EN
  • Anasayfa
  • AŞÇ110 Türk Mutfak Kültürü (2023-2024 / 2. Yarıyıl)
  • EN
AŞÇ110 - Türk Mutfak Kültürü
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat AKTS Pdf
Türk Mutfak Kültürü AŞÇ110 2 3 + 0 3,0 Pdf
Birim Bölüm
AŞÇILIK
Derece Seviye Ön Lisans - Zorunlu - Türkçe
Dersin Verilişi Yüz yüze
EBS Koordinatörü Öğr. Gör. Cevdet SÖKMEN
Ders Veren Öğr. Gör. Yakup YILMAZ
Amaç

Dersin amacı öğrencilerinin aşağıda yer alan kazanımlara sahip olmasıdır. 1. Türk mutfağının tarihçesini açıklamak. 2. Türk mutfağını tanımlar. 3. Türk mutfağının teşkilat yapısını açıklar. 4. Türk mutfağı ile uluslararası diğer mutfaklar ile farklarını ilişkilendirir. 5. Türk mutfağında kullanılan araç ve gereçleri tanımlamak.

Ders İçeriği

Mutfak Tarihine Giriş; Çorbalar, Tarihsel Gelişim; Yumurtalar, Mutfak Mimarisi; Etler Mutfak Araçları; Sakatatlar, Pişirme Teknikleri; Kümes Hayvanları, Sofra Düzenleri ve Servisi; Deniz Ürünleri Yemek Yeme Adabı; Taze Sebze ve Meyveler, Davet Yemekleri ve ikramları; Salatalar, Geçiş Dönemleri; Garnitürler, Salçalar, Taratorlar, Kutsal Günler; Pilavlar, Neşeli Günler; Hamur İşleri, Orta Asya’dan günümüze Türk mutfağı ile ilgili kaynaklar; Tatlılar Yemekler ve Uygulamaları genel değerlendirme; İçecekler

Ders Kaynakları • Halıcı, N., Türk Mutfağı, 2009, Oğlak Yayıncılık, İstanbul. • Yardımcı Ders Kitapları: Tezcan, M., Türk Yemek Antropolojisi Yazıları, 2000, Kültür Bakanlığı Yayınları, Ankara.
Açıldığı Öğretim Yılı 2019 - 2020 2020 - 2021 2021 - 2022 2022 - 2023 2023-2024
Yarıyıl İçi Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Ara Sınav 1 40
Toplam 40
Yarıyıl Sonu Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Final %60
Toplam %60
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı %40
Yarıyıl Sonu Çalışmalar %60
Toplam %100
Kategori Ders İlişki Yüzdeleri (%)
Aktarılabilir Beceri Dersleri
0
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
0
Destek Dersleri
0
Ek Dersler
0
Kategori
0
Mesleki Seçmeli Dersler
0
Temel Meslek Dersleri
0
Uygulama Dersleri
0
Uzmanlık / Alan Dersleri
0
Ders İş Yükü Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu Süresi (Saat) Sayısı Toplam İş Yükü (Saat)
Toplam İş Yükü (Saat) 0
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) 0
AKTS
Hafta Konu Öğretim Metodu
1 Mutfak Tarihine Giriş; Çorbalar Ders
2 Tarihsel Gelişim; Yumurtalar Ders
3 Mutfak Mimarisi; Etler Ders
4 Mutfak Araçları; Sakatatlar Ders
5 Pişirme Teknikleri; Kümes Hayvanları Ders
6 Sofra Düzenleri ve Servisi; Deniz Ürünleri Ders
7 Yemek Yeme Adabı; Taze Sebze ve Meyveler Ders
8 Davet Yemekleri ve ikramları; Salatalar Ders
9 Geçiş Dönemleri; Garnitürler, Salçalar, Taratorlar Ders
10 Kutsal Günler; Pilavlar Ders
11 Neşeli Günler; Hamur İşleri Ders
12 Orta Asya’dan günümüze Türk mutfağı ile ilgili kaynaklar; Tatlılar Ders
13 Yemekler ve Uygulamaları genel değerlendirme; İçecekler Ders
14 Genel Değerlendirme Ders
Ders Öğrenme Çıktısı Ölçme Değerlendirme Öğretim Metodu Öğrenme Faaliyeti
Türk mutfağının tarihsel gelişimini açıklayabilecektir. Çeşitli dönemlere göre Türk mutfağında tüketilen ürünleri açıklayabilecektir. Türk mutfağına özgü geleneksel mekanları ve gıda esnafını açıklayabilecektir. Yazılı Sınav Ders Dinleme ve anlamlandırma
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI
PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12
Türk mutfağının tarihsel gelişimini açıklayabilecektir. Çeşitli dönemlere göre Türk mutfağında tüketilen ürünleri açıklayabilecektir. Türk mutfağına özgü geleneksel mekanları ve gıda esnafını açıklayabilecektir. - - - - - - - - - - - -