| Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
| Gıda Güvenliği ve Hijyen | TRZ309 | 5 | 3 + 0 | 4,0 |
| Birim Bölüm | TURİZM İŞLETMECİLİĞİ |
| Derece Seviye | Lisans - Zorunlu - Türkçe |
| Dersin Verilişi | Örgün, yüz yüze |
| EBS Koordinatörü | Dr. Öğr. Üyesi Öznur CUMHUR DEĞİRMENCİ (Yıl: 2025 - 2026) Dr. Öğr. Üyesi Serhat AYDIN (Yıl: 2024 - 2025) Dr. Öğr. Üyesi Öznur CUMHUR DEĞİRMENCİ (Yıl: 2023-2024) Dr. Öğr. Üyesi Öznur CUMHUR DEĞİRMENCİ (Yıl: 2022 - 2023) |
| Ders Veren | Dr. Öğr. Üyesi Öznur CUMHUR DEĞİRMENCİ |
| Amaç |
Öğrencilere turizm işletmeleri bünyesinde hazırlanan ve/veya sunulan gıdaların hazırlanması, bekletilmesi ve servisi sırasında dikkat etmeleri gereken hijyen ve sanitasyon kuralları, olası risk faktörleri ve önlemleri hakkında bilgi vermek. |
| Ders İçeriği |
Hijyen ve sanitasyon kavramları, turizm işletmelerindeki alanlarda hijyen ve sanitasyon, personel hijyeni, gıdaların mikrobiyolojik, fiziksel ve kimyasal bozulması, gıda güvenliği, gıda güvenliği sistemleri. |
| Ders Kaynakları |
Gıda ve Personel Hijyeni, Sıdıka Bulduk, Emre Özgür Bulduk, 2014, Detay Yayıncılık, Ankara.
Gıda Endüstrisinde Güvenli Gıda Üretmek, Teslime Mahmutoğlu, 2010, Odtü Yayıncılık, Ankara. Principles of Food Sanitation, Norman G. Marriott, Robert B. Gravani, 2006, Fifth Edition, Food Science Text Series, Springer Publishing. |
| Açıldığı Öğretim Yılı | 2016 - 2017 2017 - 2018 2018 - 2019 2019 - 2020 2020 - 2021 2021 - 2022 2022 - 2023 2023-2024 2024 - 2025 2025 - 2026 |
| Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
| Ara Sınav 1 | 30 |
| Ödev 1 | 20 |
| Toplam | 50 |
| Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
| Final | %50 |
| Toplam | %50 |
| Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %50 |
| Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %50 |
| Toplam | %100 |
| Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
|
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
|
Destek Dersleri
|
0
|
|
Ek Dersler
|
0
|
|
Kategori
|
0
|
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
100
|
|
Yetkinlik Tamamlayıcı Ders
|
0
|
| Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim | Sınıf Dışı Çalışma | 2 | 14 | 28 |
| Dinleme ve anlamlandırma | Ders | 3 | 15 | 45 |
| Ara Sınav 1 | Ara Sınav 1 | 8 | 1 | 8 |
| Ödev (Sunum) | Ödev (Sunum) | 4 | 1 | 4 |
| Ödev 1 | Ödev 1 | 15 | 1 | 15 |
| Final | Final | 16 | 1 | 16 |
| Toplam İş Yükü (Saat) | 116 | |||
| AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 4,55 | |||
| AKTS | 4,0 | |||
| Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
|---|---|---|
| 1 | Dersin amacı, kapsamı ve işleyişinin tanıtılması; Dünya’da ve Türkiye’de gıda güvenliği durumuna genel bakış; Gıda güvenliğinin gastronomi ve turizm alanlarındaki yeri ve önemi | Ders |
| 2 | Gıda güvenliğine dair kavramlar | Ders |
| 3 | Gıda kaynaklı tehlikeler, gıdaların bozulması ve gıda güvenliği | Ders |
| 4 | Mikroorganizmalar, mikroorganizmaların bulaşma kaynakları ve gıdalarda üremesine etki eden faktörler | Ders |
| 5 | Gıda kaynaklı hastalıklar | Ders |
| 6 | Mutfak alanında hijyen | |
| 7 | Personel Hijyeni ve Eğitimi | Ders |
| 7 | Ara sınav | |
| 9 | Personel hijyeni ve eğitimi | Ders |
| 10 | İşletmede kullanılan suyun önemi ve su hijyeni | Ders |
| 11 | Tehlikeli gıda kaynakları, toplu beslenme yapan kuruluşlarda gıda hijyeni ve kritik kontrol noktaları | Ders |
| 12 | Atık Uzaklaştırma ve zararlı kontrolü | Ders |
| 13 | Hijyen ve sanitasyon konusunda yönetimsel yaklaşımlar ve sorunların ortadan kaldırılması | Ders |
| 13 | Güvenli gıda üretimi için hijyenik tasarım ve inşası | |
| 14 | Turizm işletmelerinde hijyen konusunda yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri |
| Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
| Turizm işletmelerinde hijyen, sanitasyon ve kişisel bakım uygulamalarını uygular. | Yazılı Sınav Ödev / Proje | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
| Gıda güvenliği ve hijyen ile ilgili temel kavram, ilke ve kuramları açıklar. | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
| Gıda mevzuatı, hijyen standartları ve etik sorumlulukları tanımlar ve yorumlar. | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
| Gıda kaynaklı riskleri ve tehlikeleri analiz eder ve önleyici yaklaşımlar geliştirir. | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | PÇ 16 | PÇ 17 |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Turizm işletmelerinde hijyen, sanitasyon ve kişisel bakım uygulamalarını uygular. | - | - | - | - | - | 3 | - | 5 | 3 | - | 3 | - | - | - | - | - | - | ;
| Gıda güvenliği ve hijyen ile ilgili temel kavram, ilke ve kuramları açıklar. | - | - | - | - | - | 3 | - | - | 5 | - | 2 | - | - | - | - | - | - | ;
| Gıda mevzuatı, hijyen standartları ve etik sorumlulukları tanımlar ve yorumlar. | - | - | - | - | - | 5 | - | 3 | 3 | - | 2 | - | - | - | - | - | - | ;
| Gıda kaynaklı riskleri ve tehlikeleri analiz eder ve önleyici yaklaşımlar geliştirir. | - | - | - | - | - | 5 | - | 4 | 4 | - | 4 | - | - | - | - | - | - | ;
| Ortalama Değer | - | - | - | - | - | 4 | - | 3 | 3,75 | - | 2,75 | - | - | - | - | - | - |