| Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
| Turizm İşletmelerinde Ziyafet Yönetimi | TRZ423 | 7 | 2 + 0 | 3,0 |
| Birim Bölüm | TURİZM İŞLETMECİLİĞİ |
| Derece Seviye | Lisans - Seçmeli - Türkçe |
| Dersin Verilişi | Örgün, yüz yüze |
| EBS Koordinatörü | Dr. Öğr. Üyesi Serhat AYDIN (Yıl: 2025 - 2026) Dr. Öğr. Üyesi Serhat AYDIN (Yıl: 2024 - 2025) Doç. Dr. Nurdan SEVİM (Yıl: 2022 - 2023) |
| Ders Veren | Dr. Öğr. Üyesi Serhat AYDIN |
| Amaç |
Bir otel işletmesinde veya yiyecek içecek işletmesinde ziyafet organizasyonu düzenleme sürecini öğrenciye öğretmek. |
| Ders İçeriği |
Otel İşletmelerinde Ziyafetin Anlamı ve Kapsamı, Büfe Organizasyonu, Kokteyl Organizasyonu, Toplantı Organizasyonu, Yiyecek İçecek Üretim Süreci ve Maliyet Yönetimi, Yiyecek İçecek İşletmelerinde Fiyatlandırma, Ziyafet organizasyonlarının yönetimi, Ziyafetlerde protokol, Ziyafetlerin satışı |
| Ders Kaynakları |
Yaşar Yılmaz,Otel ve Yiyecek-İçecek işletmelerinde Ziyafet Organizasyonu
ve Yönetimi,Ankara,2007, Detay Yayıncılık
|
| Açıldığı Öğretim Yılı | 2017 - 2018 2019 - 2020 2020 - 2021 2021 - 2022 2025 - 2026 |
| Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
| Ara Sınav 1 | 30 |
| Ödev (Sunum) | 20 |
| Toplam | 50 |
| Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
| Final | %50 |
| Toplam | %50 |
| Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %50 |
| Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %50 |
| Toplam | %100 |
| Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
|
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
|
Destek Dersleri
|
0
|
|
Ek Dersler
|
0
|
|
Kategori
|
0
|
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
100
|
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
|
Yetkinlik Tamamlayıcı Ders
|
0
|
| Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Dinleme ve anlamlandırma | Ders | 3 | 15 | 45 |
| Ara Sınav 1 | Ara Sınav 1 | 8 | 1 | 8 |
| Ödev 1 | Ödev 1 | 8 | 1 | 8 |
| Final | Final | 8 | 1 | 8 |
| Toplam İş Yükü (Saat) | 69 | |||
| AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 2,71 | |||
| AKTS | 3,0 | |||
| Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
|---|---|---|
| 1 | Ziyafet Yönetimine Giriş | Ders |
| 2 | Ziyafet Organizasyon Türleri | Ders |
| 3 | Ziyafet Departmanı Yapısı ve Görevler | Ders |
| 4 | Ziyafet Satışı ve Sözleşme Hazırlama | Ders |
| 5 | Menü Planlama ve İkram Yönetimi | Ders |
| 6 | Salon Düzeni ve Mekân Tasarımı | Ders |
| 7 | Servis Teknikleri ve Operasyon Süreci | Ders |
| 8 | Ara sınav | Ders |
| 9 | Etkinlik Yönetimi | Ders |
| 10 | Davetli Yönetimi ve Protokol Kuralları | Ders |
| 11 | Ziyafetlerde Hijyen ve Güvenlik | Ders |
| 12 | Ziyafet Yönetiminde Teknoloji Kullanımı | Ders |
| 13 | Sürdürülebilir Ziyafet Yönetimi | Ders |
| 14 | Vaka Analizi | Ders |
| 15 | Genel Tekrar ve Dönem Sonu Değerlendirme | Ders |
| Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
| Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular. | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
| Beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olur ve alanında uygular. | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
| Yiyecek-içecek maliyet analizi, kontrolü, menü planlaması ve fiyatlandırmasını bilir ve uygular | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
| Satın alma aşamasından son aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir ve bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunları çözer | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | PÇ 16 | PÇ 17 |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular. | - | - | - | - | - | - | - | - | 5 | - | - | - | - | - | - | - | - | ;
| Beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olur ve alanında uygular. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | 5 | - | - | - | - | - | ;
| Yiyecek-içecek maliyet analizi, kontrolü, menü planlaması ve fiyatlandırmasını bilir ve uygular | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | 5 | - | - | ;
| Satın alma aşamasından son aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir ve bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunları çözer | - | - | - | 5 | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | ;
| Ortalama Değer | - | - | - | 1,25 | - | - | - | - | 1,25 | - | - | 1,25 | - | - | 1,25 | - | - |