EN
  • Anasayfa
  • GKA225 Gıda Muhafaza Yöntemleri (2022 - 2023 / 3. Yarıyıl)
  • EN
GKA225 - Gıda Muhafaza Yöntemleri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat AKTS Pdf
Gıda Muhafaza Yöntemleri GKA225 3 3 + 0 5,0 Pdf
Birim Bölüm
GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ
Derece Seviye Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe
Dersin Verilişi Yüz yüze
EBS Koordinatörü Öğr. Gör. Çiğdem MUŞTU CEYLAN
Ders Veren Öğr. Gör. Çiğdem MUŞTU CEYLAN
Amaç

Gıdalarda bozulma nedenleri ve muhafaza yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmak

Ders İçeriği

Besin maddelerinde bozulma, bozulmayı hazırlayan yardımcı faktörler, bozulma şekilleri. Besin maddelerinin bozulmalarını önleme ve besin maddelerine uygulanan muhafaza yöntemleri

Ders Kaynakları Ünlütürk, A. ve Turantaş, F. (2015). “Gıda Mikrobiyolojisi” Mengi Tan Basımevi, İzmir.
Erkmen, O., 2011. Gıda Mikrobiyolojisi. ISBN: 978-605-43340-2-5, Elif yayınevi, İstanbul.
Heperkan, D. (2016). Temel gıda mikrobiyolojisi. Nobel Akademik Yayıncılık.
Aran, N. (2012). Gıda Biyoteknolojisi. Nobel Akademik Yayıncılık.
Açıldığı Öğretim Yılı 2022 - 2023
Yarıyıl İçi Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Ara Sınav 1 40
Toplam 40
Yarıyıl Sonu Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Final %60
Toplam %60
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı %40
Yarıyıl Sonu Çalışmalar %60
Toplam %100
Kategori Ders İlişki Yüzdeleri (%)
Aktarılabilir Beceri Dersleri
0
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
0
Destek Dersleri
0
Ek Dersler
0
Kategori
0
Mesleki Seçmeli Dersler
100
Temel Meslek Dersleri
0
Uygulama Dersleri
0
Uzmanlık / Alan Dersleri
0
Ders İş Yükü Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu Süresi (Saat) Sayısı Toplam İş Yükü (Saat)
Dinleme ve anlamlandırma Ders 3 14 42
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim Sınıf Dışı Çalışma 10 4 40
Ara Sınav 1 Ara Sınav 1 15 1 15
Final Final 20 1 20
Toplam İş Yükü (Saat) 117
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) 4,59
AKTS
Hafta Konu Öğretim Metodu
1 Besin maddelerinde bozulmasına neden olan faktörler ve bozulma şekilleri Ders Sınıf Dışı Çalışma
2 Fiziksel, Kimyasal, Mikrobiyolojik Bozulmalar Ders Sınıf Dışı Çalışma
3 Gıda muhafaza yöntemlerinin tanımı ve sınıflandırılması Ders Sınıf Dışı Çalışma
4 Gıdaların soğutulması ve soğukta muhafazası Ders Sınıf Dışı Çalışma
5 Gıdaların dondurulması ve donmuş muhafazası Ders Sınıf Dışı Çalışma
6 Isıl İşlemler Ders Sınıf Dışı Çalışma
7 Paketleme (Vakum, Map, Kontrollü), Vakumda Pişirme Ders Sınıf Dışı Çalışma
8 Aktif Paketleme, Akıllı Paketleme Ders Sınıf Dışı Çalışma
9 Kurutma teknolojisi Ders Sınıf Dışı Çalışma
10 Kimyasal yöntemlerle gıdaların muhafazası (Tuzlama, Asitlendirme) Ders Sınıf Dışı Çalışma
11 Ozonlama, Dumanlama, Katkı Maddeleri Ders Sınıf Dışı Çalışma
12 Işınlama, Mikrodalga, Ohmik Isıtma Ders Sınıf Dışı Çalışma
13 Nanoteknoloji, Enkapsülasyon Teknolojisi Ders Sınıf Dışı Çalışma
14 Yeni İşleme ve Muhafaza Teknikleri Ders Sınıf Dışı Çalışma
Ders Öğrenme Çıktısı Ölçme Değerlendirme Öğretim Metodu Öğrenme Faaliyeti
Besinlerde bozulmaları anlatabilmesi. Yazılı Sınav Ders Tartışmalı Ders Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme
Bozulmaya neden olan faktörleri açıklayabilmesi. Yazılı Sınav Ders Tartışmalı Ders Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme
Öğrenci gıda muhafaza ilkelerinin anlaşılması. Yazılı Sınav Ders Tartışmalı Ders Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme
Gıda muhafaza yöntemleri hakkında bilgi verebilmesi. Yazılı Sınav Ders Tartışmalı Ders Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI
Besinlerde bozulmaları anlatabilmesi. - - - - - - - 4 5 - 3 - - - -
Bozulmaya neden olan faktörleri açıklayabilmesi. - - - - - - - 4 5 - 3 - - - -
Öğrenci gıda muhafaza ilkelerinin anlaşılması. - - - - - - - 5 5 5 4 - - - -
Gıda muhafaza yöntemleri hakkında bilgi verebilmesi. - - - - - - - 5 5 5 5 - - - -