| Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
| Dünya Mutfakları | TRZ426 | 8 | 2 + 0 | 3,0 |
| Birim Bölüm | TURİZM İŞLETMECİLİĞİ |
| Derece Seviye | Lisans - Seçmeli - Türkçe |
| Dersin Verilişi | Örgün |
| EBS Koordinatörü | Dr. Öğr. Üyesi Serhat AYDIN (Yıl: 2025 - 2026) Dr. Öğr. Üyesi Serhat AYDIN (Yıl: 2024 - 2025) Dr. Öğr. Üyesi Serhat AYDIN (Yıl: 2022 - 2023) |
| Ders Veren | |
| Amaç |
Mutfak kültürünü açıklayabilmek Dünyadaki mutfaklarda yapılan yemek çeşitlerini uygulayabilmek |
| Ders İçeriği |
Dünya mutfaklarından örnekler, Fransız, İtalyan, Rus, Hindistan Mutfağı |
| Ders Kaynakları |
Gisslen, Wayne. (2012). Professional Baking. ISBN 978-1-118-08374-1
|
| Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
| Bu bilgi girilmemiştir. | |
| Toplam | 0 |
| Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
| Bu bilgi girilmemiştir. | |
| Toplam | %0 |
| Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %0 |
| Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %0 |
| Toplam | %0 |
| Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
|
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
|
Destek Dersleri
|
0
|
|
Ek Dersler
|
0
|
|
Kategori
|
0
|
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
|
Yetkinlik Tamamlayıcı Ders
|
0
|
| Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Toplam İş Yükü (Saat) | 0 | |||
| AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 0 | |||
| AKTS | 3,0 | |||
| Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
|---|---|---|
| 1 | Dünya mutfaklarına giriş | Ders |
| 2 | Mutfak kültürü ve gastronomi | Ders |
| 3 | Akdeniz mutfağı | Ders |
| 4 | Avrupa mutfakları | Ders |
| 5 | Orta Doğu mutfağı | Ders |
| 6 | Asya mutfakları | Ders |
| 7 | Uzak Doğu mutfağı | Ders |
| 8 | Ara sınav | Ders |
| 9 | Amerika kıtası mutfakları | Ders |
| 10 | Latin Amerika mutfağı | Ders |
| 11 | Afrika mutfakları | Ders |
| 12 | Türk mutfağı | Ders |
| 13 | Dünya mutfaklarında sokak lezzetleri | Ders |
| 14 | Dünya mutfaklarında çağdaş eğilimler | Ders |
| 15 | Genel tekrar ve değerlendirme | Ders |
| Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
| Dünyadaki mutfak kültürünün tarihsel gelişimini anlatır | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
| Çeşitli mutfak kültürlerindeki pişirme yöntemlerini tanımlar. | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
| Çeşitli mutfak kültürlerindeki kullanılan ürün ve malzemeleri tanımlar. | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | PÇ 16 | PÇ 17 |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Dünyadaki mutfak kültürünün tarihsel gelişimini anlatır | - | - | - | - | - | - | - | - | 5 | - | - | - | - | - | - | - | - | ;
| Çeşitli mutfak kültürlerindeki pişirme yöntemlerini tanımlar. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | 5 | - | - | - | - | - | ;
| Çeşitli mutfak kültürlerindeki kullanılan ürün ve malzemeleri tanımlar. | - | - | - | 5 | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | ;
| Ortalama Değer | - | - | - | 1,67 | - | - | - | - | 1,67 | - | - | 1,67 | - | - | - | - | - |