dersleri
0
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
0
Destek Dersleri
0
Ek Dersler
0
Kategori
0
Mesleki Seçmeli Dersler
0
Temel Meslek Dersleri
0
Uygulama Dersleri
0
Uzmanlık / Alan Dersleri
100
Yetkinlik Tamamlayıcı Ders
0
Ders İş Yükü Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu Süresi (Saat) Sayısı Toplam İş Yükü (Saat)
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim Sınıf Dışı Çalışma 2 14 28
Dinleme ve anlamlandırma Ders 3 15 45
Ara Sınav 1 Ara Sınav 1 8 1 8
Ödev (Sunum) Ödev (Sunum) 4 1 4
Ödev 1 Ödev 1 15 1 15
Final Final 16 1 16
Toplam İş Yükü (Saat) 116
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) 4,55
AKTS 4,0
Hafta Konu Öğretim Metodu
1 Dersin amacı, kapsamı ve işleyişinin tanıtılması; Dünya’da ve Türkiye’de gıda güvenliği durumuna genel bakış; Gıda güvenliğinin gastronomi ve turizm alanlarındaki yeri ve önemi Ders
2 Gıda güvenliğine dair kavramlar Ders
3 Gıda kaynaklı tehlikeler, gıdaların bozulması ve gıda güvenliği Ders
4 Mikroorganizmalar, mikroorganizmaların bulaşma kaynakları ve gıdalarda üremesine etki eden faktörler Ders
5 Gıda kaynaklı hastalıklar Ders
6 Mutfak alanında hijyen
7 Personel Hijyeni ve Eğitimi Ders
7 Ara sınav
9 Personel hijyeni ve eğitimi Ders
10 İşletmede kullanılan suyun önemi ve su hijyeni Ders
11 Tehlikeli gıda kaynakları, toplu beslenme yapan kuruluşlarda gıda hijyeni ve kritik kontrol noktaları Ders
12 Atık Uzaklaştırma ve zararlı kontrolü Ders
13 Hijyen ve sanitasyon konusunda yönetimsel yaklaşımlar ve sorunların ortadan kaldırılması Ders
13 Güvenli gıda üretimi için hijyenik tasarım ve inşası
14 Turizm işletmelerinde hijyen konusunda yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri
Ders Öğrenme Çıktısı Ölçme Değerlendirme Öğretim Metodu Öğrenme Faaliyeti
Turizm işletmelerinde hijyen, sanitasyon ve kişisel bakım uygulamalarını uygular. Yazılı Sınav Ödev / Proje Ders Dinleme ve anlamlandırma
Gıda güvenliği ve hijyen ile ilgili temel kavram, ilke ve kuramları açıklar. Yazılı Sınav Ders Dinleme ve anlamlandırma
Gıda mevzuatı, hijyen standartları ve etik sorumlulukları tanımlar ve yorumlar. Yazılı Sınav Ders Dinleme ve anlamlandırma
Gıda kaynaklı riskleri ve tehlikeleri analiz eder ve önleyici yaklaşımlar geliştirir. Yazılı Sınav Ders Dinleme ve anlamlandırma
; ; ; ;
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI
PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15 PÇ 16 PÇ 17
Turizm işletmelerinde hijyen, sanitasyon ve kişisel bakım uygulamalarını uygular. - - - - - 3 - 5 3 - 3 - - - - - -
Gıda güvenliği ve hijyen ile ilgili temel kavram, ilke ve kuramları açıklar. - - - - - 3 - - 5 - 2 - - - - - -
Gıda mevzuatı, hijyen standartları ve etik sorumlulukları tanımlar ve yorumlar. - - - - - 5 - 3 3 - 2 - - - - - -
Gıda kaynaklı riskleri ve tehlikeleri analiz eder ve önleyici yaklaşımlar geliştirir. - - - - - 5 - 4 4 - 4 - - - - - -
Ortalama Değer - - - - - 4 - 3 3,75 - 2,75 - - - - - -