EN
  • Anasayfa
  • AŞÇ110 Türk Mutfak Kültürü (2025 - 2026 / 2. Yarıyıl)
  • EN
AŞÇ110 - Türk Mutfak Kültürü
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat AKTS Pdf
Türk Mutfak Kültürü AŞÇ110 2 3 + 0 3,0 Pdf
Birim Bölüm
AŞÇILIK
Derece Seviye Ön Lisans - Zorunlu - Türkçe
Dersin Verilişi Yüz yüze
EBS Koordinatörü Öğr. Gör. Cevdet SÖKMEN
Ders Veren
Amaç

Dersin amacı öğrencilerinin aşağıda yer alan kazanımlara sahip olmasıdır. 1. Türk mutfağının tarihçesini açıklamak. 2. Türk mutfağını tanımlar. 3. Türk mutfağının teşkilat yapısını açıklar. 4. Türk mutfağı ile uluslararası diğer mutfaklar ile farklarını ilişkilendirir. 5. Türk mutfağında kullanılan araç ve gereçleri tanımlamak.

Ders İçeriği

Mutfak Tarihine Giriş; Çorbalar, Tarihsel Gelişim; Yumurtalar, Mutfak Mimarisi; Etler Mutfak Araçları; Sakatatlar, Pişirme Teknikleri; Kümes Hayvanları, Sofra Düzenleri ve Servisi; Deniz Ürünleri Yemek Yeme Adabı; Taze Sebze ve Meyveler, Davet Yemekleri ve ikramları; Salatalar, Geçiş Dönemleri; Garnitürler, Salçalar, Taratorlar, Kutsal Günler; Pilavlar, Neşeli Günler; Hamur İşleri, Orta Asya’dan günümüze Türk mutfağı ile ilgili kaynaklar; Tatlılar Yemekler ve Uygulamaları genel değerlendirme; İçecekler

Ders Kaynakları Halıcı, N., Türk Mutfağı, 2009, Oğlak Yayıncılık, İstanbul.
Tezcan, M., Türk Yemek Antropolojisi Yazıları, 2000, Kültür Bakanlığı Yayınları, Ankara.
Yarıyıl İçi Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Bu bilgi girilmemiştir.
Toplam 0
Yarıyıl Sonu Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Bu bilgi girilmemiştir.
Toplam %0
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı %0
Yarıyıl Sonu Çalışmalar %0
Toplam %0
Kategori Ders İlişki Yüzdeleri (%)
Aktarılabilir Beceri Dersleri
0
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
0
Destek Dersleri
0
Ek Dersler
0
Kategori
0
Mesleki Seçmeli Dersler
0
Temel Meslek Dersleri
0
Uygulama Dersleri
0
Uzmanlık / Alan Dersleri
0
Yetkinlik Tamamlayıcı Ders
0
Ders İş Yükü Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu Süresi (Saat) Sayısı Toplam İş Yükü (Saat)
Toplam İş Yükü (Saat) 0
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) 0
AKTS 3,0
Hafta Konu Öğretim Metodu
1 Mutfak Tarihine Giriş; Çorbalar Ders
2 Tarihsel Gelişim; Yumurtalar Ders
3 Mutfak Mimarisi; Etler Ders
4 Mutfak Araçları; Sakatatlar Ders
5 Pişirme Teknikleri; Kümes Hayvanları Ders
6 Sofra Düzenleri ve Servisi; Deniz Ürünleri Ders
7 Yemek Yeme Adabı; Taze Sebze ve Meyveler Ders
8 Davet Yemekleri ve ikramları; Salatalar Ders
9 Geçiş Dönemleri; Garnitürler, Salçalar, Taratorlar Ders
10 Kutsal Günler; Pilavlar Ders
11 Neşeli Günler; Hamur İşleri Ders
12 Orta Asya’dan günümüze Türk mutfağı ile ilgili kaynaklar; Tatlılar Ders
13 Yemekler ve Uygulamaları genel değerlendirme; İçecekler Ders
14 Genel Değerlendirme Ders
Ders Öğrenme Çıktısı Ölçme Değerlendirme Öğretim Metodu Öğrenme Faaliyeti
Türk mutfağının tarihsel gelişimini açıklar. Ödev / Proje Yazılı Sınav Sunum / Seminer Ders Tartışmalı Ders Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme
Çeşitli dönemlere göre Türk mutfağında tüketilen ürünleri açıklar. Ödev / Proje Yazılı Sınav Sunum / Seminer Ders Tartışmalı Ders Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme
Türk mutfağına özgü geleneksel mekanları ve gıda esnafını açıklar. Ödev / Proje Yazılı Sınav Sunum / Seminer Ders Tartışmalı Ders Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme
Türk mutfağının tarihsel gelişimini açıklar. Yazılı Sınav Ders Dinleme ve anlamlandırma
Çeşitli dönemlere göre Türk mutfağında tüketilen ürünleri açıklar. Yazılı Sınav Ders Dinleme ve anlamlandırma
Türk mutfağına özgü geleneksel mekanları ve gıda esnafını açıklar. Yazılı Sınav Ders Dinleme ve anlamlandırma
Türk mutfağının tarihsel gelişimini açıklar. Yazılı Sınav Ders Dinleme ve anlamlandırma
Çeşitli dönemlere göre Türk mutfağında tüketilen ürünleri açıklar. Yazılı Sınav Ders Dinleme ve anlamlandırma
Türk mutfağına özgü geleneksel mekanları ve gıda esnafını açıklar. Yazılı Sınav Ders Dinleme ve anlamlandırma
; ; ; ; ; ; ; ; ;
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI
Türk mutfağının tarihsel gelişimini açıklar. - - - - - - - - - - - - - - - -
Çeşitli dönemlere göre Türk mutfağında tüketilen ürünleri açıklar. - - - - - - - - - - - - - - - -
Türk mutfağına özgü geleneksel mekanları ve gıda esnafını açıklar. - - - - - - - - - - - - - - - -
Türk mutfağının tarihsel gelişimini açıklar. - - - - - - - - - - - - - - - -
Çeşitli dönemlere göre Türk mutfağında tüketilen ürünleri açıklar. - - - - - - - - - - - - - - - -
Türk mutfağına özgü geleneksel mekanları ve gıda esnafını açıklar. - - - - - - - - - - - - - - - -
Türk mutfağının tarihsel gelişimini açıklar. - - - - - - - - - - - - - - - -
Çeşitli dönemlere göre Türk mutfağında tüketilen ürünleri açıklar. - - - - - - - - - - - - - - - -
Türk mutfağına özgü geleneksel mekanları ve gıda esnafını açıklar. - - - - - - - - - - - - - - - -
Ortalama Değer - - - - - - - - - - - - - - - -