| Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
| İş Sağlığı ve Güvenliği | AŞÇ103 | 1 | 3 + 0 | 3,0 |
| Birim Bölüm | AŞÇILIK |
| Derece Seviye | Ön Lisans - Zorunlu - Türkçe |
| Dersin Verilişi | Yüz yüze / Örgün / Türkçe |
| EBS Koordinatörü | Öğr. Gör. Ebubekir YILMAZ (Yıl: 2020 - 2021) |
| Ders Veren | |
| Amaç |
Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde iş sağlığı ve güvenliği risklerinin, risk gruplarının, sağlık yönünden etkilerinin, tehlikelere karşı alınabilecek önlemlerin ve tehlike anında yapılması gerekenlerin öğrencilere aktarılmasıdır. |
| Ders İçeriği |
Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde iş sağlığı ve güvenliğini tehdit eden tehlikeler, tehlikelerin sınıflandırılması, tehlikelere karşı alınması gereken önlemler, tehlike anında yapılması gerekenler, |
| Ders Kaynakları |
Ders Notları
ÇASGEM Eğitim Notları Ders Notları ÇASGEM Eğitim Notları |
| Açıldığı Öğretim Yılı | 2019 - 2020 2020 - 2021 2021 - 2022 2022 - 2023 2023-2024 2024 - 2025 |
| Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
| Bu bilgi girilmemiştir. | |
| Toplam | 0 |
| Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
| Bu bilgi girilmemiştir. | |
| Toplam | %0 |
| Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %0 |
| Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %0 |
| Toplam | %0 |
| Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
|
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
|
Destek Dersleri
|
0
|
|
Ek Dersler
|
0
|
|
Kategori
|
0
|
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
|
Yetkinlik Tamamlayıcı Ders
|
0
|
| Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Dinleme ve anlamlandırma | Ders | 3 | 14 | 42 |
| Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması | Beyin Fırtınası | 6 | 6 | 36 |
| Ara Sınav 1 | Ara Sınav 1 | 1 | 1 | 1 |
| Final | Final | 1 | 1 | 1 |
| Toplam İş Yükü (Saat) | 80 | |||
| AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 3,14 | |||
| AKTS | 3,0 | |||
| Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
|---|---|---|
| 1 | Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde iş sağlığı ve güvenliği riskleri | Ders |
| 2 | Fiziksel Tehlikeler (Gürültü) | Ders |
| 3 | Sıcak ortamda ve Soğuk ortamda Çalışma | Ders |
| 4 | Kimyasal Tehlikeler | Ders |
| 5 | Biyolojik Tehlikeler | Ders |
| 6 | Ergonomik Tehlikeler | Ders |
| 7 | Güvenlik Tehlikeleri | Ders |
| 8 | Delici ve Kesici Nesnelerle Yaralanma | Ders |
| 9 | Elektrik Tehlikeleri | Ders |
| 10 | Yangın ve Patlama | Ders |
| 12 | Saldırı ve Taciz | Ders |
| 13 | Psikososyal Tehlikeler | Ders |
| 14 | Stres ve Mobbing | Ders |
| 15 | Çalışma Koşullarına Bağlı Tehlikeler | Ders |
| Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
| İş sağlığı ve güvenliği açısından mesleğinin gerektirdiği bilgiye sahip olur. | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
| Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde iş sağlığı ve güvenliği açısından uygun çalışma alanı ve koşullarının öğrenir. | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
| Mesleğiyle ilgili iş sağlığı ve güvenliğini sağlamak için alınması gereken önlemleri bilir. | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
| Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde mevcut tehlikeleri öğrenir. | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | PÇ 16 |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| İş sağlığı ve güvenliği açısından mesleğinin gerektirdiği bilgiye sahip olur. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | ;
| Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde iş sağlığı ve güvenliği açısından uygun çalışma alanı ve koşullarının öğrenir. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | ;
| Mesleğiyle ilgili iş sağlığı ve güvenliğini sağlamak için alınması gereken önlemleri bilir. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | ;
| Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde mevcut tehlikeleri öğrenir. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | ;
| Ortalama Değer | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |