| Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
| Gıda Muhafaza Teknikleri | AŞÇ225 | 3 | 3 + 0 | 4,0 |
| Birim Bölüm | AŞÇILIK |
| Derece Seviye | Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe |
| Dersin Verilişi | Yüz yüze |
| EBS Koordinatörü | Öğr. Gör. Olgun ÇIRAK (Yıl: 2020 - 2021) |
| Ders Veren | |
| Amaç |
Gıdalarda bozulmaları önlemek ve gıda kaynaklı hastalıklara neden olan patojen mikroorganizmaları inaktive/inhibe etmek amacıyla uygulanan fiziksel, kimyasal ve biyolojik muhafaza tekniklerini öğretmek |
| Ders İçeriği |
Gıda muhafaza yöntem ve teknikleri |
| Ders Kaynakları |
Gıda Muhafaza, editörü: Yrd. Doç. Dr. Filiz Susuz Alanyalı, Anadolu Üniveristesi Yayını No: 1948. (http://www.bilgi.anadolu.edu.tr/eKitap/GKA104U.pdf) Gıda Teknolojisi, Sıdıka Bulduk, Detay Yayıncılık, 2010. Isıl Olmayan Gıda Muhafaza Yöntemleri, Taner Baysal.
Ders Notları |
| Açıldığı Öğretim Yılı | 2019 - 2020 2020 - 2021 2021 - 2022 2022 - 2023 2023-2024 2024 - 2025 |
| Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
| Bu bilgi girilmemiştir. | |
| Toplam | 0 |
| Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
| Bu bilgi girilmemiştir. | |
| Toplam | %0 |
| Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %0 |
| Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %0 |
| Toplam | %0 |
| Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
|
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
|
Destek Dersleri
|
0
|
|
Ek Dersler
|
0
|
|
Kategori
|
0
|
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
|
Yetkinlik Tamamlayıcı Ders
|
0
|
| Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Dinleme ve anlamlandırma | Ders | 3 | 14 | 42 |
| Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim | Sınıf Dışı Çalışma | 2 | 10 | 20 |
| Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması | Beyin Fırtınası | 2 | 7 | 14 |
| Ara Sınav 1 | Ara Sınav 1 | 10 | 1 | 10 |
| Ödev (Sunum) | Ödev (Sunum) | 5 | 1 | 5 |
| Final | Final | 10 | 1 | 10 |
| Toplam İş Yükü (Saat) | 101 | |||
| AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 3,96 | |||
| AKTS | 4,0 | |||
| Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
|---|---|---|
| 1 | Gıda muhafaza yöntemlerinin tanımı ve sınıflandırılması | Ders Tartışmalı Ders |
| 2 | Isı işlemi uygulayarak gıdaların muhafazası | Ders Tartışmalı Ders |
| 3 | Konserve üretim teknolojisi | Ders Tartışmalı Ders |
| 4 | Gıdaların soğutulması ve soğukta muhafazası | Ders Tartışmalı Ders |
| 5 | Gıdaların dondurulması ve donmuş muhafazası | Ders Tartışmalı Ders |
| 6 | Kurutma teknolojisi | Ders Tartışmalı Ders |
| 7 | Işınlama teknolojisi | Ders Tartışmalı Ders |
| 8 | Ara Sınav | Ders |
| 9 | Kimyasal yöntemlerle gıdaların muhafazası | Ders Tartışmalı Ders |
| 10 | Yüksek basınç uygulamaları | Ders Tartışmalı Ders |
| 11 | Modifiye atmosfer paketleme (MAP) tekniği | Ders Tartışmalı Ders |
| 12 | Kontrollü atmosfer paketleme (CAP) tekniği | Ders Tartışmalı Ders |
| 13 | Modern ambalajlama yöntemleri | Ders Tartışmalı Ders |
| 13 | Modern ambalajlama yöntemleri | Ders Tartışmalı Ders |
| Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
| Gıda muhafaza yöntemlerinin sınıflandırılmasını açıklar | Yazılı Sınav Ödev / Proje | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
| Gıdaların çeşitli ısıl işlem uygulamalarıyla muhafazasını açıklar | Yazılı Sınav Ödev / Proje | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
| Konserve teknolojisini açıklar | Yazılı Sınav Ödev / Proje | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
| Gıdaların soğutulması ve dondurulması yöntemlerini açıklar | Yazılı Sınav Ödev / Proje | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
| Gıda ambalajlama yöntemlerini açıklar | Yazılı Sınav Ödev / Proje | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | PÇ 16 |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Gıda muhafaza yöntemlerinin sınıflandırılmasını açıklar | 3 | - | 2 | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | 3 | ;
| Ortalama Değer | 3 | - | 2 | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | 3 |