| Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
| Yiyecek İçecek Yönetimi | AŞÇ106 | 2 | 3 + 0 | 3,0 |
| Birim Bölüm | AŞÇILIK |
| Derece Seviye | Ön Lisans - Zorunlu - Türkçe |
| Dersin Verilişi | Yüz yüze |
| EBS Koordinatörü | Öğr. Gör. Merve BİLİR |
| Ders Veren | |
| Amaç |
Dersin amacı öğrencilere yiyecek içecek işletmeciliği konusunda temel bilgileri öğretmektir. Yiyecek içecek işletmelerinde hizmet pazarlaması, ürün gelişimi, maliyet kontrolü aşamalarını öğretmek amaçlanmaktadır. |
| Ders İçeriği |
Yiyecek içecek yönetimi, fiyatlama, mönü planlaması. |
| Ders Kaynakları |
Sökmen A. (2010). Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği, Ankara: Detay Yayıncılık.
Nilüfer Koçak, 2014, Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi, Ankara: Detay yayıncılık Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği, Alptekin Sökmen, 2014, Ankara, Detay Yayıncılık. ISBN: 9789758969227 Nilüfer Koçak, 2014, Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi, Ankara: Detay yayıncılık Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği, Alptekin Sökmen, 2014, Ankara, Detay Yayıncılık. ISBN: 9789758969227 |
| Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
| Bu bilgi girilmemiştir. | |
| Toplam | 0 |
| Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
| Bu bilgi girilmemiştir. | |
| Toplam | %0 |
| Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %0 |
| Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %0 |
| Toplam | %0 |
| Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
|
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
|
Destek Dersleri
|
0
|
|
Ek Dersler
|
0
|
|
Kategori
|
0
|
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
|
Yetkinlik Tamamlayıcı Ders
|
0
|
| Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Toplam İş Yükü (Saat) | 0 | |||
| AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 0 | |||
| AKTS | 3,0 | |||
| Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
|---|---|---|
| 1 | Yiyecek Ve İçecek Hizmetlerinin Gelişimi | Tartışmalı Ders Ders |
| 2 | Yiyecek İçecek Gereksinimlerini Ortaya Çıkaran Faktörler | Tartışmalı Ders Ders |
| 3 | Yiyecek İçecek Bölümü ve Organizasyon Yapısı | Tartışmalı Ders Ders |
| 4 | Servis ve Bar Bölümü İş Tanımları ve İş Gerekleri | Tartışmalı Ders Ders |
| 5 | Mutfak Bölümü İş Tanımları ve İş Gerekleri | Ders Sözlü |
| 6 | Temel Servis Kuralları | Ders Sözlü |
| 7 | Servis Öncesi Son Hazırlıklar, Servis Basamakları | Ders Rol Yapma / Drama Gösterim Sözlü |
| 8 | Beslenme ve Besin Öğeleri | Ders Gösterim Sözlü |
| 9 | Menü ve Menü Planlaması | Ders Gösterim Sözlü |
| 10 | Klasik Servis Usulleri (Fransız ve İngiliz Servisi) | Ders Sınıf Dışı Çalışma Gösterim Benzetim Sözlü |
| 11 | Klasik Servis Usulleri (Rus ve Amerikan Servisi) | Ders Sınıf Dışı Çalışma Gösterim Benzetim Sözlü |
| 12 | Gelir kontrolü | Ders |
| 13 | İçecek maliyet kontrol süreci | Ders |
| 14 | Ziyafet organizasyonları, sektörden örnek olaylar | Ders |
| Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
| Yiyecek içecek sektörünün ve tüketicisinin özelliklerini tanımlar. | Yazılı Sınav Ödev / Proje Sunum / Seminer | Ders Tartışmalı Ders | Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
| Satın alma sürecini ve depolama sürecini açıklar. | Yazılı Sınav Ödev / Proje Sunum / Seminer | Ders Tartışmalı Ders | Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
| Otel mutfaklarında üretim planlamasını ve üretim sistemlerini açıklar. | Yazılı Sınav Ödev / Proje Sunum / Seminer | Ders Tartışmalı Ders | Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Yiyecek içecek sektörünün ve tüketicisinin özelliklerini tanımlar. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | ;
| Satın alma sürecini ve depolama sürecini açıklar. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | ;
| Otel mutfaklarında üretim planlamasını ve üretim sistemlerini açıklar. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | ;
| Ortalama Değer | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |