| Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
| Yağ Teknolojisi ve Kalite Kontrolü | GKA230 | 3 | 3 + 0 | 5,0 |
| Birim Bölüm | GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ |
| Derece Seviye | Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe |
| Dersin Verilişi | Yüz yüze |
| EBS Koordinatörü | Doç. Dr. Duygu KURU (Yıl: 2022 - 2023) Öğr. Gör. Dr. Çiğdem MUŞTU CEYLAN (Yıl: 2022 - 2023) |
| Ders Veren | Doç. Dr. Elif YAMAN ÇAMLI |
| Amaç |
Yağ ürünleri ve üretim tekniklerinin öğrenilmesi. Mevzuat ve analiz metotlarına uygun olarak bitkisel ve katı yağ analizlerini yapma/değerlendirme yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır. |
| Ders İçeriği |
Yağlarda başlıca bozulma tepkimeleri, yağ ham maddeleri, margarin üretimi, zeytinyağı üretim aşamalarında uygulanan işlemler, yağlarda kalite kontrol analizleri. Bitkisel ve katı yağ analizlerini yapma. |
| Ders Kaynakları |
Yemeklik Yağ Teknolojisi
|
| Açıldığı Öğretim Yılı | 2022 - 2023 2023-2024 2024 - 2025 2025 - 2026 |
| Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
| Ara Sınav 1 | 30 |
| Ödev 1 | 10 |
| Ödev (Sunum) | 20 |
| Toplam | 60 |
| Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
| Final | %40 |
| Toplam | %40 |
| Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %60 |
| Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %40 |
| Toplam | %100 |
| Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
|
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
|
Destek Dersleri
|
0
|
|
Ek Dersler
|
0
|
|
Kategori
|
0
|
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
|
Yetkinlik Tamamlayıcı Ders
|
0
|
| Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Dinleme ve anlamlandırma | Ders | 3 | 14 | 42 |
| Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması | Beyin Fırtınası | 3 | 14 | 42 |
| Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme | Tartışmalı Ders | 3 | 14 | 42 |
| Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme | Küçük Grup Tartışması | 2 | 14 | 28 |
| Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, eleştirel düşünme, soru geliştirme, yönetsel beceriler, takım çalışması | Grup Çalışması | 1 | 14 | 14 |
| Ara Sınav 1 | Ara Sınav 1 | 1 | 1 | 1 |
| Final | Final | 1 | 1 | 1 |
| Ödev 1 | Ödev 1 | 10 | 1 | 10 |
| Kısa Sınav 1 | Kısa Sınav 1 | 2 | 1 | 2 |
| Toplam İş Yükü (Saat) | 182 | |||
| AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 7,14 | |||
| AKTS | 5,0 | |||
| Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
|---|---|---|
| 1 | Giriş | Ders |
| 2 | Yağların Kaynakları | Ders |
| 3 | Lipidlerin Sınıflandırılması, Yağlar ve Yapıtaşları | Ders |
| 4 | Hücrede Yağ Asitlerinin Oluşumu | Ders |
| 5 | Beslenmemizde Yemeklik Yağların Önemi | Ders |
| 6 | Yağ Metabolizması | Ders |
| 7 | Ticari Öneme Sahip Yağlar | Ders |
| 8 | Yağlı Tohum-Meyve Ticareti ve Borsa Kriterleri | Ders |
| 9 | Yağlı Tohumların Depolanması | Ders |
| 10 | Ham Yağ Elde Etme Yöntemleri | Ders |
| 11 | Ham Yağın Rafinasyonu | Ders |
| 12 | Çeşitli Yağların Üretim Teknolojisi | Ders |
| 13 | Yağların Bozulması ve Önleme Çareleri | Ders |
| 14 | Sıvı Yağların Katı Hale Getirilmesi, Yağ Modifikasyon Yöntemleri | Ders |
| Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
| Lipidlerdeki reaksiyonlar | |||
| Rafinasyon, hidrojenasyon, interesterifikasyon ve kristalizasyon gibi işlemler hakkında bilgi sahibi olma | |||
| Bitkisel Yağ Analizlerini Yapmak/Değerlendirmek | |||
| Katı Yağ Analizlerini Yapmak/Değerlendirmek |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Lipidlerdeki reaksiyonlar | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 4 | 5 | 4 | 5 | ;
| Rafinasyon, hidrojenasyon, interesterifikasyon ve kristalizasyon gibi işlemler hakkında bilgi sahibi olma | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 4 | 5 | 4 | 5 | ;
| Bitkisel Yağ Analizlerini Yapmak/Değerlendirmek | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 4 | 5 | 4 | 5 | ;
| Katı Yağ Analizlerini Yapmak/Değerlendirmek | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 4 | 5 | 4 | 5 | ;
| Ortalama Değer | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 4 | 5 | 4 | 5 |