| Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
| Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi | TRZ206 | 4 | 3 + 0 | 4,0 |
| Birim Bölüm | TURİZM İŞLETMECİLİĞİ |
| Derece Seviye | Lisans - Zorunlu - Türkçe |
| Dersin Verilişi | Yüz yüze, örgün. |
| EBS Koordinatörü | Öğr. Gör. Dr. Samet KARAHAN (Yıl: 2025 - 2026) Öğr. Gör. Dr. Samet KARAHAN (Yıl: 2024 - 2025) Öğr. Gör. Dr. Samet KARAHAN (Yıl: 2022 - 2023) |
| Ders Veren | |
| Amaç |
Yiyecek-içecek hizmetlerinin yönetimsel anlamda kavrayabilmek, yiyecek-içecek işletmesinin yönetimi hakkında bilgi sahibi olmak. |
| Ders İçeriği |
Bu derste yiyecek içecek departmanı ve restoran, bar ve otellerin organizasyon yapısını tanıtılacak, menü, menü tipleri anlatılacaktır. |
| Ders Kaynakları |
Koçak, N. (2007). Yiyecek içecek hizmetleri yönetimi. Türkiye: Detay Yayıncılık.
Sökmen, A. (2005). Yiyecek-içecek hizmetleri yönetimi ve işletmeciliği. Türkiye: Detay Yayıncılık. |
| Açıldığı Öğretim Yılı | 2016 - 2017 2017 - 2018 2018 - 2019 2019 - 2020 2020 - 2021 2021 - 2022 2022 - 2023 2023-2024 2024 - 2025 |
| Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
| Bu bilgi girilmemiştir. | |
| Toplam | 0 |
| Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
| Bu bilgi girilmemiştir. | |
| Toplam | %0 |
| Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %0 |
| Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %0 |
| Toplam | %0 |
| Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
|
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
|
Destek Dersleri
|
0
|
|
Ek Dersler
|
0
|
|
Kategori
|
0
|
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
|
Yetkinlik Tamamlayıcı Ders
|
0
|
| Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Dinleme ve anlamlandırma | Ders | 3 | 14 | 42 |
| Araştırma – yaşam boyu öğrenme, durumları işleme, soru geliştirme, yorumlama, sunum | Sözlü | 3 | 4 | 12 |
| Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme | Tartışmalı Ders | 2 | 4 | 8 |
| Ara Sınav 1 | Ara Sınav 1 | 7 | 1 | 7 |
| Kısa Sınav 1 | Kısa Sınav 1 | 10 | 1 | 10 |
| Final | Final | 14 | 1 | 14 |
| Toplam İş Yükü (Saat) | 93 | |||
| AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 3,65 | |||
| AKTS | 4,0 | |||
| Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
|---|---|---|
| 1 | Yiyecek-İçecek Endüstrisinin Önemi ve Gelişimi | |
| 2 | Yiyecek - İçecek İşletmelerinin Sınıflandırılması | Ders Küçük Grup Tartışması Sözlü |
| 3 | Yiyecek-İçecek İşletmelerinde Yönetim ve Önemi | Ders Sözlü |
| 4 | Yiyecek-İçecek Yönetiminin Temel Fonksiyonları | Sözlü Ders |
| 5 | Yiyecek İçecek Endüstrisi: Yiyecek-İçecek Pazarlaması | Sözlü Ders |
| 6 | Yiyecek-İçecek İşletmelerinin Organizasyon Yapısı ve İşleyişi | Sözlü Ders |
| 7 | Beslenme İlkeleri | Ders |
| 8 | Menü Yönetimi: Beslenme ve Menü, Menü Planlama | Sözlü Ders |
| 9 | Yiyecek İçecek İşletmelerinin Kuruluş Aşamaları | Sözlü Ders |
| 10 | Yiyecek-İçecek Üretimi: Satınalma, Teslim alma, Depolama, Üretim | Sözlü Ders |
| 11 | Yiyecek-İçecek Üretimi: Üretim Planlama, Yiyeceklerin Üretim Ön Hazırlığı | |
| 12 | Yiyecek-İçecek Organizasyonlarında Sanitasyon ve Hijyen | |
| 13 | Banket ve Ziyafet Organizasyonu | Gösterim Sözlü |
| 14 | Yiyecek İçecek İşletmelerinde Finans Yönetimi | Sözlü Ders |
| Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
| Banket ve ziyafet organizasyonları düzenlemeyi bilir. | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
| Yiyecek-içecek hizmetlerinin yönetimi ve pazarlaması konusunda bilgi sahibi olur. | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
| Menünün maliyetleri kontrol eder. | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
| Yiyecek-İçecek yönetiminin temel fonksiyonları kavrar. | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
| Menü tasarar ve bunu fiyatlandırır. | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | PÇ 16 | PÇ 17 |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Banket ve ziyafet organizasyonları düzenlemeyi bilir. | - | - | - | 4 | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | 4 | - | - | ;
| Yiyecek-içecek hizmetlerinin yönetimi ve pazarlaması konusunda bilgi sahibi olur. | - | - | - | - | - | - | - | - | 5 | - | - | 5 | - | - | - | - | - | ;
| Menünün maliyetleri kontrol eder. | - | - | - | 4 | - | - | - | - | 4 | - | - | 4 | - | - | 5 | - | - | ;
| Yiyecek-İçecek yönetiminin temel fonksiyonları kavrar. | - | - | - | - | - | - | - | - | 4 | - | - | 5 | 4 | - | - | - | - | ;
| Menü tasarar ve bunu fiyatlandırır. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | 4 | - | - | 5 | - | - | ;
| Ortalama Değer | - | - | - | 1,6 | - | - | - | - | 2,6 | - | - | 3,6 | 0,8 | - | 2,8 | - | - |