| Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
| Gıda Kalite Kontrolü Esasları | GKA102 | 2 | 3 + 0 | 4,0 |
| Birim Bölüm | GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ |
| Derece Seviye | Ön Lisans - Zorunlu - Türkçe |
| Dersin Verilişi | Yüz yüze eğitim |
| EBS Koordinatörü | Öğr. Gör. Mesut KAPLAN (Yıl: 2022 - 2023) Öğr. Gör. Dr. Çiğdem MUŞTU CEYLAN (Yıl: 2021 - 2022) |
| Ders Veren | |
| Amaç |
Kalite, kalite kontrol tanımlarıyla küreselleşen dünyada kalite ve kalite kontrol anlayışında meydana gelen değişiklikler ve bu değişiklikleri bünyesinde toplayan toplam kalite yönetimi ile ilgili prensipleri kazandırmak; standart ve standardizasyon ile standardın üretim ve hizmet sektöründeki önemi, kalite yönetim sistemleri hakkında bilgilendirmek. |
| Ders İçeriği |
Gıda kalite özellikleri, gıda güvenliğinin kalitedeki rolü, sektöründeki önemi ve kalite yönetim sistemleri hakkında bilgilendirmek. |
| Ders Kaynakları |
Altuğ Onogur, T., Elmacı, Y., Demirağ K. Gıda Kalite Sağlama. Sidas Medya, 2011
Orhan Küçük, “Kalite Yönetimi ve Kalite Güvence Sistemleri”, Seçkin Kitabevi Muharrem TUNA - İlkay GÜLER "Kalite Yönetim Sistemleri" , Detay Yayıncılık |
| Açıldığı Öğretim Yılı | 2021 - 2022 2022 - 2023 2023-2024 2024 - 2025 |
| Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
| Bu bilgi girilmemiştir. | |
| Toplam | 0 |
| Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
| Bu bilgi girilmemiştir. | |
| Toplam | %0 |
| Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %0 |
| Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %0 |
| Toplam | %0 |
| Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
|
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
|
Destek Dersleri
|
0
|
|
Ek Dersler
|
0
|
|
Kategori
|
0
|
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
|
Yetkinlik Tamamlayıcı Ders
|
0
|
| Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Toplam İş Yükü (Saat) | 0 | |||
| AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 0 | |||
| AKTS | 4,0 | |||
| Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
|---|---|---|
| 1 | Kalite ile ilgili kavramlar | Ders |
| 2 | Standart ve Standardizasyon | Ders |
| 3 | Gıda kalitesine etki eden unsurlar | Ders |
| 4 | Standardın üretim ve hizmet sektöründe önemi | Ders |
| 5 | Toplam kalite yönetimi ve temel kavramları | Ders |
| 6 | Toplam kalite yönetimine ilişkin temel kavramların toplam kalite yönetimi içerisindeki yeri ve önemi | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
| 7 | Toplam kalite yönetiminin uygulama süreci | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
| 8 | İstatistiksel Kalite Kontrol | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
| 9 | İstatiksel Süreç Kontrolü | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
| 10 | Kalite iyileştirme araç ve teknikleri | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
| 11 | Kalite güvence sistemleri ve ISO 9001 kalite güvence standartları | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
| 11 | Kalite güvence sistemleri ve ISO 9001 kalite güvence standartları | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
| 13 | Toplam kalite yönetimi ve Türkiye uygulamaları | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
| 14 | Çevre standartları | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
| Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
| Gıdalarda kalite unsurlarının bilinmesi | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
| Gıdaların kalitesini etkileyen faktörlerin öğrenilmesi ve gıdalarda kalite sağlama | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
| Gıda kalite yönetim sistemlerinin öğrenilip gıda endüstrisine uyarlanması | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
| İstatistiksel kalite kontrol yöntemlerinin uygulanabilmesi | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Ortalama Değer | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |