EN
  • Anasayfa
  • GKA104 Gıda Mikrobiyolojisi (2023-2024 / 2. Yarıyıl)
  • EN
GKA104 - Gıda Mikrobiyolojisi
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat AKTS Pdf
Gıda Mikrobiyolojisi GKA104 2 3 + 1 4,0 Pdf
Birim Bölüm
GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ
Derece Seviye Ön Lisans - Zorunlu - Türkçe
Dersin Verilişi Yüz yüze
EBS Koordinatörü Öğr. Gör. Eren YURTDAŞ
Ders Veren Öğr. Gör. Eren YURTDAŞ
Amaç

Gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörler ve gıdaların mikrobiyal kalitesi ve gıdalarda mikroorganizmaların kontrolü konularında öğrenciye bilgi kazandırılması.

Ders İçeriği

Gıdalarda indikatör, saprofit ve patojen mikroorganizmalar, et ve et ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar, süt ve süt ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar, konserve gıdalarda mikrobiyolojik bozulmalar, meyve-sebze ve meyve-sebze ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar, gıda muhafaza ilkeleri. Gıda mikrobiyolojisi laboratuvarı temel kurallar ve malzemelerin tanıtılması, besiyerleri hakkında bilgi, sterilizasyon, ekim metotları ve gıdaların mikrobiyolojik analizleri.

Ders Kaynakları Ünlütürk, A. ve Turantaş, F. (2003). Gıda Mikrobiyolojisi. 3. bs. İzmir: Ege Üniversitesi
Halkman A.K. Gıda Mikrobiyolojisi Uygulamaları (2005) Başak Matbaacılık, Ankara.
Ray B. ve Bhunia, A. (2016). Temel Gıda Mikrobiyolojisi. 5. bs. Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık (Çeviri Editörü: Prof. Dr. Dilek Heperkan)
Erkmen, O. (2021). Gıda Mikrobiyolojisi. 6. bs. Efil Yayınevi, Ankara.
Açıldığı Öğretim Yılı 2021 - 2022 2022 - 2023 2023-2024
Yarıyıl İçi Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Ara Sınav 1 40
Ödev (Sunum) 10
Toplam 50
Yarıyıl Sonu Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Final %50
Toplam %50
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı %50
Yarıyıl Sonu Çalışmalar %50
Toplam %100
Kategori Ders İlişki Yüzdeleri (%)
Aktarılabilir Beceri Dersleri
0
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
0
Destek Dersleri
0
Ek Dersler
0
Kategori
0
Mesleki Seçmeli Dersler
0
Temel Meslek Dersleri
0
Uygulama Dersleri
0
Uzmanlık / Alan Dersleri
0
Ders İş Yükü Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu Süresi (Saat) Sayısı Toplam İş Yükü (Saat)
Dinleme ve anlamlandırma Ders 4 14 56
Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması Laboratuar 1 14 14
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, eleştirel düşünme, soru geliştirme, yönetsel beceriler, takım çalışması Grup Çalışması 8 1 8
Ödev 1 Ödev 1 8 1 8
Final Final 10 1 10
Ara Sınav 1 Ara Sınav 1 8 1 8
Toplam İş Yükü (Saat) 104
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) 4,08
AKTS
Hafta Konu Öğretim Metodu
1 Gıdalarda bulunan mikroorganizmaların kaynakları, gıdalarda mikroorganizma gelişimine etki eden faktörler Ders Beyin Fırtınası Gösterim
2 İndikatör mikroorganizmalar Ders Beyin Fırtınası Gösterim
3 Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıklar: aktif ve pasif gıda enfeksiyonları Ders Gösterim
4 Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıklar: gıda intoksikasyonları Ders Gösterim
5 Laboratuvar ortamında, aseptik koşullarda gıdalardan örnek alma ve ekim yöntemleri Grup Çalışması Laboratuar
6 Süt ve ürünlerinde bozulmalar ve muhafaza yöntemleri Ders Beyin Fırtınası
7 Et ve ürünlerinde bozulmalar ve muhafaza yöntemleri Ders Beyin Fırtınası
8 Gıdalarda toplam aerofilik-mezofilik bakteri sayımı Ders Grup Çalışması Laboratuar
9 Meyve-sebze ve konserve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar ve muhafaza yöntemleri Ders Tartışmalı Ders
10 Kontaminasyonun önlenmesi (asepsis) ve mikroorganizmaların uzaklaştırılması Ders Tartışmalı Ders
11 Mikrobiyal gelişmenin engellenmesi (inhibisyon) için kullanılan yöntemler Ders Tartışmalı Ders
12 Gıdalarda toplam maya-küf sayımı Ders Grup Çalışması Laboratuar
13 Mikroorganizmaların öldürülmesi ve uygulanan yöntemler Ders Küçük Grup Tartışması
14 Gıdalarda EMS yöntemi ile koliform bakteri tayini Ders Grup Çalışması Laboratuar
Ders Öğrenme Çıktısı Ölçme Değerlendirme Öğretim Metodu Öğrenme Faaliyeti
Temel kavramlar, gıdalarda indikatör ve patojen mikroorganizmalar hakkında bilgi sahibi olma. Yazılı Sınav Laboratuvar Çalışması Ders Laboratuar Dinleme ve anlamlandırma Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması
Gıda enfeksiyonları ve intoksikasyonları hakkında bilgi sahibi olma. Yazılı Sınav Ödev / Proje Ders Küçük Grup Tartışması Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme
Gıdalarda mikrobiyolojik bozulmalar. Yazılı Sınav Laboratuvar Çalışması Ders Laboratuar Dinleme ve anlamlandırma Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması
Gıda muhafazası, gıdalarda mikrobiyolojisi analizleri hakkında bilgi sahibi olma. Yazılı Sınav Laboratuvar Çalışması Ders Grup Çalışması Laboratuar Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, eleştirel düşünme, soru geliştirme, yönetsel beceriler, takım çalışması Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI
Temel kavramlar, gıdalarda indikatör ve patojen mikroorganizmalar hakkında bilgi sahibi olma. 5 5 5 5 5 5 5 - - - - - 5 - 5
Gıda enfeksiyonları ve intoksikasyonları hakkında bilgi sahibi olma. 3 3 3 3 - - - - - - 5 5 - - -
Gıdalarda mikrobiyolojik bozulmalar. 5 - - 3 - - 5 5 5 5 - - - - -
Gıda muhafazası, gıdalarda mikrobiyolojisi analizleri hakkında bilgi sahibi olma. - - - - - - 5 5 5 5 5 - - 5 5